Metris'teki Aziz Yıldırım, rekor oyla yeniden seçilse de şike davasının seyrine göre kulübün yeniden seçime gideceği savunuluyor.

Fenerbahçe, şike davası kapsamında Temmuz 2011’den beri tutuklu bulunan Aziz Yıldırım ’ı yeniden başkan seçerek, tavrından ödün vermedi ama geleceğe dönük spekülasyonların da önüne geçemedi.

Yıldırım 5 bin 269 gibi rekor bir oyla seçilse de kimileri, Fenerbahçe’yi önümüzdeki aylarda olağanüstü bir seçimin beklediği iddiasında. Bu tevatürleri besleyen iki önemli argüman var. Birincisi, Yıldırım’ın yönetiminden Ali Koç, Nihat Özdemir, Murat Özaydınlı ve Cihan Kamer gibi güçlü isimlerin ayrılmış olması ve yerlerine gelenlerin de daha düşük profilli olması. İkinci argümansa sürmekte olan davayla ilgili. Buna göre Yıldırım, tahliye olsa da olmasa da kongre kaçınılmaz. Yeni yönetimi bir nevi ‘geçiş’ kabinesi olarak düşündüğü öne sürülen Yıldırım’ın tahliye olması halinde yeniden olağanüstü kongreye giderek daha güçlü bir ekip kuracağı savunuluyor. Yıldırım, tahliye olmazsa da kulüpte bir kongreye gitme ihtiyacının doğacağı savlanıyor. Bu durumda Koç ve birkaç önemli işadamının yönetime talip olacağı savunuluyor. Yıldırım’ın çevresi ise bu senaryolara prim vermiyor. 

Başkanlığı sürer mi?

Peki kötü senorya gerçekleşir ve Yıldırım mahkûm olursa ne olur? Mahkeme mahkûmiyet kararıyla birlikte sportif faaliyetler için tedbir kararı da uygularsa o vakit Yıldırım’ın başkanlığı düşer. Ama böyle bir karar zayıf bir ihtimal olarak görülüyor. Diğer durumda Yargıtay süreci dahil nihai karar verilene kadar Yıldırım, başkanlığını sürdürebilecek. Mahkûmiyet kesinleşirse başkanlık düşer.
Özel Yetkili 16. Ağır Ceza Mahkemesi ’nde 29 Mayıs’ta devam edecek şike davasında tutuklu tutuksuz toplam 93 sanık yüzleşecek. Davanın ise muhtemelen temmuz sonunda görülecek duruşmalarla sonuçlanması bekleniyor. Örgüt kurmak, nitelikli dolandırıcılık ile şike ve teşvik faaliyetleri olmak üzere iki ayrı kanun çerçevesine giren üç ayrı maddeden yargılanan Yıldırım’ın, hepsinden ceza alırsa yattığı süre göz önüne alınsa dahi tahliye olması mümkün değil. Yıldırım, sadece şikeden ceza alırsa tahliye olabilir. Bu şartlarda bir mahkûmiyetin çıkması halinde Yıldırım’ın avukatları gerekçeli kararın açıklanmasının ardından temyiz için Yargıtay’a başvuracak. Yargıtay’ın dosyayı inceleyip bir karar vermesinin en iyi ihtimalle 2013 ortalarını bulacağı kaydediliyor. Yargıtay, kararı bozup davanın yeniden görüşülmesi hükmüne varırsa süreç daha da uzayacak ve Yıldırım’ın 3 yıllık yeni başkanlığı içeride geçebilir. 

Işık, AİHM’ye taşıyacak

Yılıdırım’ın avukatı Faik Işık, geçen günlerde Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulunarak ‘yazılı emir yoluyla’ müvekkilinin tahliyesine karar verilmesini talep etti. Işık, 29 Mayıs’taki duruşma önesinde bu yönde bir karar çıkmaması halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuracak. Işık, AİHM’ye soruşturmayı başlatan ve iddianameyi yazan savcıdan davayı gören mahkeme heyetine kadar herkesi şikâyet edip, “Husumetli olduğum bir mahkemenin davama bakmasını istemiyorum” diyecek. AİHM’nin başvuruyu kabul etmesi halinde davanın gidişatı da değişebilir. Ancak, Adalet Bakanlığı ’nın Işık’ın talebi yönünde hareket etmesine ise pek ihtimal verilmiyor. Yıldırım’ın kaderini tayin edecek bir diğer gelişme de bugünlerde konuşulan ve CMK’nın ‘Tutuklama Kararı’ 101. maddesinde de değişiklik öngören ‘3. yargı paketi’ infaza dair bir takım gevşemeler öngörülüyor. Buna göre Yıldırım, hâkim kararıyla tahliye olup ‘adli kontrol’ altında alınabilecek.

Fenerbahçeliler için bu hesapları yok sayacak tek şey ise Yıldırım’ın özgürlüğüne kavuşması olacak.

Aziz Yıldırım’a tahliye vermeyecekler

Aziz Yıldırım ’ın avukatlarından Faik Işık, müvekkiline tahliye çıkmayacağını söylüyor! Işık, bunun nedenini de eski DGM’lere benzettiği özel yetkili mahkemelerin yapısına bağlıyor. Işık, “Ben 7 Temmuz’da Meclis’e verdiğim dilekçede ‘Yıldırım ağzıyla kuş tutsa da tutuklayacaklar’ dedim. Dediğim çıktı. Evet, biz mahkemede her türlü hukuki savunmayı yapacağız ama 11 ay tutuklu kalan bir sanığı tahliye edip ‘Pardon’ demezler. Şimdi diliyorum ki Yıldırım’a hem şikeden hem de nitelikli dolandırıcılıktan ceza versinler de bütün dünya bize gülsün” diye konuştu.

SENARYOLAR

1- Yıldırım, tahliye olursa olağanüstü seçime gidip daha güçlü bir yönetim kuracak.
2- Yıldırım hakkında mahkûmiyet verilirse, bazı önemli işadamları yönetime talip olacak.
3- Yıldırım, hakkında mahkûmiyet verilirse Yargıtay süreci bitene kadar görevini sürdürecek.
4- Mahkûmiyet ile birlikte sportif faaliyetler için tedir kararı da alınırsa kesin verilmemiş olsa dahi Yıldırım, başkanlıktan düşecek.

NEYLE YARGILANIYOR

TCK 158/1:
Konusu: Nitelikli dolandırıcılık.
Ceza: 2-7
TCK 220/1
Konusu: Örgüt kurmak
Ceza: 2-6
6222/1
Şike
Ceza: 1-3

MAHKÛM OLURSA CEZASI NE OLUR?

Şike teşebbüsü: 10 ay daha yatar
Şikeden: 1 4 ay daha yatar
Üç suçtan birden: 31 ay daha yatar
*Cezalar alt sınırdan hesaplanmıştır.

SÜRPRİZLER OLABİLİR

1- Yıldırım’ın avukatının Adalet Bakanlığı ’ndan talep ettiği ‘yazılı emirle tahliye’ kararı çıkmazsa AİHM’ye başvurulacak.
2- AİHM başvuruyu kabul ederse, davanın gidişatı değişebilir.
3- 3. yargı paketinde infazı gevşeten düzenlemeler çıkarsa Yıldırım tahliye olabilir. (Radikal)
Daha yeni Daha eski