Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

EMEK/SINIF/HALK

Çalışma Bakanı, 'Asgari ücretle geçinirsiniz’ dedi!

AKP hükümetinden herhangi bir yetkili değil, ne yazık ki ülkenin Çalışma Bakanı, asgari değil insanca yaşam taleplerini göremezden gele...

AKP hükümetinden herhangi bir yetkili değil, ne yazık ki ülkenin Çalışma Bakanı, asgari değil insanca yaşam taleplerini göremezden gelerek açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşayan milyonlarca emekçiye böyle seslendi: ‘Asgari ücretle geçinirsiniz’
Asgari ücretin net 773 TL olmasına karşın açlık sınırı 1,003 TL, yoksulluk sınırı ise 3,266 TL olduğu AKP Türkiye’sinin Çalışma Bakanı, "Netice itibariyle peynirin fiyatı belli, ekmeğin fiyatı bellidir. Asgari ücretle geçinirsiniz" dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son yayınladığı resmi verilere göre dahi 11 milyon 670 bin kişinin yoksul olduğu, yoksul ile zengin arasındaki gelir uçurumunun 8 kat arttığı ülkenin Çalışma Bakanı hiç yüzü kızarmadan asgari ücretle geçinilebileceğini iddia etti.
Katıldığı bir televizyon programında birçok izleyicinin asgari ücretle ilgili eleştirilerini dile getirmesi üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, şu yanıtı verdi:
“Asgari ücretle geçinilmez diye bir şey yok. Geçinirsiniz. Ona mahkumsanız 800 TL de büyük bir paradır. Netice itibariyle peynirin kilosunun fiyatı bellidir, ekmeğin fiyatı bellidir. Bir geçimdir sürdürebilirsiniz. Bizim meselemiz bu değil. Bunu istismar etmemek lazım. Asgari ücret bir taban fiyattır. Biz diyoruz ki işveren bundan aşağı ücret talep edemezsin. Asgari ücret, sosyal devletin koruma aracıdır. Bunu kaldırırsanız 400 TL ücret teklif eden de olabilir.”
Yalnızca milletvekilliği maaşından 10 bin liradan fazla aylık gelire sahip olan Çalışma Bakanı’nın “800 lirada büyük paradır, geçinilir” demesine karşın bugün Türkiye’de asgari ücret 800 liranın dahi altında. Çalışma Bakanı’nın asgari ücret tutarını bilmediğini bir yana bırakırsak bugün asgari ücret 16 yaşından büyükler için net 773 TL iken 16 yaşından küçükler için ise net 673 TL.
Öte yandan, hükümetin asıl meselesinin asgari ücretlinin geçim koşulları olmadığını açıkça dile getiren Çalışma Bakanı’nın konuşmasında değindiği sosyal devlet kavramından ne anladığı ise akıllarda soru işareti bıraktı.
Ülkenin Çalışma Bakanı her ne kadar asgari ücretle geçinilebileceğini iddia etse de yapılan çalışmalar Bakan Çelik’i yalanlıyor. Türk-İş tarafından 2013 Ocak dönemi için yapılan araştırma sonuçlarına göre, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı yani açlık sınırı 1.002,52 lira. Ayrıca gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı yani yoksulluk sınırı ise 3.265,55 lira.

SON YAZIDAN