HIDE
GRID_STYLE
SHOW_BLOG

Yerin derinliklerinden başkente...

İspanya’da 23 Mayıs’tan beri grevde olan maden işçileri, başlattıkları “Kara Yürüyüş” ile Madrid’e doğru yol alıyorlar. Madenciler ülkede ne...

İspanya’da 23 Mayıs’tan beri grevde olan maden işçileri, başlattıkları “Kara Yürüyüş” ile Madrid’e doğru yol alıyorlar. Madenciler ülkede neoliberal kemer sıkma politikalarına karşı direnişin sembolü, halkın çeşitli kesimlerinin umudu oluyor 

İspanya'da maden sektörüne yapılan devlet yardımlarındaki kesintiyi protesto eden Asturias bölgesindeki maden işçilerinin 23 Mayıs’ta başlayan direnişi başkente yürüyüşle devam ediyor. 


Binlerce kişinin işsiz kalmasına yol açması beklenen plana karşı 4’ü kadın 80 madenci Madrid’e yürüyor. Madenciler 22 Haziran´da düştükleri yollarda sürücüler tarafından destekleniyorlar, geçtikleri yerleşim yerlerinde büyük coşkuyla misafir ediliyorlar. Kentlerde ve köylerde sloganlarla, alkışlarla karşılanıyorlar. Yaklaşık 450 kilometrelik yolu yürüyerek tamamlamayı planlayan madencilerin 11 Temmuz’da başkentte olmaları bekleniyor. 


İşçilerin eylemleri hedefi Madrid olan “Kara Yürüyüş” ile sınırlı değil. Çeşitli kentlerde işçiler kendilerini madenlere kapatmış durumdalar. Toplamda 20 civarında madenci 35-40 gündür madenlerde ve bir kısmı da bu eylem nedeniyle hastaneye kaldırıldı. 


İşçiler 23 Mayıs’tan beri grevdeler ve polis saldırılarına karşı aktif bir direniş gösteriyorlar. Otoyolların kesilmesi ve polise yönelik taşlı/havai fişekli aktif savunma eylemlerinin yanı sıra Cangas’taki belediye binası ve Leon'daki yerel hükümet merkezi de madenciler tarafından işgal edildi. Bölgede bir günlük genel grev de yapıldı ve hayat durdu. 


Hükümet ise AB’den zor durumdaki bankalara gelecek yardımlar karşılığı bütçe kısıtlamalarına devam etmekte kararlı olduğunu ve madenlere verdiği desteği yüzde 63 azaltan planı uygulayacağını bir çok kez ilan etti.

VİDEO