Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

EMEK/SINIF/HALK

çıktım, baktım o dala / bu karga ne budala

Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu Türkiye'nin sorunlarının ancak "başkanlık sistemi" ile çözülebileceğini ileri sürer...

Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu Türkiye'nin sorunlarının ancak "başkanlık sistemi" ile çözülebileceğini ileri sürerek, parlamenter sistemin "İngiliz kanı taşıyan kokuşmuş bir model" olduğunu savundu. Hızını alamayan Kuzu, "Tayyip Erdoğan'ın gücü yanında zavallı kalan" Obama'ya acıdığını da söyledi.
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı AKP'li Burhan Kuzu, Hukukçular Derneği tarafından düzenlenen Hukuk Okulu Sertifika Töreni'ne katıldı. Kuzu burada yaptığı konuşmada, yeni anayasada başkanlık sistemini isteklerini bir kez daha yineleyerek, "Benim Başbakanım Obama'dan 3 kat daha yetkilidir. Obama zavallı, Başbakan çok güçlü. Hakikaten zavallı, adam elinden gelse ağlayacak, gözü doluyor. Acıyorum bazen Obama'ya" diye konuştu.
"Tokmakları elimizde topladık"
DHA'nın haberine göre, Anayasa'da geçen "yetkili organlar" cümlesinin de gözden geçirilmesi gerektiğini kaydeden Kuzu, "Kimdir bu yetkili organlar, hangi sorumluluğu var? Çünkü davul kimdeyse tokmağın da onun elinde olması lazım. Biz geldik, davul bizde, tokmak bizde değil. Tokmak kimde? Dağıtılmış. Onu topladık, bunu topladık, 2010 yılında hepsini topladık. Ama unutulmuş, sağda solda kalmış tokmaklar hâlâ vardır. Bunları alacaksın, davulcunun eline vereceksin. 2010'dan bu yana Türkiye 'de davul daha dengeli çalıyor" dedi.
"Türkiye'nin sorunlarını Başkalık çözer"
"Biz AK Parti olarak bir ayrım aşamasındayız" diyen Kuzu üç siyasi partinin parlamenter sistem istediğini ancak partisinin, "Başkanlık modeliyle ancak Türkiye'nin sorunlarını kalıcı olarak çözebiliriz" dediğini kaydetti. Kuzu, "Fakat, üç siyasi partinin üçü de parlamenter modeli esas alan bir anayasada uzlaşır ve bu anayasa AK Parti bakımından da sorun teşkil etmeyecek bir yapıda görülürse, sırf parlamenter rejimi getirdi diye biz bunu reddetmeyiz. Biz pişmiş aşa su katmayız. Yarın bu anayasa çıkamazsa, üç siyasi partinin üçü de, 'Başkanlık modelinde direndiniz de, bundan olmadı' derlerse, bize haksızlık yapmış olurlar" diye konuştu.
"Parlamenter model İngiliz kanı taşıyan kokuşmuş bir sistem"
Kendi tercihlerinin başkanlık sistemi olduğunu kaydeden Burhan Kuzu, bunun nedenini şu sözlerle anlattı, "Çünkü parlamenter modelde sorun çözülemiyor. Parlamenter model dediğimiz aslında İngiliz tarihi içerisinde doğmuş, büyümüş ve İngiliz'in tüm moleküllerini, kanını taşıyan bir model. Kokuşmuş İngiliz sistemidir aslında. Hiçbir hayır getirmemiştir gittiği ülkelere. Bizim parlamenter rejime düşmanlığımız İngiliz modeli olmasından kaynaklanmıyor. Sistemin getirisi, götürüsü bakımından kaynaklanıyor."
"Acıyorum bazen Obama'ya"
Başkanlık sisteminde başbakan olmadığını, halk tarafından seçilmiş bir başkan olduğunu kaydeden Kuzu, "Tabii o başkanın bir de partisi var. Ama bilesiniz ki, oradaki başkan, parlamenter sistemdeki başbakandan 3 kat daha az yetkilidir. Benim Başbakanım Obama'dan 3 kat daha yetkilidir. Obama zavallı, Başbakan çok güçlü. Hakikaten zavallı, adam elinden gelse ağlayacak, gözü doluyor. Acıyorum bazen Obama'ya. Diktatörlük gelecek ise, bunun bütün şartları parlamenter rejimde var. Çünkü, parlamenter modelde kuvvetler ayrılığı yoktur. Sadece ve sadece bir başbakan ve onunla çalışan bir hükümet var" diye konuştu. Kuzu, ayrıca başkanlık sisteminde federal bir yapının zorunlu olmadığını da sözlerine ekledi.

SON YAZIDAN