KESK, toplu sözleşme masasına yüzbinlerce imzayla oturdu. KESK Genel Başkanı Lami Özgen, AKP Hükümeti'nin 2012 yılı teklifini 3,5 + 3,5 olarak 'revize' ederek, kamu emekçileriyle alay ettiğini söyledi. Özgen, grevden başka yol kalmadığını ve 23 Mayıs'ta bu haklarını kullanacakları açıkladı. KESK, emekçilerin maaşlarına yoksulluk sınırını baz alarak yüzde 30 zam yapılmasını istiyor. Memur Sen 7.5+7.5 gibi bir öneride bulunurken; hükümet ise 3.5+3.5'i aşmıyor.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), kamu emekçisinin gerçek irade beyanı olarak tanımladığı ve emekçilerin taleplerini içeren yüzbinlerce imzayı sabah başlayan 8. ve son toplu sözleşme oturumunda masaya koydu.

Hükümetin daha önce memurun maaşına yaptığı yüzde 3+3 artış önerisini sadece 0.5 artırarak yüzde 3.5+3.5 olarak değiştirmesi, KESK'lilerin 'hükümet dalga geçiyor' tepkisine yol açtı.

KESK üyeleri, bir süredir yürüttükleri ve kamu emekçilerinin taleplerini içeren imza kampanyasının sonuçlarını toplu sözleşme masasına taşımak için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın önünde bir araya geldi. Yüzbinlerce imzayı masaya taşımak için harekete geçen KESK üyeleri, polis barikatına maruz kaldı. KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, "Masaya kamu çalışanlarının irade beyanını götürmek istiyoruz" dedi ancak polis tarafından engelleme devam etti "Hükümet zammını al başına çal", "Memur işçi el ele genel greve" ve "Emekçi düşmanı Bakan istifa" sloganlarını atan KESK'lilere, bir süredir grevde olan Deri İş Sendikası'na bağlı TOGO işçileri de destek verdi. 

MEMUR SEN'E GÖNDERME

KESK Genel Başkanı Lami Özgen, grup adına yaptığı açıklamada, yurt çapında gerçekleştirdikleri kampanya çerçevesinde işyeri işyeri gezdiklerini ve çok kısa sürede yüz binlerce imza topladıklarını anlattı. Özgen, imza metinlerini 'yüz binlerce kamu emekçisinin irade beyanı' olarak tanımlayarak, "Bu metinlerde yer alan her imza; içeride onlar adına masada olanlara, onlar adına karar verenlere gerçek irade sahibinin kim olduğunu hatırlatan bir uyarıdır. Bu metinlerde yer alan her imza, güvendikleri dağlara 'fare doğurdu' diye sitem edenlere gerçek dağın adresinin kamu emekçilerinin iradesi olduğunu hatırlatmak için son ikazdır" ifadeleriyle de Memur Sen'i uyardı.

KAMU EMEKÇİLERİ NELER TALEP EDİYOR?

Kamu emekçilerinin imza metnine yansıtan taleplerini ise, Özgen şöyle sıraladı: "Her sendikanın kendi üyeleri adına toplu sözleşme imzalayacağı ve anayasal hakları olan grevi teminat altına alan bir düzenleme istiyor. 2012 yılı için en düşük kamu emekçisi maaşının 2.145 TL'ye yükseltilmesini, bu çerçevede tüm kamu emekçilerinin maaşlarına yüzde 30 zam yapılmasını istiyor. Kamuda sözleşmeli, taşeron ve benzeri isimler altında, farklı statülerdeki güvencesiz çalışmaya son verilmesini ve tüm çalışanların iş güvencesine kavuşturulmasını talep ediyor. Her ne ad altında olursa olsun kamu çalışanlarının aldığı tüm ek ödemelerin emekli aylığına yansıtılmasını, maaşlarının vergi dilimi artışından etkilenmemesini istiyor. Ek ödemeleri düzenleyen 666 Sayılı KHK ile yaratılan ücret adaletsizliği ve mağduriyetlerin giderilerek gerçekten eşit işe eşit ücretin ödenmesini, kadın kamu emekçilerine; başta görevde yükselme ve unvan değişikliklerinde olmak üzere çalışma yaşamında uygulanan negatif ayrımcılığa, baskı ve şiddete son verilmesini talep ediyor. Çocukları için ücretsiz ortak bebek bakım üniteleri ve kreşler açılmasını talep ediyor. Hükümetin sendikalar ve üyeleri üzerinde çeşitli yöntemlerle uyguladığı baskıların son bulmasını, özgür örgütlenme ortamının sağlanmasını istiyor."

'BAŞBAKAN DİL SÜRÇMESİ YAŞIYOR; GREV HAKKIMIZ VAR'

Özgen, "2012 yılı teklifini yüzde 3,5+3,5 olarak 'revize' eden hükümet bizlerle dalga geçmeye devam etmektedir" diyerek, taleplere kayıtsızlık karşısında bir-iki saatlik iş bırakma eylemleriyle, basın açıklamalarıyla ya da mitinglerle hakların savunulamayacağına dikkat çekti. KESK Genel Başkanı Özgen, 23 Mayıs'ta grev hakkını kullanacaklarını, şöyle açıkladı: "Grev kararımızı açıklamamızın hemen ardından sayın Başbakan kamu emekçilerinin grev hakkı olmadığı yönünde açıklamalarda bulunmuştur. Biz sayın başbakanın bu açıklamalarını geçtiğimiz haftalarda yaşadığı 'dil sürçmesinin' tekerrürü olarak değerlendiriyoruz. Grev hakkı kamu emekçilerinin uluslar arası hukuktan doğan anayasal hakkıdır. Bu nedenle Grev hakkını kullanmak isteyen kamu emekçilerinin değil, bu hakkın kullanılmasını engellemek isteyenlerin hukuksal dayanağa ihtiyacı vardır."

İMZALAR MASADA

Özgen, bütün konfederasyonları, sendika üyesi olan ya da olmayan tüm kamu emekçilerini toplu sözleşme taleplerine sahip çıkmaya ve 23 Mayıs 2012 tarihinde grev hakkını kullanmaya davet etti. KESK yöneticileri ellerine aldıkları imza föyü klasörlerini toplu görüşme masasına götürdü. 

Toplu sözleşme görüşmelerinde Memur Sen, KESK'in yüzde 30'luk zam talebine karşın, hükümete 2012 yılı için yüzde 7.5+7.5 zam öneriyor.

Görüşmelerde KESK yoksulluk sınırı olan 2 bin 145 TL maaş ve yüzde 30'luk zam teklifinde ısrar ediyor. Tekliflerden sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, memur konfederasyonlarıyla süren toplu sözleşme görüşmelerine ara verildiğini ifade ederek, "Görüşmeye ara verildi. Uzun bir ara olabilir. Değerlendirip yeni bir teklifle gelebiliriz" dedi.
Daha yeni Daha eski