HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

ODTÜ'ye destek ve direniş açıklamaları sürüyor

ODTÜ’de yaşanan polis saldırısının ardından üniversitelerde ODTÜ’ye destek ve direniş açıklamaları gelmeye devam ediyor. Mimar Sinan ...


ODTÜ’de yaşanan polis saldırısının ardından üniversitelerde ODTÜ’ye destek ve direniş açıklamaları gelmeye devam ediyor.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğrencileri, Namık Kemal ve Kırklareli Üniversitesi öğrenci kulüpleri, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi öğrencileri ve Koç Üniversitesi öğrencilerinden destek ve direniş açıklamaları geldi.
MSGSÜ sözünü tutuyor, direniyor
Rektörlerin imzaladığı Başbakan’a destek açıklamasına imza atan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörüne tepkisini sürdüren MSGSÜ öğrencileri, “Sözümüzü tutuyor, direniş ateşini, şenlikle büyütüyoruz” diyerek bir direniş şenliği düzenleyecek. Konuya ilişkin yapılan açıklama şöyle:
18 Aralık’ta ODTÜ’lü arkadaşlarımızın protestoları sırasında uğradıkları polis şiddetiyle başlayan üzerine üniversite rektörlerinin polis şiddetini görmezden gelen açıklamaları, aynı şekilde devam eden öğrenci konseylerinin açıklamaları,bilimi satan,üniversiteleri ticarileştiren yeni YÖK yasası tartışmaları diyerek devam eden zincirleme süreci tartışmak,konuşmak,çözüm üretmek için biz MSGSÜ’den Öğrenciler Perşembe günü kendi alanımızda akademisyenlerin ve üniversite emekçilerinin de olacağı Direniş Şenliği'nde Bomonti Kampüsü’nde bir araya geliyoruz.
Ve biliyoruz, ODTÜ’nün ateşi rektörleri yakacak. Rektör açıklamasını geri çekene kadar, öğrencilerden ve üniversitenin tüm bileşenlerinden ve en başta polis şiddetine maruz kalan ODTÜ’lü tüm üniversite bileşenlerinden özür dileyene kadar eylemlerimizi çoğalarak sürdüreceğiz.
3 Ocak Perşembe günü hep beraber yapacağımız forumlarımızla, konserlerimizle, açık kürsüden sözlerimizle direnişi yükseltmeye...
Trakya Üniversiteler Birliği’ne öğrencilerden kınama
Geçtiğimiz günlerde Namık Kemal Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi, On Sekiz Mart Üniversitesi, Trakya Üniversitesi'nin oluşturduğu Trakya Üniversiteler Birliği’nin ODTÜ'de yaşanan olaylarla ilgili yapmış olduğu iktidar yanlısı açıklamaya tepki gösteren Namık Kemal Üniversitesi ve Kırklareli Üniversitesi öğrencileri rektörlerin bu açıklamasını kınadıklarını duyurdu. Konuya ilişkin bir açıklama yapan öğrenciler şu ifadeleri kullandı:
Söz konusu olan açıklama üniversite öğrencilerinin iradesini değil, üniversite rektörünün ve idarenin iradesini yansıtıyor.
AKP’nin 2.Cumhuriyeti her alanı gerici, piyasacı politikalarıyla dönüştürmeye çalışırken, AKP’ye karşı önemli bir dinamik haline gelen üniversiteler bu karanlığa boyun eğmiyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın okula gelmesini protesto eden ODTÜ’lüler, verilmiş olan mücadelenin en somut örneğidir. En demokratik hakları olan protesto haklarını kullanan öğrencilere , TOMA araçlarıyla barikat kuran polisler hiçbir sözlü uyarıda bulunmadan gaz ve tazyikli su ile ağır müdahalede bulundu. Müdahale sırasında polisin akıl almaz saldırıları sonucunda 26 öğrenci gözaltına alınırken, olaylar yandaş basın tarafından öğrencilerin Göktürk-2 uydusunu protesto ettikleri yönünde lanse edildi. Ancak protesto edilen Göktürk-2 uydusu değil, Patriot füzelerini meclise bile sormadan buyur eden, gerici, faşist politikalarıyla memleketi bataklığa sürükleyen AKP iktidarı ve onun genel başkanı Recep Tayyip Erdoğan’dır.
Bizler; AKP’nin Suriye’deki savaş çığırtkanlığına, üniversitedeki baskıcı, gerici ve bilim düşmanı politikalarına, bilimden yana çağdaş eğitim isteyen üniversiteliler olarak izin vermiyor, AKP’ye karşı mücadele eden ODTÜ’lülere ve tüm direnen üniversitelilere destek mesajlarımızı iletiyor, bu mücadeleyi selamlıyoruz. ODTÜ'nün de, ülkemizin de yarını, AKP'ye boyun eğmeyen gençliğin ellerinde şekillenecektir!
Namık Kemal Üniversitesi Bilim ve Düşünce Topluluğu, Namık Kemal Üniversitesi Sinema Topluluğu, Namık Kemal Üniversitesi Radyo Televizyon Topluluğu, Namık Kemal Üniversitesi Matematik Topluluğu, Genç İMO Tekirdağ Şubesi, Kırklareli Üniversitesi Sosyal Araştırmalar Kulübü ve Kırklareli Üniversitesi Fikir Kulübü
