HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

SUİKASTI KİM YAPTI?

Türkiye’de Abdullah Öcalan ile İmralı’da Kürt sorununun çözümü için yeniden adımlar atılmaya başlarken, Paris’ten PKK’ya suikast haberi...


Türkiye’de Abdullah Öcalan ile İmralı’da Kürt sorununun çözümü için yeniden adımlar atılmaya başlarken, Paris’ten PKK’ya suikast haberi geldi. PKK kurucularından Sakine Cansız ve 3 arkadaşı öldürüldü.
PKK’yı 1978 yılında Diyarbakır’ın Lice İlçesi yakınlarında kuran isimler arasında bulunan Sakine Cansız ile örgütün Avrupa’daki önemli isimlerinden KNK Paris temsilcisi Fidan Doğan ve Leyla Söylemez, Fransa’nın başkenti Paris’te öldürüldü.
Kimliği belirsiz kişi veya kişiler Paris’teki Gare du Nord’da bulunan bir biranın birinci katında yer alan Kürdistan Enformasyon Bürosu’na girerek susturucu takılı silahla ateş açtı. Açılan ateşle saldırıda PKK’nın Almanya sorumlusu Sakine Cansız, Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Paris temsilcisi Fidan Doğan ile Leyla Söylemez öldürüldü. Saldırı 3 PKK’lıdan uzun süre haber alınamaması üzerine saat 01.00 sıraladrında arkadaşlarının kapı önündeki kan izlerini gördükten sonra kapıyı kırarak içeri girmeleri sonucu ortaya çıktı. Fransız polisi cinayet ile ilgili kapsamlı soruşturma başlattı.
SUİKASTI KİM YAPTI?
Paris’te PKK Kurucularından ve Apo’nun en yakın isimlerinden Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Söylemez’e yönelik suikastın ardından neden bu isimlerin hedef seçildiği, saldırının niye şimdi yapıldığı tartışılmaya başlandı. Suikastın neden yapıldığı konusunda 6 önemli iddia öne çıktı. İşte o iddialar.
1-  Örgüt içindeki müzakere karşıtları yaptı. PKK içindeki karşıt bir grup, Türk devletiyle İmralı’da görüşmeler sürdüren Öcalan’a, Apo’nun en yakınındaki Sakine Cansız’a suikast düzenleyerek göz dağı verdi.
2- Görüşmeleri provoke etmek isteyenler yaptı. Daha önce Oslo’yu sızdıran, KCK operasyonlarını yapan güç, suikastı yapmıştır.
3- Derin devlet yaptı. Kürt sorununda müzakereler yoluyla çözüm istemeyen “Türk derin devleti”, daha önce kullandığı Abdullah Çatlı örneğindeki gibi isimlere yaptırdı.
4- Yabancı ajanlar yaptı. Suikast Şii ekseniyle birlikte hareket eden Rusya’nın işi.
5- İran yaptı. Bölgedeki sünni hegemonyaya karşı PKK ile işbirliğini devam ettirmek isteyen Şii ekseni suikastı yapmıştır.
6- Örgüt içi para ve güç hesaplaşması. Bir başka iddia da, PKK’nın uyuşturucu, yardım ve haraç nedeniyle Avrupa’da büyük bir sermayeye sahip olduğu, suikastın paranın yönetimindeki anlaşmazlık ve pay kavgası nedeniyle yapılmış olabileceği şeklinde.
Suikaste AKP’den ilk tepki
Ankara’dan ilk açıklama AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’ten geldi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Çelik de, “PKK’nın kendi iç hesaplaşması gibi. Örgüt içinde benzerlerini daha önce gördük” dedi. Çelik, “PKK’nın kendi içinde infazlar yaptığı bilinen bir şey. Kesin bir şey söylemek için bekleyip görmek lazım. PKK bir tane midir bundan emin değilim. PKK içinde farklı güçlere taşeronluk yapan gruplar olduğunu PKK’ya yakından tanıyan isimler de kabul ediyor.”Bu süreci provoke etmek isteyenler olabilir. Herkes teyakkuz halinde çok dikkatli olmalı” diye konuştu.
