HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

"Entelektüel iflas"

"Peygamberimiz kadının çalışmasını yasaklamıştır, kadının çalışması züldür diye buyurmuşlardır; çalışan kadın kocasını beğenmez, ondan ...

"Peygamberimiz kadının çalışmasını yasaklamıştır, kadının çalışması züldür diye buyurmuşlardır; çalışan kadın kocasını beğenmez, ondan nefret eder, başka erkeklerle kocasını mukayese etme imkânını bulur, kocasından soğur..."(1) 

İlkçağ düşünce biçimini yansıtan yukarıdaki satırlar 7. yüzyılda yaşamış birine ait değildir. Yukarıdaki satırlar 1977 yılında, yani henüz geçtiğimiz 20. yüzyılda, üniver
site öğrencileri arasında yapılan bir ankete verilen cevaplardan alınmıştır. İçinde bulunduğumuz karanlık günlere nasıl ve kimler eliyle geldiğimiz ortadadır. Din adamlarını bir kenara bırakalım, fakat kendilerinden özgür düşünce sahibi bireyler yetiştirmesi beklenen "Profesör" unvanlı akademisyenlerimizin, "bağnazlık" ve "kadın düşmanlığı" ekseninde yetiştirmiş oldukları kuşakların sefil ve ilkel düşünce biçimleri ve uğradıkları entellektüel iflas ortadadır.

Çoğunluk itibariyle Ortaçağ kafasına sahip akademisyenlerimizin ve onların yetiştirmiş oldukları gerici kuşakların fikirsel ve zihinsel perişanlıkları ortada iken, Atatürk devrimlerinin neden korunamamış oldukları ve Atatürk'ün bizleri soktuğu uygarlık rayından neden çıktığımız yönündeki sorular kendiliğinden cevabını bulmaktadır. Şeriât'ın ilkelliklerini sergilemekten korktuğumuz ve şeriât'ın öz'ü hakkında bilgisiz kaldığımız müddetçe çağdaş uygarlığa ve "Akıl Çağı"na ulaşmanın mümkün olamayacağı ve ödün siyasetinden yakamızı kurtarmadıkça fikirsel, ahlaksal ve zihinsel gelişmeyi sağlayamayacağımız gerçeğini "medeni cesaret"ten yoksun Ortaçağ kafalı bağnazlarımıza anlatmak bir hayli güçtür.

(1) Bu öğrencinin yukarıdaki görüşleri için bkz. Işıl Özgentürk, "Üniversiteliler", Cumhuriyet, 27 Nisan 1977. Aktaran İlhan Arsel, Biz Profesörler, İnkılâp Kitabevi, s. 116.

Business News