HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Irak, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin Kerkük'ü ziyaret etmesine izin vermedi

Davutoğlu’nun merkezi yönetime haber vermeden Kerkük’e gitmesine tepki gösteren Irak hükümeti faturayı MHP liderine kesti. Irak Büyükelçiliğ...

Davutoğlu’nun merkezi yönetime haber vermeden Kerkük’e gitmesine tepki gösteren Irak hükümeti faturayı MHP liderine kesti. Irak Büyükelçiliği Musul ve Kerkük’ü kapsayacak gezi için Bahçeli’ye vize vermedi

Ramazan Bayramı’nda Kerkük ve Musul’a gitmeyi planlayan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye Irak Merkezi Hükümeti vize vermedi. Bu durum Genel Merkez’de “şok” etkisi yaratırken, 18 Ağustos’ta başlaması, 21 Ağustos’a kadar sürmesi öngörülen ve Kerkül ile Musul’u kapsayan Bahçeli’nin gezisi iptal edildi. MHP Genel Merkezi’ne Irak Elçiliği’nden “vize verilmeyecek” bilgisi gitti. 

Haşimi’nin Türkiye’ye gelmesi ve geri verilmemesi ile gerilen Türkiye ile Irak merkezi yönetimi arasında ipler, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Kerkük gezisi sonrası iyice gerilmişti. Bu gerginlik, Bahçeli’nin, Kerkük ve Musul’da Türkmenlerle buluşacağı bayram programını gerçekleştirmesine de engel oldu. 

‘Devlet olmanın adabı’

Irak Merkezi Hükümeti’nin Bahçeli ve beraberinde gidecek heyete vize vermemesine, MHP liderinden sert tepki geldi. Yazılı bir açıklama yapan Bahçeli, vize verilmemesini “esef ve hayretle” karşıladığını söyledi. Bahçeli “Görülmektedir ki, Irak yönetimi Türkmen kardeşlerimizle biraraya gelmemizi ve Türkmen ellerine yapacağımız tarihi ziyareti olgunlukla karşılayamamış ve devlet olmanın adabıyla kaldıramamıştır. Bu gelişmeler Barzani zihniyetinin, değişik biçim, yön ve tonlarıyla da olsa Maliki iktidarına sirayet ettiğini kanıtlamıştır” dedi. 

Bahçeli açıklamasına şöyle devam etti: “Şurası açıkça bilinmelidir ki; gidemesek de, dokunamasak da ve hasret yangınını karşılık olarak dindiremesek de Türkmen ellerindeki kardeşlerimiz yüreğimizin ve gönlümüzün sımsıcak nadide köşesinde her zaman var olacaklardır. Kerkük hoyratları nabız atışımız, Türkmen yurtları damarlarımızdaki kan olmayı sürdürecektir. Türkmenlerin varlığı, birliği ve hayat hakkı bizim için vazgeçilmez bir hedef ve inanç olarak her daim iddialarımız ve idealarımız arasında eşsiz bir yere sahiptir ve böyle de kalacaktır.” 

Musul’a uçakla gidecekti 

Bahçeli, pasaportuna Kuzey Irak damgasının vurulmaması için Erbil yerine uçakla Musul’a gidecek, oradan karayoluyla Kerkük’e geçecekti. Ziyaretin ilk gününde Musul’daki tarihi Yunus Peygamber Camii’nde namaz kılması, Türkmenlerle buluşması öngörülen Bahçeli, Ramazan Bayramı’nın ilk gününde Kerkük Nur El Kebir Camii’nde bayram namazını kılacaktı.

Business News