Zübeyir Aydar: Derin devlet yaptı
PKK’nın Avrupa sorumlusu olarak bilinen Zübeyir Aydar, terör örgütünün Paris’teki enformasyon bürosuna düzenlenen saldırının, İmralı ile yapılan görüşmelere karşı yapıldığını öne sürdü. Rudaw haber sitesine konuşan KCK Yürütme Konseyi üyesi Zübeyir Aydar, aralarında PKK’nın kurucularından Sakine Cansız’ın da bulunduğu üç PKK’lı kadının öldürüldüğü silahlı saldırıyı değerlendirdi. Aydar, “Saldırılar, İmralı ile yapılan görüşmelere karşı yapılıyor” ifadesini kullandı.
Avni Özgürel: Sürpriz değil
Çözüm sürecine girildiğinde bu tür hadiselerin yaşanmasının sürpriz olmadığını söyleyen Özgürel, “Olayın failleri direkt olarak şudur, budur diyemeyiz. Ama doğrudan doğruya Öcalan’a yakın kişileri hedef alan bir suikast olduğu açık. dedi. Özgürel, ilgi çekici bir noktanın da Almanya’da örgüt yönetimindeki farklı bir grubun öncü olarak değerlendirebilececek kesimleri ile Cansız arasında yaşanan bir tartışma olması olduğunu belirterek, “Bu cinayetler de kriminal olarak bilemem ama profesyonel bir eylem. Yüzde yüz böyledir diyemem ama tetiği kim çekti sorusunun farklı cevapları olabilir. Ama olayın doğrudan Öcalan’ı hedeflediğini düşünüyorum. Örgütün iç yapısındaki farklı eğilimlerin ötesinde işin içinde farklı istihbarat örgütleri bu işe karışmış olabilir.” diye konuştu.
Fehim Işık: Örgüt içi infaz değil
“PKK içerisinde Karayılan ve Cemil Bayık neyse Cansız da odur.” diyen Işık, Cansız’ın Diyarbakır Cezaevi’nde kalmış ve direnişi ile tanınan bir isim olduğunu, onun ve KNK temsilcilerinin böyle bir suikaste kurban gitmelerinin son süreci baltalamaya yönelik olduğunu belirtti. Avrupa’da Türkiye ile bağlantılı Abdullah Çatlı gibi isimlerin, çeşitli istihbarat birimlerine çalışanların her zaman en rahat eylem alanlarından birinin Paris olduğunu belirten Işık, “Tek olumsuzluk anlaşıldığı üzere cenazelerin geç bulunmuş olması. Bu olayda ben katillerin bulunabileceğini düşünüyorum. Ve şunu çok net söyleyelim ki bu, örgüt içi bir infaz değildir. Bu tür cinayetlerde önemli olan tetiği kimin çektiği değil cinayetin kimin işine yarayacağıdır.” diye konuştu.
“İKİ TARAFTAN DA YAPILMIŞ OLABİLİR”
Paris Kürt Enstitüsü Başkanı Kendal Nezan, üç PKK’lının bir suikasta kurbaa gitmesinin, “her iki taraftan barış görüşmelerini istemeyen aşırı uçtakilerin” işi olabileceğini söyledi.
Fransız BFM TV’ye açıklama yapan Nezan, “Her şeyden önce olay duyulduğundan beri haberler geçiyor ve bir bilgi yanlış onu düzeltmek istiyorum: Olayın Kürt Enstitüsü binasında olduğu haberi doğru değil, aynı cadde üzerinde olmakla birlikte Kürdistan Enformasyon Merkezi’nde oldu bu olay. Paris Kürt Enstitüsü kültürel bir kurum” dedi.
Bu suikastın siyasi cinayet olduğunu düşündüklerini ve olayın Türkiye ile Abdullah Öcalan arasında görüşmelerin başladığı bir dönemde yaşanmasının dikkat çekici olduğunu ifade eden Nezan, “İki olay arasında bir ilişki olup olmadığı sorusu geliyor insanın aklına. Her iki taraftan (hem Türk hem Kürt) bu işi (barış görüşmelerini) istemeyen aşırı uçtakilerin yapmış olma ihtimali var” diye konuştu.

Business News