HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Meslektaşlarına sahip çıkan gazetecilere polis engel

‘KCK’ adı altında yapılan operasyonlar sonucunda 36’sı tutuklu 44 gazetecinin yargılandığı davanın bugün görülecek duruşması öncesi davaya ç...

‘KCK’ adı altında yapılan operasyonlar sonucunda 36’sı tutuklu 44 gazetecinin yargılandığı davanın bugün görülecek duruşması öncesi davaya çağrı yapmak isteyen gazetecilere polis müdahale etti.
Önceki gün, Taksim Tramvay Durağında biraraya gelen gazeteciler ve insan hakları savunucuları, polisin ablukasıyla karşılaşınca, “Susmadık, susmayac
ağız” sloganı atarak oturma eylemi yaptı. Polis yasak için herhangi bir gerekçe belirtmezken, emniyet amiriyle görüşen BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksu, daha önce de tutuklu gazeteciler için eylemler yaptıklarını ve hiçbir şekilde bir müdahaleyle karşılaşmadıklarını belirterek, “Bugün neden yasaklıyorsunuz?” diye sordu. Yasakların kan dökmek anlamına geldiğini anlatan Aksu, “Geçmişte Newrozlar yasaktı bu yüzden kana bulanıyordu. Bu yıl da yasakladılar yine aynı şey oldu. Yasak bir şey kazandırmıyor” diye tepki gösterdi.

“ÖZGÜR BASIN SUSMADI, SUSMAYACAK”

Oturma eylemi boyunca, tutuklu gazetecilerin isimleri okunarak, “Ez livirim” (buradayım) denildi. Ellerinde tutuklu meslektaşlarının fotoğraflarını taşıyan gazeteciler, “Özgür basın susmadı, susmayacak”, “Polis, AKP terörüne son” sloganı attı. Eyleme, Özgür Gündem Eş Genel Yayın Yönetmeni Av. Eren Keskin ve Özgür Gündem çalışanları, Gazetemiz Evrensel’in Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Fatih Polat ve Evrensel Gazetesi çalışanları, Dicle Haber Ajansı, Birgün Gazetesi, Etkin Haber Ajansı (ETHA) çalışanlarının yanı sıra, gazeteci Ertuğrul Mavioğlu, BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksu, BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Filiz Koçali, BDP İstanbul İl Eş Başkanı Asiye Kolçak, SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan katıldı.

‘AKP TALİMAT VERİYOR, POLİS-YARGI UYGULUYOR’

Burada açıklama yapan Özgür Gündem Eş Genel Yayın Yönetmeni Av. Eren Keskin, bugün görülecek duruşmaya çağrı yaparak, “Bu dava hukuki değil siyasi bir davadır. 44 gazeteci arkadaşımızın yargılanması 2009 Nisan ayından bu yana ‘KCK’ adı altında sürdürülen Kürt legal alanını tasfiye operasyonlarının bir parçası olarak ortaya çıkmıştır” dedi. Operasyon kararlarının AKP emriyle gerçekleştirildiğini vurgulayan Keskin, “Başbakan Erdoğan Kürtlere yönelik yargıya talimatlar verdiğini BDP milletvekillerine hakaretler yağdırırken ağzından kaçırmamış mıydı? Aynı emri tutuklu gazeteci arkadaşlarımız için de verdiğinden kim kuşku duyabilir?” diye sordu.

‘İDDİANAME SİYASİ KURGU ÜRÜNÜ’

44 gazetecinin yargılandığı davanın ‘en büyük toplu gazeteci davası’ olarak tarihe geçecek nitelikte olduğunu belirten Keskin, Özgür basın geleneğinin yıllardır baskı ve katliamlara maruz kaldığını ancak gerçekleri yazmaktan asla vazgeçmediğini ifade etti. Gazetecilerin iddianamesine değinen Keskin, “Bu kurgu en berbat Türk dizilerini aratmayacak bir senaryodan ibarettir. Suçlamalar saçmadır, deliller delil değildir. Savcının yorumlarını ise Gülse Birsel okusa çok güzel bir komedi dizisi çekebileceği niteliktedir” yorumunu yaptı. Tutuklu gazetecilerin mesleğinin gereğini yaptığı için eczaevinde olduğunu söyleyen Keskin, “Bu yüzden herkesi bir kez daha 10 Eylül günü gazeteci arkadaşlarımızn serbest bırakılmasını istemeye ve AKP Hükümetinin savaş politikalarına dur demeye Çağlayan’a davet ediyorum” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

--------------------------------------------------------------------------------

YÜKSEKOVA'DA GAZETECİLER İÇİN EYLEM

36’sı tutuklu 44 gazetecinin yargılandığı dava Hakkari’nin Yüksekova İlçesi’nde de düzenlenen kitlesel basın açıklamasıyla kınandı. Açıklamada tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması istendi.
Yüksekova İlçesi’nin eski Kışla Mahallesi’nde bulunan Musa Anter Parkı’nda düzenlenen basın açıklamasına Hakkari BDP Milletvekili Adil Kurt, Yüksekova BDP ilçe Başkanı Rüstem Demir, Hakkari BDP İl Başkanı Rahmi Kurt, Çukurca Belediye Başkanvekili Ziro Koç, Yüksekova Belediye Başkanı Ercan Bora, Esendere Belde Belediye Başkanvekili Tacettin Sefalı, Yüksekova haber, Yüksekova Güncel, Yüksekova Gündem, JİNHA, Hêvîya Jinê Dergisi, Barış anneleri insiyatifi, KURDİ DER Yüksekova Şubesi, MEYA-DER Yüksekova Şubesi, Gever Kadın Kooperatifi aktivistleri, Gever Cilo Doğa Derneği Şubesi, KESK, DİSK temsilcilerinde aralarında bulunduğu yüzlerce kişi katıldı. Gazetecilerin tamamı katıldığı açıklamanın görüntülerini BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt, fotoğrafları ise Yüksekova Belediye Başkanı Ercan Bora çekti.
Tutuklu arkadaşlarının derhal serbest bırakılmasını isteyen Dicle Haber Ajansı Yüksekova Muhabiri Sami Yılmaz, “Tutuklu olarak yargılanan özgür basın çalışanı arkadaşlarımızın gazetecilik yapmaktan başka hiçbir suçları bulunmamaktadır. Özgür ve demokratik ülkelerin olmazsa olmazlarından olan basın özgürlüğü hiçe sayılarak, gazetecilik yapmaktan başka suçları olmayan arkadaşlarımız gözaltına alınarak tutuklanması büyük hukuksuzluktur. Bizler artık bu hukuksuzluğun son bulmasını istiyoruz” diye konuştu. (DİHA)

Business News