Başta Kürtler olmak üzere tüm muhaliflere savaş açan AKP iktidarının özellikle öğrencilere karşı yürüttüğü polis operasyonları sonucu tutuklananlar arasında Fransız vatandaşı bir öğrenci de bulunuyor. Tutuklanmasında bir ay sonra Fransız medyasında geniş yer alan Sevil Sevimli, sorgusu sırasında ilginç sorularla muhatap oldu. Fransa’da ise arkadaşları ve ailesi onun özgürlüğü için bir komite kurdu.

Fransa’da yaşayan ve Erasmus öğrenci değişim programı ile Eskişehir’e okumaya gelen 21 yaşındaki Sevil Sevimli, Grup Yorum konserine gittiği ve 1 Mayıs’a katıldığı için 10 Mayıs 2012 tarihinde yapılan operasyonla gözaltına alındı. “Terör örgütü üyesi olmak” iddiasıyla tutuklanarak Eskişehir E Tipi Cezaevi’ne gönderilen Sevimli ve 4 öğrencinin tutukluluk hallerinin kaldırılmasını isteyen avukatları, olumsuz yanıt aldı.

İLGİNÇ SORULAR

Sevimli’nin dosyası ile ilgilenen avukatlar arasından Av. Engin Gökoğlu ANF’ye verdiği bilgide, Sevimli ile beraber 4 kişinin gözaltına alınarak cezaevine gönderildiğini söyledi. Şu an 4 üniversite öğrencisinin hala tutuklu olduğunu belirten Av.Gökoğlu, öğrencilerin tutukluluk hallerine itiraz ettiklerini dile getirerek, “Bizim, öğrencilerin tutukluluk hallerine itirazımıza olumsuz yanıt geldi. 1 ay daha tutuklu kalacaklar” dedi.

Davanın sürecinin uzayacağına dikkat çeken Av. Gökoğlu, “Özel Yetkili Mahkeme tarafından yürütülen soruşturma kapsamında çok komik iddialar var. Mesela; Grup Yorum konserine katılmak, 1 Mayıs’a katılmak gibi gerçekten komik iddialar yer alıyor. Yapılan sorgulamada, Sevimli’ye dosya da adı geçen ve tutuklu bulunan diğer 4 öğrenciyi tanıyıp tanımadığı soruluyor. Kendisi haliyle tanıdığını söylüyor. Böylesi komik sorular var. ‘Güler Zere belgeselini izlemeye neden gittin?’ diye bir soru var mesela.

Eskişehir’deki savcının dosyayı Ankara’ya gönderdiğini söyleyen Av. Gökoğlu, buradaki savcının ise yoğunluk gerekçesiyle dosyayı tam olarak incelemediğini dile getirdi. 

Sevimli ve diğer 4 öğrencinin Eskişehir E Tipi Cezaevi’nde tutulduğunu ve orada politik başka tutuklu bulunmadığını belirten Av. Gökoğlu, konuyla ilgili olarak Fransız Büyükelçiliği ile görüşme talep ettiklerini de dile getirdi. Av. Gökoğlu, “Fransız Büyükelçiliği ile beraber harekete geçebilirsek, dava kısa sürede açılabilir ve tutuklu bulunan kadın öğrencilerin mağduriyetleri giderilmiş olur” dedi.

LYON’DA SEVİL’E ÖZGÜRLÜK KOMİTESİ KURULDU

Sevimli’nin Maraşlı ailesi Fransa’nın Lyon kentinde yaşıyor. Ailesi ve arkadaşları “Sevil’e özgürlük Komitesi” kurarken, ilk eylemlerini de 17 Haziran Pazar günü Lyon kentinde yaptı. 

Yüzlerce kişinin katıldığı gösteride komitenin sözcülerinden Sinem Elmas, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Dışişleri Bakanı Laurent Fabius’u Türk makamları nezdinde harekete geçmeye çağırdı.

ANF’ye konuşan komitenin diğer bir sözcüsü Ali Sevimli, amaçlarının duyarlılık yaratmak olduğunu belirtirken, sol ve sağ partiler, yeşiller, belediye başkanları ve çok sayıda vekille görüşerek konuyu gündemlerine taşıdıklarını ifade etti. En kısa sürede Sevil için bir duruşma gününün belirlenmesi ve özgürlüğüne kavuşmasını istediklerini belirten Ali Sevimli, “Sevil’in hiçbir zaman illegal bir faaliyeti olmadı” dedi. 

Baba Erol Sevimli ise, kızının durumu için özellikle medyanın ilgisini çekmek için yoğun bir çalışma yürüttüklerini belirtti. Bunun soncu olarak Sevimli’nin tutuklanmasından bir ay sonra ilkin Liberation gazetesinin konuyu ele almasıyla birlikte, Le Figaro, Le Parisien gibi gazeteler ile çok sayıda yerel gazete, ulusal televizyon kanalları ve aralarında France Info’nun da olduğu birçok radyo tutuklu öğrencinin durumuna dikkat çekti. 

“EŞİM SEVİL’İ ALMADAN GERİ DÖNMEYECEK”

Sevimli ile birlikte bugün 700’ü aşkın üniversite öğrencisi ile 1500’ü aşkın lise öğrenci cezaevlerinde bulunuyor. Bu öğrencilerin neredeyse tümüne yakını da Kürtlerden oluşuyor.

Baba Erol Sevimli, eşi ve iki çocuğunun Türkiye’ye gittiğini belirterek, eşinin kızı Sevil ile cezaevinde görüştüğünü söyledi. “Cezaevi memurları, eşim iki dakika geç geldiği için bağırım çağırmışlar” diyerek cezaevi girişinde bile yaşanan bu kötü karşılamaya dikkat çeken baba Sevimli, “Eşim kızımızı almadan geri dönmeyecek. Gerekirse bu davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götüreceğiz” dedi. 

UNEF VE DIDF’TEN DAYANIŞMA MESAJI

Bu arada Fransa’nın en büyük üniversite öğrencileri sendikası UNEF ile Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DIDF) gençlik seksiyonu, mevcut Türk hükümetinin süren insan hakları ihlallerine karşı Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnisiyatifi (TÖDİ) ile ortaklaşma mesajı verdi. Yapılan ortak açıklamada tutuklu yüzlerce öğrencinin durumuna dikkat çekilirken, Fransız hükümetine de Sevil Sevimli’nin haklarını güvenceye alınması için girişimlerde bulunması istendi.
Daha yeni Daha eski