HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

5 yılda 120 kişi polis kurşunuyla can verdi!

Polisin katliam siciline bugün 24 yaşındaki bir gencin ölümü daha girdi. Ankara'da bir kavgaya müdahale eden polis Cem Aygün'ü ense...


Polisin katliam siciline bugün 24 yaşındaki bir gencin ölümü daha girdi. Ankara'da bir kavgaya müdahale eden polis Cem Aygün'ü ensesinden ve sırtından vurarak öldürdü. Baran Tursun Vakfı polis kurşunuyla ölenlerin sayısının 5 yılda 120 kişi olduğunu açıkladı.
Polisin kurşunuyla öldürülenlerden biri bugün 24 yaşındaki Cem Aygün oldu. Ankara'da çıkan kavgaya müdahale eden polis memuru, "dur" ihtarına uymadığı gerekçesiyle 24 yaşındaki Cem Aygün'ü biri ensesinden, diğeri de sırtından 2 kurşunla öldürdü.
"Dur ihtarına uymadığı için arkasından ateş ettik"
Yurt gazetesinin haberine göre, Keçiören İlçesi'nde oturan Cem Aygün, telefonla haberleştiği kız arkadaşları Dilara A. ve Kübra D. ile buluştu. Aygün, otomobiline aldığı iki kız arkadaşıyla Sanatoryum Caddesi'nde bir süre dolaştı, ardından da park ettikleri araçtan inerek cadde kenarında yürümeye başladı.
İddialara göre bu sırada Aygün ve aracına aldığı 2 kız arkadaşı arasında tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesiyle birlikte Aygün, kız arkadaşlarından Kübra D.'yi dövmeye başladı. Aygün'den dayak yiyen Kübra D. ise bağırarak yardım isteyince bölgede görev yapan 2 polis memuru olaya müdahale etmek istedi. Cem Aygün, olaya müdahale eden 2 polis memuruna da hakaret ederek kaçmaya başladı. Polis memurları, kendilerine hakaret ederek kaçan ve 'Dur' ihtarına uymayan Aygün'ün arkasından ateş etti. Polislerin silahından çıkan kurşunlardan ikisi Cem Aygün'ün ensesine ve sırtına isabet etti.
Polislerin silahında çıkan kurşunlarla hayatını kaybeden Cem Aygün'ün cenazesi otopsi için adli tıp kurumuna kaldırıldı. Otopsinin ardından ailesi tarafından cenazesi alınan Cem Aygün, Karşıyaka Mezarlığı'nda toprağa verildi.
Polisler dengesini kaybetmiş!
Aygün kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirirken, iki polis memuru gözaltına alındı. Haklarında soruşturma açılan polis memurları ifadelerinde havaya ateş ettiklerini, ancak dengelerini kaybetmeleri üzerine kurşunların Aygün'e isabet ettiğini söyledikleri ileri sürüldü. Ancak "havaya ateş etmek", "dengesini kaybetmek" gibi açıklamaların çok tanıdık olduğu biliniyor..
5 yılda 120 kişi can verdi!
AKP'nin 2007 yılında Polis Vazife ve Salahiyatları Kanunu'nda değişikliğe giderek, polisin ateş etme yetkisini genişletti. Değiştirildiği günden bu yana "orantısız güç" tartışmaları başladı. Düzenlemenin yapıldığı 2007 yılından bu yana 120 kişi polis kurşunlarının hedefi olarak yaşamını yitirdi.
Polisler hep havaya ateş açıyor, dengesini kaybediyor!
İzmir'de polis kurşunuyla öldürülen Baran Tursun adına kurulan vakfın verileri şu şekilde:
* Ağrı Doğubayazıt'ta polisin kafasına ateş ettiği ve başını postalla ezerek bir gözünü kör ettiği iddia edilen Mehmet Duman için Ağrı Valiliği, "Polis sadece havaya ateş açtı" açıklaması yaptı. (11 Ağustos 2012)
* Aydın’da polis tarafından öldürülen 21 yaşındaki Mahir Zorbey olayına karışan polis memurları "Ayağım kaydı, silahım ateş aldı, mermi maktülün kafasına isabet etti, öldürme kastım yoktu, suçsuzum, görevimi yaptım" şeklinde savunma yaptı. (4 Mart 2012)
* İzmir'de aracıyla seyir halinde olan Baran Tursun adlı genç dur ihtirına uymadığı gerekçesiyle kurşunları hedefi oldu. Polisler, "Tursun'un aracına kasıtlı olarak ateş etmediğini, kayıp düştüğünü, elindeki silahın kazayla patladığını" iddia etti. Ancak üçü arabada, biri Tursun'un kafatasında olmak üzere toplam dört kurşun bulundu. Ayrıca, kurşunlarla ilgili bulgular arabaya hem önden hem de arkadan ateş edildiğini düşündürüyor. (24 Kasım 2007)
* Mustafa Uslu, Tokat Turhal’da otomobiliyle giderken trafik kontrolü yapan polisler ‘Dur’ ihtarında bulundu. ‘Dur’ ihtarına uymadığı iddia edilen Uslu'ya ateş edildi. Uslu, boynuna isabet eden kurşunla olay yerinde yaşamını yitirdi. Polisler, "Ayağım kaydı, silahım ateş aldı" şeklinde savunma yaptı. (7 Ağustos 2009)
* Antalya'da 18 yaşındaki Çağdaş Gemik adlı genç, dur ihtırına uymadığı gerekçesiyle polis kurşunlarıyla yaşamını yitirdi. Sanık polis, "önce havaya ateş ettiğini, daha sonra peşinden birkaç adım atarken ayağının kaydığını ve silahının ateş aldığını" iddia etti. Olayın tanığı polisin diz çöküp nişan alarak ateş ettiğini söyledi. Avukatlar ise mermi kapsülleriyle Gemik'in bedeni arasında 10 metre mesafe olduğunu, nişan almak için atılan adımlar da hesaplandığında, atış mesafesinin en fazla 4,5-5 metre olduğunu söylüyor.

Business News