HIDE
GRID_STYLE

OTORİTE VARSA ÖZGÜRLÜK YOKTUR!

SHOW_BLOG

İşte Tayyip'in "öz evlatları"

Avukat Osman Karahan ve Metin Ekinci’den sonra Baki Yiğit adlı el-Kaide militanının da Halep’te öldürüldüğü bildirildi. Tayyip Erdoğan'ı...

Avukat Osman Karahan ve Metin Ekinci’den sonra Baki Yiğit adlı el-Kaide militanının da Halep’te öldürüldüğü bildirildi. Tayyip Erdoğan'ın Halep'teki silahlı isyancılar için kullandığı "Suriye'nin öz evlatları" tanımı Türkiyelilerin de dahil olduğu uluslararası el Kaide ağı ile birlikte düşünüldüğünde ironik bir hal açığa çıkıyor 

Avukat Osman Karahan ve Metin Ekinci’den sonra Baki Yiğit adlı el-Kaide militanının da Halep’te öldürüldüğü bildirildi. 

Osman Karahan ve Metin Ekinci dışında Halep’te öldürülen Baki Yiğit adlı Türk El Kaideci, 2003 yılında İstanbul’daki bombalı saldırılarla ilgili yargılanmış, polisteki ifadesinde Afganistan’da Ladin’le yaptıkları kahvaltıyı anlatmıştı. 

El Kaide davalarının tanınmış avukatı Osman Karahan’ın Halep’te Özgür Suriye Ordusu saflarında savaşırken öldürülmesinin ardından Metin Ekinci adlı bir diğer Türk militan daha öldürüldü. 

Metin Ekinci’nin 2003 yılında İstanbul’da El Kaide saldırılarının planlayıcısı olan Azad Ekinci’nin ağabeyi çıkması, El Kaide – Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ilişkisini ortaya çıkarması açısından önemli bir gelişme. 

Ancak El Kaide içerisinde belki bu iki isimden bile daha önemli bir konumda olmasına ve Halep’teki öldüğü ÖSO yanlısı İslamcı basın tarafından duyurulmasına rağmen kamuoyunun dikkatinden kaçan bir isim var. Bu kişi Baki Yiğit. Osman Karahan’la aynı günlerde Halep’te Suriye Ordusu ile girdiği çatışmada öldürülen Baki Yiğit, Türk El Kaidesi içerisinde önemli bir konuma sahipti. 

11 Eylül’ün ardından el- Kaide’ye katılan 33 Türk’ten biriydi 
2003 yılında HSBC binası, Beyoğlu’nda İngiliz konsolosluğu ile iki ayrı sinagogu hedef alan 66 kişinin öldüğü onlarcasının yaralandığı operasyonun ardından yakalanan isimlerden biri de Baki Yiğit’ti. 

Saldırının planlayıcıları arasında yer aldığı iddia edilen Baki Yiğit, polis sorgusunda çok önemli bilgiler vermişti. İstanbul Teknik Üniversitesi mezunu olan Baki Yiğit, polisteki ifadesinde 11 Eylül 2001 saldırılarının ardından 33 kişilik bir grup halinde Afganistan’daki El Kaide kamplarına gittiklerini belirtmişti. Baki Yiğit, ifadesinde örgütün kurucusu olan Usame Bin Ladin ile karşılaşmalarını ve onunla yaptıkları kahvaltıyı şöyle anlatmıştı: 

Bin Ladin’le Kandehar’da kahvaltı 
“Önceden belirlenmiş bir randevu gereği ben, Habip Akdaş ve Adnan Ernsöz ile birlikte Usame Bin Laden’le tanışmak için Kandahar’da bulunan evine gittik. Onunla kahvaltı yaptık. Ve ortalama bir saat sohbet ettik. Kendisi bizlere Müslüman ülkelerin ezildiğini, Amerikan ve İsrail devletlerinin sömürüsü altında olduğu şeklinde beyanlarda bulundu. Laden uzun süre Amerikan emperyalizmi ve İslam aleminin düştüğü durumlardan bahsetti. Bizlere gayet güzel davrandı ve iyi ağırladı. Sohbetimiz esnasında Laden, babaannesinin Türk olduğundan da bahsetti! Daha sonra kendisiyle vedalaşarak ayrıldık. Örgüt kamplarındaki masrafların bizzat Laden tarafından karşılandığını biliyorum.” 

Bin Ladin’in verdiği 150 bin Dolar’la Türkiye’de eylem 
Baki Yiğit, mahkeme dosyasına da giren bu ifadesinde Türkiye’ye dönüşlerinde Bin Ladin’den 150 bin dolar para aldıklarını da söylemişti. İddialara göre bu para 2003’teki bombalı saldırıların masrafları için kullanılacaktı. Türk El Kaidesi’nin yurtdışı sorumlusu olmakla suçlanan “Ömer” kod adlı Baki Yiğit, 2003 saldırılarının ardından 69 kişinin yargılandığı El Kaide davasının sanıklarından biriydi. 

İddianamede Yiğit, örgütün kurucusu olmakla, Ladin’le görüşmekle suçlanmıştı. Davanın bir diğer sanığı da iki gün önce Halep’te öldürülen Metin Ekinci’ydi. Sanıkların avukatları arasında ilk sırada ise Avukat Osman Karahan yer alıyordu. 

Yargıtay kararı müebbetten kurtardı 
Baki Yiğit, yasadışı örgüt kurmak, anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmek gibi suçlamalarla 2008’de ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum oldu. Ancak Yargıtay 9. Dairesi bir yıl sonra bazı sanıklar hakkında verilen cezaları onarken bazıları hakkında verilen cezaları ise bozmuştu. Hakkında verilen ceza hakkında atılı suçun niteliği göz önüne alınarak bozulan ve yeniden yargılanmaya başlanan Baki Yiğit bir yıl sonra 2010’da yattığı yedi yıllık süre göz önüne alınarak tahliye edilmişti. 

Davanın başka sanıkları da Halep’te mi? 
Halen yargılaması süren Baki Yiğit’in birkaç ay önce Osman Karahan, Metin Ekinci’nin de içinde olduğu grupla Suriye’ye geçtiği sanılıyor. Aynı davada yargılanan diğer 60’ı aşkın kişi arasında kimlerin şu an Suriye’de olduğu ise merak konusu. 

Kaynak: Yakın Doğu Haber