Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

EMEK/SINIF/HALK

Çanakkale’de faşistler saldırıyor, üniversiteliler direniyor

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde öğrenciler, üç gün boyunca özel güvenlik ve sivil faşistler tarafından saldırıya uğradı. İlk gü...

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde öğrenciler, üç gün boyunca özel güvenlik ve sivil faşistler tarafından saldırıya uğradı. İlk gün “Kolektif olalım” broşürünü dağıtan Öğrenci Kolektifi üyelerini özel güvenlik ve faşistler tehdit etti. İkinci gün, baskı ve tehditlerle ilgili bildiri dağıtmak isteyen Kolektifçilere fiziki saldırıda bulunuldu. Üçüncü gün, KYK yurdunda kalan Kürt öğrencilerin odası faşistler tarafından basıldı, üniversiteliler linç edilmek istendi

Yaşananların gün gün ayrıntıları şu şekilde:

1. gün: ÖGB engelleyemedi, faşistlere havale etti
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde Öğrenci Kolektifleri  1 Mart günü “Kolektif olalım” kampayasının boşürlerini dağıtmak istedi. Özel Güvenlik Birimleri’nin (ÖGB) broşür dağıtmalarını engellemeye çalıştığı üniversiteliler, güvenlikçilerin ardından da faşistlerin tehditlerine maruz kaldı. Kendilerinin tehdit edildiğini okul yönetimine bildirerek önlem alınmasını isteyen Öğrenci Kolektifleri üyeleri buna rağmen hiçbir önlem alınmadığını belirtti.

2. gün: Üniversitelerine sahip çıkan öğrenciler saldırıya uğradı
2 Mart’ta ÖGB’nin ve faşistlerin baskı ve tehditlerine karşılık Öğrenci Kolektifleri, okulda bildiri dağıtmak için bir araya geldi.
Okulu faşistlere bırakmayacaklarını söyleyip bildiri dağıtmaya çalışan öğrencilere saldırılar devam etti. Tahrik amaçlı gelip öğrencilere sözlü saldırıda bulunan faşistler, görüntü almaya çalışan bir öğrencinin de fotoğraf makinasını gasp etti.
Polisin ve ÖGB’nin gözü önünde yapılan bu saldırılardan sonra hala önlem alınmadı. Öğrenciler bildiri dağıtmaya devam ettiği sırada faşistler toplanmaya başladı. Sayıları 50’ye ulaşan faşistlerin öğrencilere saldırmaya girişmesiyle ÖGB ekipleri olay yerini terk etti.
Kalan 2-3 ÖGB de öğrencilerin okulu terk etmelerini söyledi ve öğrencilerin okuldan çıkmamaları durumunda aradan çekileceklerini sivil polisleri de aradan çekeceklerini söyleyerek tehditte bulundu.
Üniversiteliler, üniversiteden ayrılmadı. Bunun üzerine yeniden saldırıya uğradı. Olayı haber alan diğer gençlik örgütleri , sivil toplum örgütleri ve sendika yöneticileri saldırıya maruz kalan öğrencilerle beraber dekan ile görüşüp durumu anlattılar. Dekanlıktan gerekli tedbirin alınmasını isteyen öğrenciler görüşme sonrası dekanlık önünde basın açıklaması yapıp toplu çıkış yaptılar.

3.gün: Kürt öğrencilerin yurt odaları basıldı
3 Mart’ta derse girmek isteyen öğrencilere sözlü saldırılar baskılar devam etti. Arkadaşlarının can güvenliği endişesi nedeniyle, arkadaşlarını kampüsten almaya gelen öğrenciler kampüse alınmadı.
Tüm yaşananlara rağmen tedbir alınmayınca, faşistler gece KYK yurdunda Kürt öğrencilere saldırdı. Dışardan gelen 20 kişilik faşist grup elini kolunu salayarak içeri girdi ve 3 Kürt öğrencinin kaldığı odayı basıp, öğrencileri linç etmeye çalıştı.
Ancak olaydan önce, saldırıya uğrayan öğrenciler yurdun güvenlik görevlisini uyarmış, can güvenliklerinin olmadığını söyleyerek, tedbir alınmasını istemişti. Öğrencilerin bu talebinden yalnızca 1 saat sonra, faşistler öğrencilerin odasını bastı.
Olay sonrası çekilen görüntülerde ranzada uzanırken demir cubukla kafasına vurulan öğrencinin duvara kadar sıçraması, tamamen öldürmeye yönelik saldırı olduğunu gösteriyor.
Öğrenciler saldırı sonrası hastaneye kaldırıldı. Saldırıya uğrayan öğrencilerden biri ve görgü tanıkları da emniyete götürüldü. Arkadaşlarını beklemek üzere emniyet önünde bekleyen üniversitelilere, ellerinde sopalar, levyeler ve bıçaklarla gelen 50-60 kişilik faşist grup saldırdı.
Polis, saldırgan faşistlere müdahale etmezken, saldırıya uğrayan öğrencileri olay yerinden ayırmakla yetindi. Gece saat 4 sıralarına kadar süren gerginlik sonrası öğrenciler ifade veren yaralı arkadaşlarını alıp olay yerinden ayrıldılar.

Üniversiteliler saldırılara boyun eğmiyor
Bugün (5 Mart) saat 15.00’da bir araya gelen gençlik örgütleri, Eğitim Fakültesi’nde, can güvenliklerinin olmadıklarını içeren bildiri dağıtmak istedi ama yine kampüs içine alınmadı. Öğrenciler kordon boyu çarşıya kadar yürüyüp bildiri dağıttılar. Bildiri dağıtımından sonra üniversiteliler, İskele Meydanı’nda basın açıklaması yapıp olayı teşhir etti.
Gerekli tedbirlein alınmaması faşistlere yönelik herhangi bir cezai işlem uygulanması bundan sonra da olayların devam edeceği endişesi yaratıyor.

SON YAZIDAN