HIDE
GRID_STYLE
SHOW_BLOG

Savcılık incelemesine BDP'li vekillerden cevap

Van Cumhuriyet Başsavcılığı PKK’nın Şemdinli’deki yol kesme olayı ile ilgili inceleme başlatırken, Yüksekova’da bulunan BDP Genel Başkan Yar...

Van Cumhuriyet Başsavcılığı PKK’nın Şemdinli’deki yol kesme olayı ile ilgili inceleme başlatırken, Yüksekova’da bulunan BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak ve Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, savcılık incelemesi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Şemdinli’nin ardından geceyi Yüksekova’da geçiren BDP Genel Başkan Yardımcısı Kışanak ve milletvekilleri, belediyeye ait bir parkta sivil toplum örgütü temsilcileri ile bir araya geldi.

Kışanak ve milletvekilleri, ardından da Yüksekova’nın Dağlıca yolu üzerinde bulunan Bostancı Köyü’ne gitmek üzere yola çıktı. Ancak askerler güvenlik gerekçesi ile Kışanak ve milletvekillerine izin vermedi. Bunu üzerine geri dönen Kışanak ve Tuğluk, Kamışlı Jandarma Karakolu yakınında başlatılan savcılık incelemesi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

SORUN, MAHKEME KORİDORLARINDA ÇÖZÜLMEZ

Kışanak, Kürt sorununun mahkeme koridorlarında çözebilecek bir sorun olmadığını belirterek, "Kürt sorunu adaletle, vicdanla demokrasi ile çözülebilecek bir sorundur. Her ne vesileyle konuşsak mahkeme açıyorlar, halkla buluşsak mahkeme açıyorlar. Bu ülkenin savaş gerçeği kamuoyuna doğru yansıdı diye dava açıyorlar. Kürt sorununu mahkeme koridorlarında boğmaya çalışıyorlar. Ama bu bir çare değil. Bu ülkenin artık gerçek, kesin, hakiki bir çözüme ihtiyacı var. Herkes bu işi sağa sola havale etmekte. Biri karakola havale ediyor, biri mahkemeye havale ediyor. Havale etmekten vazgeçsinler. Bu konunun özeti, siyaseti, politik olarak bir çözüm bulunmalıdır. Dünkü sorunu, oraya buraya havale eden, mahkeme koridorlarında boğmaya çalışan bir yaklaşım olarak görüyorum. Hiç bir faydası yok, bugüne kadar faydası olmamıştır" dedi.

TUĞLUK: KARŞILAŞMADAN MUTLUYUZ

Tuğluk ise yaptıkları her faaliyetten soruşturma başlatıldığını söyledi. Tuğluk, "Başlatabilirler bizim de söyleyeceğimiz şeyler var. Bizim yaşadığımız, yasa dışı bir şey değil. Son derece doğal, son derece gerçek bir durumla karşılaştık. Bunların farkında değilse, bu onların sorunu. Biz o karşılaşmadan mutluyuz. En azında onları dinlemek, onların hangi koşullarda, nasıl bir mücadele verdikleri, bizim açımızdan anlamlıydı, önemliydi. O yüzden istedikleri kadar soruşturma ve ceza verebilirler" diye konuştu.

SAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

HAKKARİ’nin Şemdinli İlçesi’nde dün BDP milletvekillerinin konvoyunun yolunun 1’i kadın 5 PKK’lı tarafından kesilmesiyle ilgili Van Cumhuriyet Başsavcılığı inceleme başlattı. 

Şemdinli’ye 20 kilometre uzaklıktaki Bağlar Köyü’nden Şemdinli’ye dönen BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, partili milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü, Sebahat Tuncel, Esat Canan, Adil Kurt, Nazmi Gür, Halil Aksoy, Hüsamettin Zenderlioğlu, Van bağımsız milletvekili Aysel Tuğluk ve 50 araçlık konvoyun yolu dün saat 16.40’ta Güzelkaya Mezrası yakınlarında kesildi. 1 kadın 5 PKK’lı yaklaşık yarım saat boyunca kalabalığa propaganda yaparken, BDP milletvekilleriyle PKK’lıların basına yansıyan görüntüleri üzerine de Van Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti.

Van Cumhuriyet Başsavcısı Osman Nuri Güler, konu ile ilgili inceleme başlattıklarını ve görüntülerin de tek tek inceleneceğini söyledi. Başsavcı Güler, inceleme sonunda gerek duyulması halinde soruşturma başlatılacağını kaydetti. Başsavcı Vekilliğince soruşturma başlatılması durumunda BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak ile grupta yer alan BDP milletvekilleri hakkında da dokunulmazlıklarını kaldırılması istemi ile hazırlanacak olan fezleke ise Adalet Bakanlığı aracılığı ile TBMM’ye gönderilecek.

VİDEO