Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

EMEK/SINIF/HALK

Abu Ghaith'e jet yargılama

ABD yönetimi, son dönem artık büyük oranda insansız hava aracı saldırılarıyla sürdürdüğü El Kaide’ye karşı mücadelede, örgütün tepe y...

ABD yönetimi, son dönem artık büyük oranda insansız hava aracı saldırılarıyla sürdürdüğü El Kaide’ye karşı mücadelede, örgütün tepe yöneticilerinden Süleyman Abu Ghaith’in Ürdün’de eski usulle yakalanması olayını konuşurken, dünyanın ilk Hürriyet’ten öğrendiği olay sonrası Abu Ghaith bugün jet hızıyla New York’ta yargıç karşısına çıkarılıyor. Savcı, Abu Ghaith’in 11 Eylül’ün planlayıcısı olduğunu öne sürerek ömür boyu hapis istedi.

ÖMÜR BOYU HAPİS Savcı Preet Bharara, 11 maddede suçlamaları sıraladıktan sonra ABD’ye yönelik komploya karıştığı iddiasıyla Abu Ghaith’in ömür boyu hapisle cezalandırılmasını istedi. İddianamede El Kaide üyesinin nasıl yakalandığı ve ABD’ye getirildiği ise anlatılmıyor.

HUKUK UZUN KOLLARI ABD Bölge Yargıcı Lewis Kaplan’ın karşısına çıkarılan Abu Ghaith’in yakalanmasıyla ilgili açıklama yayınlayan Adalet Bakanı Eric Holder, “Amerika’nın düşmanlarını adalet önüne çıkarma gayretimizi hiçbir mesafe ve zaman zayıflatamaz” dedi. Manhattan Savcısı Bharara da, “Hukukun uzun kolları, adaletin de güçlü bir hafızası vardır” dedi. Abu Ghaith’in yakalanmasında rolü olduğu belirtilen New York Polis Şefi Raymond Kelly ise “Bu olay, federal ajanlar ve New York Polisi’nin Ortak Terörizm Görev Gücü kanalıyla devam eden ortaklığının başka bir başarısıdır” diye konuştu.

 RICCIARDONE MÜZAKERE ETTİ 2011’de Pakistan’da Amerikan özel kuvvetleri tarafından saklandığı evde öldürülen, El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in damadı da olan Ghaith, Ocak ayı sonunda İran sınırından yasadışı yollarla Türkiye’ye girdikten sonra Ankara’da gözaltına alınmış, Amerika’ya iadesi yaklaşık bir ay Türk ve Amerikalı yetkililerce müzakere konusu olmuştu. Amerikalı yetkililer, Türkiye’yi terk etmesinden sonra devreye girip Ghaith’i Ürdün’de devraldı.

SON YAZIDAN