HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

İsveçli 22 milletvekilinden Gül’e “ölümleri durdurun” çağrısı

İsveç’te değişik siyasi partilere mensup 22 milletvekili Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e ortak bir mektup yollayarak cezaevlerinde açlık gre...

İsveç’te değişik siyasi partilere mensup 22 milletvekili Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e ortak bir mektup yollayarak cezaevlerinde açlık grevi yapan tutsakların ölüm sınırına geldiğini hatırlattı ve ölümlerin durdurulması için devreye girmesini istedi.

Milletvekilleri, Eylül ayının ortalarında Diyarbakır cezaevinde 9 kadın tutsağın başlattığı açlık grevinin Türkiye’nin modern çağındaki en büyük açlık direnişi eylemine dönüştüğüne dikkat çekiyorlar.

Tutsakların Kürt halkının kültürel haklarını, ana dilde eğitim ve savunma hakkı istediklerini ifade eden vekiller Kürtçe savunma yapmalarına izin verilmediği için adil bir yargılanmaya tabi tutulmadıklarını hatırlattı. 

İnsan Hakları Derneği’nin cezaevlerinde açlık grevindeki tutsaklara Malta Deklarasyonu’nun uygun davranılmasını talep ettiği belirtilen mektupta şu görüşlere yer veriliyor: “Cezaevlerinde açlık grevindeki tutsakların sağlıkları çok kritik bir aşamaya gelmesine rağmen Türk Hükümeti cezaevlerindeki durum hakkında açıklama yapmıyor. Türk medyası da sessizliğini koruyor. Eğer Türk Hükümeti harekete geçmezse tutsaklar yaşamlarını yitirme riskiyle karşı karşıya kalacaklar ki bu Kürt sorununun barışcıl yöntemlerle çözümünü zorlaştıracaktır. 3 yıldan beri cezaevlerinde tutulan tutsaklar ya adil bir yargılanmaya tabi tutulmalı ya da hemen serbest bırakılmalıdır. Ve Türk devleti Kürt Lider ve Kürt örgütleriyle ciddi bir müzakereye oturmak için bir yol bulmalıdır. İki aydır açlık grevini sürdüren tutsaklar her an yaşamlarını yitirebilirler.”

Açıklamaya imza atanlar arasında muhalefetteki Sosyal Demokrat İşçi Partisi, Sol Parti ve Çevre Partisi Yeşiller’in yanı sıra iktidar ortağı Muhafazakar Parti, Hristiyan Demokrat, Merkez Partisi ve Halk Partisi’nin milletvekilleri de bulunuyor. İktidar ortağı partilere mensup 11 milletvekilinin imzasını taşıyan mektuba imza atanlar arasında Sol Parti eski Lideri Lars Ohly, Yeşiller’in eski Eşbaşkanı Peter Eriksson ile Hrıstiyan Demokrat Parti Dış Politika Sözcüsü Desiree Pethrus da bulunuyor.

Mektubun yazılmasında insiyatif alan Doğu Kürdistan doğumlu Sol Parti Milletvekili Amineh Kakabaveh bundan 15 gün önce konuyu parlamento gündemine getirdiğini ancak Dışişleri Bakanı Carl Bildt’in sorunun çözümü için devreye girme ve Türk hükümetine baskı yapma yerine sorunu alışılagelmiş cevaplarla geçiştirmeye çalıştığını söyledi. Bildt’i AKP İktidarı yanlısı bir politika izlemekle suçlayan Kakabaveh Bildt’e bir kez daha suskunluğunu bozması ve devreye girmesi çağrısında bulundu.

Açlık grevcilerinin her insanın sahip olması doğal ve tartışılmaması gereken ana dilde eğitim ve sanunma hakkı, Kürt soronunun barışcıl yöntemlerle çözülmesi için Kürt Lider Abdullah Öcalan’la yeniden görüşmelere başlanması için yaşamlarını riske atmak zorunda kalmalarının Türkiye için utanç verici olduğunu dile getirdi. 

Business News