HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Çamlıca Camisi'ne karşı "absürd cami"ler

AKP’nin Çamlıca Camii yarışmasına karşı “absürd projeler” önerilmesi çağrısıyla XXI Mimarlık, Tasarım ve Mekan Dergisi’nin Facebook sayfası...


AKP’nin Çamlıca Camii yarışmasına karşı “absürd projeler” önerilmesi çağrısıyla XXI Mimarlık, Tasarım ve Mekan Dergisi’nin Facebook sayfası üzerinden düzenlediği yarışmaya projeler gönderilmeye devam ediyor. Projelerde, AKP’ye karşı kamuoyunda oluşan tepkilerin yaratıcı biçimlerde ifade edildiği görülüyor.
Tayyip Erdoğan’ın Çamlıca Tepesi’ne “bütün İstanbul’dan görülebilecek” devasa bir cami yapılacağını ilan etmesi üzerine, İstanbul Cami ve Eğitim-Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından “Osmanlı-Türk mimari üslubu”nda tasarlanmayı şart koştuğu “İstanbul Çamlıca Camii Mimari Proje Yarışması” adı altında bir proje yarışması ilan edilmişti. Yarışmanın şartnamesinde yarışmanın amacının, “İstanbul’un silüetine ve kent dokusuna uygun, Osmanlı Türk mimari üslubunu yansıtacak, gelenekten geleceğe uzanacak, kültürümüzün gelenek zincirine orijinal yeni bir halka ilave edecek, İstanbul’ a değer katacak ve İstanbul’un sembollerinden biri olacak camii projesi tasarlamak” olduğu belirtilmişti.
Mimari proje yarışmaları standartlarına göre yarışmaların, projelerin son teslim tarihinin 2 ay öncesinden duyurulması gerekirken, Çamlıca Camii yarışması ilan edildiğinde projelerin son teslim tarihi 1 ay sonrasına verilmişti. Birinci seçilecek projeye bugüne dek mimari yarışmalarda görülmemiş bir rakam olan 300 bin lira verileceği açıklanmış; yarışmanın seçici kurul üyelerinin de ağırlıklı olarak TOKİ ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na AKP tarafından atanmış kadrolardan, TOKİ ile iş yapan bir şirketin yöneticisi ve Ramazan’ın ilk günü Tayyip Erdoğan ve AKP’li bakanlar eliyle açılan Ataşehir Mimar Sinan Camisi’nin mimarından oluştuğu ortaya çıkmıştı.
Yarışmanın içeriği, amacı ve yöntemiyle, yarışma projelerinin elde edilme biçiminin ulusal ve uluslararası yarışma kriterlerine aykırı olması sebebiyle, başta Mimarlar Odası olmak üzere çeşitli kesimler tarafından, AKP’nin Çamlıca Camii’ne karşı kamuoyunda oluşan tepkileri en aza indirmek ve tarih-doğa yağması niteliğindeki projenin meşrulaştırılmasını sağlamak için bu yarışmayı bir formalite gereği açtığı dile getirilmiş; yarışmada ödül alacak projelerin de şimdiden belirlenmiş olduğu öne sürülmüştü.
Mimarlar Odası’nın AKP’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle gerçekleştirdiği “imar yağması”nın bu yarışma eliyle Çamlıca Tepesi’ni tehdit ettiği ve bu sebeple mimarların İstanbul Cami ve Eğitim-Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından açılmış olan Çamlıca Camii Mimari Proje Yarışması’na katılmamaları, İstanbul’un “kent suçu yaratma sürecinde” yer almamaları tavsiye edilmişti.
Absürd cami fikirleri için yarışma
Bu süreçte, XXI Mimarlık, Tasarım ve Mekan dergisi de Serbest Atış / Absürd Fikirlere Çağrı: Alternatif Çamlıca Camisi Yarışması adıyla bir karşı-yarışma açtı. “Zihinlerde birikmiş muhalif duygu ve düşüncelerin mimari dille ifade edilmesi”nin hedeflendiği karşı-yarışmanın şartnamesinde yarışmanın amacı, “İstanbul’un silüetine ve kent dokusuna aykırı, Osmanlı Türk mimari üslubunu yok sayan, gelenekle geleceği birbirine karıştırmayan, kültürümüzün gelenek zincirine orijinal yeni bir halka ilave etme derdi olmayan, İstanbul’a değer kaybettirecek ve İstanbul’un sembollerinden birine dönüşmeyecek bir camii projesi tasarlamak” olarak ortaya konuyor.
Derginin Facebook sayfasına şimdiye dek gönderilen projelerde, kamuoyunda AKP’nin Amerikancılığına, piyasacılığına, çevresel ve kentsel suçlarına, TOKİ’ye, cami seferberliğine, Çamlıca Camisi’ni bir güç gösterisi olarak tasarlamasına duyulan tepkiler görülüyor. XXI’in düzenlediği yarışma, Facebook üzerinden katılımlarla 15 Ağustos’a kadar devam edecek.
(soL - Haber Merkezi)

Business News