HIDE
GRID_STYLE

OTORİTE VARSA ÖZGÜRLÜK YOKTUR!

SHOW_BLOG

İKEA'da sendikal haklar için eylem

İKEA'da işverenin sendikal çalışmaları engellediği gerekçesiyle çalışanlar Cumartesi günü Ümraniye'deki mağaza önünde eylem yapacak...


İKEA'da işverenin sendikal çalışmaları engellediği gerekçesiyle çalışanlar Cumartesi günü Ümraniye'deki mağaza önünde eylem yapacak. İKEA'nın diğer ülkelerdeki mağazalarında örgütlü sendikalar da eyleme destek için İstanbul'a gelecek.
Milliyet'in haberine göre Türk-İş'e bağlı Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alemdar, Cumartesi günü, IKEA'nın Ümraniye'deki mağazası önünde toplanacak yüzlerce işçinin, IKEA Türkiye işvereni protesto edeceğini söyledi. İşverenin sendikal çalışmaları engellediği gerekçesiyle işçilerin Cumartesi günü Ümraniye'deki mağaza önünde yapacağı eyleme yurt dışındaki İKEA mağazalarından da destek için gelecekler.
"Bunlar baskı değil mi?"
IKEA'nın İstanbul'da iki, Ankara, Bursa ve İzmir'deki birer mağazasında, toplam 2 bin kişi çalışıyor. Alemdar, örgütlenme faaliyetleri devam ederken işverenin, sosyal diyaloğa açık olduğu yönünde açıklama yaptığını ancak sendikaya üye olan çalışan sayısının artması üzerine işverenin çalışanlar üzerinde baskı kurduğunu belirterek şunları kaydetti:
''IKEA işçisi toplu iş sözleşmesi hakkına kavuşuncaya kadar, mücadeleye devam edeceğiz. Baskı ve tehdit yapmadığını iddia eden işverene sesleniyorum, sendikamız üyesi olmayanları bile istifa ettirmek baskı değil mi? Başka illerdeki IKEA mağazalarında çalışan üyelerimizi genel müdürlüğe çağırıp İstanbul'daki noterlerde istifa ettirmek baskı ve tehdit değil mi? Çalışanlarınıza sendika üyesi olmama karşılığında müdürlük ve şeflik teklif etmek baskı değil mi, ayrımcılık değil mi? Örgütlenme çalışmalarımızda lider olarak çalışan üyelerimize hak ettikleri kıdem tazminatından daha fazla ödemeyi teklif ederek işten çıkmalarını teşvik etmek baskı değil mi, ayrımcılık değil mi? Üyelerimizin anne ve babalarını evlerinden telefonla arayarak tehdit etmek baskı değil mi? Mağaza müdürleri tarafından üyelerimizi sorguya çekmek baskı değil mi? Üyelerimize düşük zam, üye olmayanlara yüksek zam vermek baskı değil mi, ayrımcılık değil mi? Bunların hepsi baskıdır, hukuksuzdur, yasa dışıdır ve açıkça suçtur. Bu baskıları yapanları kınıyorum.''
İKEA işçilerine uluslararası destek
IKEA'nın 41 ülkedeki mağazalarında yaklaşık 100 bin çalışanı bulunduğunu kaydeden Alemdar, Türkiye dışındaki ülkelerde IKEA çalışanlarının tamamına yakınının sendikalı olduğuna dikkati çekti. Cumartesi günü yapılacak eyleme, diğer ülkelerdeki IKEA'larda örgütlü sendikaların da destek vereceğini bildiren Alemdar : ''Dayanışma mesajı gönderen ülkeler arasında, İsveç, ABD, Almanya, Fransa, Japonya, İspanya, İtalya, Belçika, Avusturya, İrlanda, Çek Cumhuriyeti ve Romanya yer alıyor. Eyleme, İsveç sendikaları başta olmak üzere uluslararası sendikacılar da Türkiye'ye gelerek bizzat katılacaklar. Onun dışında söz konusu ülkelerde bağlı sendikalar aracılığıyla çeşitli eylemler de yapılacak. IKEA'da örgütlü yabancı sendikalar da bizimle aynı saatte basın açıklaması yapacak, Türkiye İKEA'daki örgütlenme mücadelesine destek veren pankartlar açacaklar.''
İKEA Türkiye'den yanıt
IKEA Türkiye, 'sendikalaşmanın önüne geçildiği' iddialarına yazılı açıklama ile cevap verdi. "İşçilerin eyleme katılmayacağını temenni eden" firma, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"IKEA Türkiye Yönetimi olarak, sendikal örgütlenmenin anayasal bir hak olduğu bilinciyle, tüm haklara saygılı olunmasının gereğine inanmaktayız. Örgütlenme hakkının yasal haklar çerçevesinde özgürce kullanılmasına bir yandan saygı gösterirken, diğer yandan da bu hakkın yasaya aykırı bir şekilde kullanımına ve bunun sonucunda işyerimizde huzuru ve güven ortamını sabote etmeye yönelik davranışlara izin vermeyeceğimizi belirtmek isteriz. Mağazalarımız bünyesinde uzun süredir çalışmalarını sürdüren sendika yetkilileri, sendikal örgütlenme konusunda başarılı olamamalarından dolayı, bu defa haksız ve gerçek dışı iddalarla yapay bir gündem oluşturmaya ve bu yolla kamuoyunu yanlış bilgilendirererek, bu noktadan hareket etmeye çalışmaktadırlar. Sendikanın basın açıklamasında duyurduğu üzere, 08 Eylül Cumartesi günü IKEA Ümraniye Mağazası önünde yapmayı planladıkları eyleme, çalışanlarımızın ezici bir çoğunlukla itibar etmeyeceğine inancımız tamdır."
(soL – Haber Merkezi)