HIDE
GRID_STYLE
SHOW_BLOG

Bayraktar ve TOKİ pişkinlikte sınır tanımıyor!

Dere yatağına yapılan konutlar dolayısıyla 9 kişinin ölümüne neden olan TOKİ konuya ilişkin açıklamasında, daha büyük bir felaketin önüne g...


Dere yatağına yapılan konutlar dolayısıyla 9 kişinin ölümüne neden olan TOKİ konuya ilişkin açıklamasında, daha büyük bir felaketin önüne geçtiğini açıklarken, pişkinliğin bu kadarı pes dedirtti.
Bugün Samsun’da 9 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketin birinci dereceden sorumlusu olan TOKİ, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, 9 kişinin ölümüne neden olmamış gibi, daha büyük bir felaketin önüne geçtiğini duyurdu.
Bu konutların fen kuralları ve teknik açılardan sorunlu olduğunu belirten TOKİ, konutları hangi fen ve teknik kurallara dayanarak dere yatağına yaptığını ise açıklamadı.Hangi fen ve teknik kurallar dere yatağına konut yapıldı?
Söz konusu alanın TOKİ uygulamaları çerçevesinde ilgili belediyelerce onaylı imar planına göre yerleşime açık imarlı konut alanı olduğu bildirilen açıklamada, uygulamalar öncesinde de burada yaklaşık 2 bin 500 konut bulunduğu belirtildi.
Kapıcı daireleri belediye yönetmeliği ile oluşturuldu 
Konutların tamamında ilgili çekme mesafelerine uyularak vaziyet planları oluşturulduğunu duyuran TOKİ, “can kayıplarının yaşandığı kapıcı dairelerinde ise Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin imar yönetmeliğinin 67’nci maddesi hükümleri uyarınca kapıcı daireleri oluşturulmuştur. Dolayısıyla proje, yürürlükteki plan ve yönetmeliklere tam olarak uygun icra edilmiştir” açıklamasında bulundu.
9 kişinin ölmesi facia değilmiş…
TOKİ açıklamasının en dikkat çekici kısmını ise son bölüm oluşturdu:
“Dikkat edilmelidir ki söz konusu alanda idaremiz eliyle uygulanan kentsel dönüşüm projesi sayesinde söz konusu taşkına yapısal olarak dahi dayanması mümkün olmayan eski yapıların yerine fen ve sanat kurallarına uygun sağlam ve dayanıklı konutlar inşa edilmesiyle facianın önüne geçilmiştir.”
Açıklamanın son bölümünde daha büyük bir felaketin önüne geçildiğini belirten TOKİ, 9 kişinin hayatını kaybetmesini sanki sıradan bir durummuş gibi tanımlarken ikinci etap 344 konutun ise yapım sürecinin devam ettiğini açıkladı.
‘Orası dere kenarı yapmayın’ dedik dinletemedik 

Kuzeyyıldızı Konutları projesi gündeme geldiğinde hem İstanbul Aydın Üniversitesi, Afet Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (AFAM) hem de İnşaat Mühendisleri Odası’nın TOKİ’yi raporlarla uyardığı ortaya çıktı. Felaketi tahmin eden AFAM, 2011 haziranında ayında hazırladığı bir raporla bir an önce önlem alınması gerektiğini hem Çevre Bakanlığı’na hem de Samsun Belediyesi’ne bildirilmiş. “Karadeniz Bölgesi Sel, Heyelan İncelemeleri” adlı raporda, özellikle Mert Irmağı gibi ırmak ve derelerde bir an önce önlem alınması gerektiği belirtilerek, bu tür alanların yapılaşmaya açılmaması kaydedilmiş. TOKİ’ye bir diğer uyarı da İnşaat Mühendisleri Odası’ndan gelmiş. 

