HIDE
GRID_STYLE

OTORİTE VARSA ÖZGÜRLÜK YOKTUR!

SHOW_BLOG

2 milyondan fazla e-posta yayınladı

Wikileaks, Suriye'nin önde gelen siyasetçilerine ait 2 milyondan fazla e-posta yayınladı. Wikileaks'in "Syria Files" (Sur...

Wikileaks, Suriye'nin önde gelen siyasetçilerine ait 2 milyondan fazla e-posta yayınladı.
Wikileaks'in "Syria Files" (Suriye Dosyaları) adını verdiği pakette yaklaşık 680 bine yakın adresten gönderilen 2.4 milyondan fazla e-posta yer alıyor. Wikileaks daha önceki sızıntılarda olduğu gibi yine dosyaları peyderpey yayınlayacak.

Yazışmaları yayınlanan önemli Suriyeli kurumlar arasında Suriye Başkanlık İşleri, Dışişleri, Maliye, Enformasyon, Ulaştırma ve Kültür Bakanlıkları bulunuyor.


Wikileaks sözcüsü Sarah Harrison, Londra'da düzenlediği basın toplantısında, "Şu an Wikileaks, Suriye dosyalarını yayınlamaya başlıyor. Suriyeli siyasetçilere, bakanlara ve ilgili şirketlere ait 2 milyondan fazla e-postayı yayınlıyoruz" dedi.

EN ESKİSİ 2006'DAN

Harrison e-postaların en eskisinin Ağustos 2006, en yenisinin ise Mart 2012 tarihli olduğunu söyledi.

Yayınlanan e-postalar arasında 400 bin kadarı Arapça, 68 bin tanesi Rusça. 42 bin e-postada da virüs ve zararlı yazılım keşfedildi.

İlk etapta yayınlanan e-postalar arasında Yunanistan'dan bazı şirketlerle Suriye yönetimi arasındaki bir uydu alım-satımına dair yazışmalar yer alıyor.

DÜNYA BASINI WIKILEAKS'E DESTEK OLDU

Wikileaks bu sızıntıda yine dünya basınından bazı önde gelen kuruluşlarla işbirliği yaptı.

Bu kuruluşlar, Associated Press haber ajansı, Lübnan'dan El Akbar, Mısır'dan El Masri el Yovm, İtalya'dan L'Espresso, Almanya'dan NDR/ARD, Fransa'dan Owni, İspanya'dan ise Publico.es.

Wikileaks sadece bu basın kuruluşların kullanımına sunulacak bir arama motoru geliştirildiğini de duyurdu.

"ÇATIŞMAYI ANLAMAMIZI SAĞLAYACAK"

Wikileaks kurucusu Julian Assange ise internet sitesinde yer alan e-postalarla ilgili açıklamasında, “Bunlar bizim şu ya da bu grubu eleştirmemize yardımcı olmaktan öte, bu bireylerin çıkarlarını, eylemlerini ve düşüncelerini anlamamızı sağlıyor. Bu çatışmayı çözmemizin tek yolu bunu anlamak” dedi.

Grubun sitesinde belgelerin, “Suriye hükümetinin ve ekonomisinin iç işleyişine ışık tutmasının yanı sıra Batı’nın ve Batılı şirketlerin söyledikleriyle yaptıkları arasında ne büyük çelişkiler olduğunu da gösterdiği” ifade edildi.

Söz konusu belgelerin kapsamı Wikileaks'in en çok ses getiren ifşaatı olan "Cablegate"ten sekiz kat daha büyük.

Wikileaks, "Cablegate" kapsamında ABD Dışişleri Bakanlığı'na ait binlerce gizli yazışmayı yayınlamıştı. (Hürriyet)