Namık Kemal Üniversitesi Öğrencileri olarak 2 Ocak 2013 Çarşamba günü saat 12:30’da Tekirdağ Merkez Değirmanaltı Yerleşkesi, Kampüs girişinde konuya ilişkin basın açıklaması yapacak.
odtu-sivas1.jpg
Cumhuriyet Üniversitesi öğrencileri eylemde
Cumhuriyet Üniversitesi öğrencileri, Erdoğan’ın ODTÜ ziyareti sırasında yaşanan polis terörüne ve ardından bazı rektörlerin iktidar yanlısı açıklamalarını kınayan bir bildiri kaleme aldı.
Senelerdir sesi kısılmış, bilimin değil gericiliğin ön plana çıktığı üniversitelerden yükselen bu ses iktidarı ters köşeye yatırmıştır. Üniversiteler başbakanın buyurduğu gibi dindar, sorgulamayan, üretmeyen, tepki vermeyen yerler değildir. Bizler üniversitelerin gerçek sahipleri olarak başbakanın buyurduğu gibi bir nesil olmayacağımızı; onun rektörlerine, onun medyasına ve onun güvenlik görevlilerinin saldırısına boyun eğmeyeceğimizi belirtmek için burada toplanmış bulunmaktayız.
Üniversitesine sahip çıkan öğrencilere “ marjinal sol örgüt, terörist” gibi benzetmeler itham edilmiştir. Bunların bir örneğini de sözde bütün öğrenciler ve öğrenci kulüpleri adına ODTÜ’de yaşanan olaylara ilişkin, ODTÜ’lü öğrencileri protesto edeceğini açıklayan yandaş Cumhuriyet Üniversitesi Konseyi teşkil etmiştir.
Eğitimi piyasalaştıranların, ülkeyi savaşa sokanların, Roboski’de 34 yurttaşımızı katledenlerin borazanlığını yapanlar bizi temsil edemezler. Üniversitemizde ilerici, yurtsever, devrimci öğrenciler olarak bu faşizmin ve onun yandaşlarının karşısında mücadeleyi büyüterek devam ettireceğiz.
Bizler de Cumhuriyet Üniversitesi öğrencileri olarak ODTÜ direnişini selamlıyoruz!
Koç Üniversitesi'nden ODTÜ'ye destek
Konuya ilişkin bir diğer açıklama da Koç Üniversitesi öğrencileri ve mezunlarından geldi. Koç Üniversitesi öğrencileri ve mezunları ODTÜ’lülerin onurlu duruşuna destek çıktıklarını duyurdular:
Salı günü ODTÜ'de yaşanan olayları ve söz konusu olaylara ilişkin çeşitli merciler tarafından yapılan beyanatları ifade özgürlüğü ve durumun ciddiyetinin objektif bir bakış açısıyla değerlendirilmesi bakımından son derece kaygı verici bulmaktayız.
ODTÜ öğrencileri de kendi yerleşkelerinde bulunan resmi yetkililere gündeme ilişkin belirli konularda seslerini duyurmak, itirazlarını sunmak amacıyla demokratik bir buluşma düzenlemeyi uygun görmüşlerdir.
Ancak ODTÜ öğrencilerinin demokratik protesto hakları engellenmiş, ardından da üzücü olaylar meydana gelmiştir. Hem İçişleri Bakanımız Sayın İdris Naim Şahin'in, hem de bizzat ODTÜ Rektörü Sayın Prof. Dr. Ahmet Acar'ın açıklamaları yaşanan üzücü olayların Görüntüleriyle harmanlandığında, ne yazık ki polisimizin demokratik protesto hakkını kullanan ODTÜ öğrencilerine karşı orantısız ve kontrolsüz güç kullandığı anlaşılmaktadır.
ODTÜ yerleşkesindeki derslikler ve yurtlar gaz bombalarıyla hayati tehlike yaratacak bir hale maruz bırakılmıştır.
Geçmişte ve ne yazık ki hala günümüzde, ifade özgürlüğü konusunda ülkemizde çeşitli sıkıntılarının olduğu aşikardır. Savunulan veya itiraz edilen hususlar her ne olursa olsun, bizce ifade özgürlüğü çerçevesinde, başkalarının özgürlüğünü kısıtlamayan ve şiddet içermeyen her protesto öğrencinin en doğal hakkıdır. Toplumsal olaylarda itidalini her daim koruması gereken polisimiz hiçbir müdahale gerekmeyen bir ortamda olayların ne yazık ki ateşleyicisi olmuştur...
ODTÜ'de yaşanan olayların nihayetinde çeşitli üniversite rektörlükleri ve başta başbakan olmak üzere çeşitli resmi yetkililer tarafından bütün ODTÜ camiasına karşı adeta bir linç kampanyası düzenlendiğini kaygıyla izlemekteyiz. Bizleri en çok üzen de Marmara, İTÜ, Yıldız, İstanbul, Mimar Sinan ve Galatasaray gibi üniversitelerimizin rektörlüklerinin, anti-demokratik bir biçimde, söz konusu üniversitelerde öğretim görevlisi olan kişilerin fikirlerine başvurmadan, tepeden inme seri açıklamalarla bu güzide üniversitelerimizi ve ODTÜ'yü karşı karşıya getirmesidir. Çok iyi bilinmelidir ki üniversiteler hiçbir iktidarın güdümünde olmayan, olmaması gereken bağımsız eğitim kurumlarıdır. ODTÜ de ülkemize nice kıymetli bilim adamları yetiştirmiş, ülkemizin en yüz akı üniversitelerinden biridir.
Koç Üniversitesi öğrencileri mezunları olarak, onurlu duruşunu ayakta alkışladığımız ODTÜ camiasının sonuna kadar yanında olduğumuzu kamuoyuna bildirmeyi kendimize görev addediyoruz.
(soL - Haber Merkezi)

Business News