Genel Başkan Taner Yüzgeç, yaptıkları uyarıyla ilgili şunları söyledi: “İnşaat Mühendisleri Odası olarak biz 2008 yılında Samsun Kent Sempozyumu’nda Mert ırmağı, bu bölgedeki yapılaşma, buranın taşıdığı riskleri ortaya koymuş, bir bildirge yayınlamıştık. Temel olarak söylediğimiz şuydu; Mert ırmağı kenarını imara, yapılaşmaya açarsanız, bu nedenle ırmağın yatağını daraltırsanız, ciddi sıkıntılar yaşarız. Aynen bugün olduğu gibi. TOKİ’ye kentsel dönüşüm adı altında öyle yetkiler verildi ki, bir bölgeyi kentsel dönüşüm alanı ilan etme, imara açma, uygulamaya geçme, sürece ilişkin her türlü yetki... Bu kadar yetki, padişaha bile zor verilir. TOKİ Mert ırmağına yaklaşık 30 metre mesafede bu konutları yaptı. Açıkça dere yatağı... Olmayacak bir şey. Bakın sadece biz demiyoruz, Başbakan’ın kendi sözü var. Bir süre önce İstanbul’da yaşanan afetin ardından ‘dere yatağına yapı yapılmaz, derenin intikamı ağır olur’ dedi. Ne oldu? TOKİ göz göre göre yaptı. Bu ne ilk ne de tek. Biz doğrusu son derece endişeliyiz.” 

UZMANLAR TEPKİLİ

Afet resmen buyur edildi!

Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu: “Mert Irmağı ile derenin kesiştiği yerdeki yapılaşmaya ait plan kararı hatalı. Belediye ile birlikte TOKİ ortaklaşa bu plan kararını aldı. O zaman TOKİ’nin Başkanı şimdi Çevre ve Şehircilik Bakanı olan Erdoğan Bayraktar’dı. Kuzey Yıldızı Kentsel Dönüşüm Projesi’nin plan kararı verildi. Burası bir dere yatağıdır. Olacak bir iş değil. Projenin yapılması sırasında sel ve taşkınlara karşı çevrede bilimsel olarak belirlenen uygun noktalara bent, set kurulması, çevredeki arazinin bunu önlemeye dönük şekilde yeniden şekillendirilmesi gibi önlemler, tasfiye çalışması, su basmanlarının tespiti gibi önlemler alınmadı. Burası zayıf bir zemindir. Bu öngörülmedi, ciddi bir güçlendirme yapılmadı. Afet resmen buyur edildi.” 

Erken uyarı sistemi yok

İstanbul Aydın Üniversitesi, Afet Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (AFAM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kubilay Kaptan: ‘Sel sularının hedefi olan Kuzey Yıldızı TOKİ konutları Mert Irmağı’nın yatağında kurulmuş. Son derece inanılmaz bir ihmal var. TOKİ dere yatağına konutlar inşa ediyor. Böyle bir bölgede binaların bodrum katları oturuma açılıyor. Bölgeye bugün içerisinde metrekareye 40 kilogram yağış düştü. Yağış başladıktan sonra sele dönüşmesi 1 veya bir buçuk saat sürer. Karadeniz bölgesinde hiçbir yerde derelerin taşacağını aktaran erken uyarı sistemi de yok. Bu tür erken uyarı sistemleri suyun yükseldiğini ölçen bilgisayara bağlı bir çubuktur. Su taşabileceği yani sele dönüşebileceği yüksekliğe ulaştığı anda anında uyarı verir. Bir SMS ile bu uyarıyı iletir. Böylece evler boşaltılabilir. Ama bu tür erken uyarı sistemleri ne yazık ki bölgede yok.” 

Dere yatağına 30 metre uzakta

İnşaat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hüseyin Tüfek: “TOKİ konutlarının bulunduğu dere yatağı bölgesinde Mert Irmağı’nın iki kolu birleşiyor. Konutlar da dere yatağına 30 metre gibi çok yakın bir yerde. Konutların planını Samsun Büyükşehir Belediyesi, Canikli Belediyesi ve TOKİ tarafından izin verilmiş. Diğer yandan Lovelet Alışveriş merkezi de dere yatağının tam içerisinde. AVM’de son derece büyük hasar var. “
SOL.ORG-VATAN

VİDEO