Page Nav

HIDE

DÜNYANIN SESİ

GRID_STYLE

EN YENİLER

SHOW_BLOG

Kredi kartı borçları ömür tüketiyor

Türkiye'de işsizlik, yoksulluk istatistiklerine baktığımızda değişmeyen tek şey asgari yaşam şartlarının günden güne daha da zorlaştığı...


Türkiye'de işsizlik, yoksulluk istatistiklerine baktığımızda değişmeyen tek şey asgari yaşam şartlarının günden güne daha da zorlaştığı gerçeği. 81 yaşındaki Jale Ergür'ün hala kredi borçlarını ödemeye çalışması gibi emekçi sınıflar kredi borçlarıyla yaşamaya mahkum ediliyor.
Türkiye'de emekçi ve yoksul kesimlerin durumu, kredi kartı kullanma oranlarına, kredi kartı borç istatistiklerine, işsizlik oranlarından değerlendirilebileceği gibi 81 yaşındaki Jale Ergür'ün her gün 12 saat boyunca simit satarak kredi kartı borcunu ödemeye çalışmasına bakarak da anlaşılabilir
DHA'dan İhsan Yalçın'ın haberine göre emekli hemşire 81 yaşındaki Jale Ergür, ölen eşinden kalan 15 bin TL borcu ödeyebilmek için hergün 12 saat sokak sokak dolaşıp simit satıyor.
Kredi kartı borcu, haciz, kira, elektrik, su..
Küçükçekmece Fatih Mahallesi'nde oturan 1 çocuk annesi Jale Ergür'ün evine, kanserden dolayı hayatını kaybeden eşi İsmail Ergür'ün borçları yüzünden haciz geldi. Hacizi önlemek için 5 sene önce bankadan 15 bin TL kredi çektiğini söyleyen Ergür yaşadıklarını şöyle anlatıyor: "Kocamın bana bıraktığı borç nedeniyle kredi çektim. Onun borcunu ödedim. 900 TL emekli maaşı alıyorum. Her ay 650 TL bankaya kesiliyor. 500 TL kira veriyorum. Elektrik, su, telefon artık gerisini siz hesaplayın. Paraya ihtiyacım var. Bana emekli maaşımdan para kalmıyor. Bu yüzden 4 aydır simit satıyorum. 2 sene sonra bankaya olan borcum bitiyor. O zamana kadar çalışmak zorundayım. Simit satarken zorlanmıyorum. Küçük yaştan beri çalışıyorum. Sabah 06.30'da evden çıkıyorum. Akşam saat 19.00'da da eve dönüyorum. Bazen simitlerim satılmıyor. O zaman cepten gidiyor"
Kredi kartı kullanımı geçen yıla göre %30 artışta
Hemşire emeklisi sıradan bir emekçinin yaşamındaki zorluk Türkiye'de geniş yoksul kesimler tarafından paylaşılıyor. Buna kanıt olarak 2011 yılı sonu itibariyle kredi kartları sayısının 51.360.809 olması verebilir. Bir diğer veri olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun rapor sonuçlarına göre geçen yıla göre kredi kartı kullanımdaki yüzde 30 artış gösterilebilir. Kart harcamalarının tahmin edildiği üzere önemli bir oranı (%22) market ve gıda harcamalarından oluşmakta.
Ayrıca bankalara 'borçlanarak yaşama durumuna' geçtiğimiz günlerde bankaların kredi kartını 3 ay boyunca kullanmayanlardan 8 TL gibi bir işlemsizlik ücreti keseceği bilgisi eklendi.

Hiç yorum yok