Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

"ÇÜNKÜ ABD ÖYLE İSTEMİŞTİR"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu , İsrail 'in ABD istediği için Türkiye 'den özür dilediğini belirterek, " İsrail ...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, İsrail'in ABD istediği için Türkiye'den özür dilediğini belirterek, "İsrail özür dilemiştir, çünkü İsrail ABD'den
bölgede İran konusunda, Suriye konusunda, diğer bölgesel dinamikler bağlamında Türkiye'nin İsrail'le birlikte hareket edeceği, hatta Başbakan Erdoğan'ın İsrail'e yönelik sert sözler etmeyeceği garantisini almıştır" dedi.
Loğoğlu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, İsrail'in Mavi Marmara saldırısıyla ilgili olarak özür dilemesini ve tazminat ödeyeceğini bildirmesini Türkiye- İsrail ilişkilerinin normalleşmesine katkıda bulunabilecek gelişmeler olarak olumlu bulduklarını kaydetti. CHP olarak gerek Türkiye- İsrail ilişkilerinin onarılması, gerek bölge istikrar ve güvenliği bakımından hükümetin taleplerini yerinde bulduklarını belirten Loğoğlu, Gazze'ye yönelik İsrail ablukasının kaldırılması konusunda da İsrail'in daha inandırıcı ve somut adımlar atmasını beklediklerini söyledi. Ancak İsrail özrünün bir hayli gecikmesi, zamanlaması ve gerçekleşme biçim ve koşullarının ciddi kaygılar uyandırdığını ifade eden Loğoğlu, "Bu gelişme bölgede yeni çatışmaların mı habercisidir, yoksa barış ve istikrara hizmet edecek bir ortamın mı müjdecisidir?" dedi.
AK Parti'nin Mavi Marmara'daki masum insanların yaşamlarını iç siyasete yönelik yanlış tasarlanmış bir girişime alet ettiğini savunan Loğoğlu, "Şimdi 'İsrail'i dize getirdik' diye övünmeyi inandırıcı ve ahlaki bulmuyoruz" diye konuştu.
DAVUTOĞLU'NUN 'CHP ÖZÜR DİLEMELİ' AÇIKLAMASINA TEPKİ
Loğoğlu, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun CHP'ye yönelik olarak, 'Şimdi susuyorlar. İsrail özür diledi. Onlar da özür dileyecekler ama hala dilleri varmıyor. Bu muhalefetin bize bir özür borcu var' sözlerine de tepki gösterdi. CHP'nin bu konuda sesinin çıkmadığı açıklamasının doğru olmadığını belirten Loğoğlu, "CHP olarak görüşlerimizi son 2-3 gündür medyayla ve sosyal medyada paylaştık. Fakat bunlar sansür ve oto-sansür baskısı altındaki medyada yankı bulmadığı ve Sayın Davutoğlu da kendi söyledikleri dışında zaten bir şey duymadığı için CHP'yi sessizlikle suçlamaya kalkışıyor" dedi.
Özür dilemesi gerekenin tutumu hep belli ve açık olan CHP olmadığını, çünkü AK Parti'nin Mavi Marmara'daki insanları ölümle sonuçlanacağı belli olan tehlikeli bir maceraya kendi iç siyasi hesapları ve bölgedeki emelleri için bilerek sürüklediğini öne süren Loğoğlu, şunları kaydetti:
"AKP, bir sonraki konvoy için yaptığı gibi Mavi Marmara'nın da yola çıkmasını engelleyebilecekken engellememiş, olacakları tahmin ettiği için AKP'li milletvekillerinin gitmesine son anda izin vermemiş, konvoyu korumasız bırakmış ve bu olayı sevimsiz bir gösteriye çevirmiştir. Oysa devletin en temel görevi vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlamaktır. AKP bu temel görevini ihmal ettiği için saldırıda insanlarımız katledilmiştir. Dolayısıyla artık dilenmesi gereken özrün yarısı İsrail'den geldiğine göre, geri kalanın da Mavi Marmara'nın gitmesine izin veren, vatandaşlarımızın canlarını koruyamayan, üç yıldır bu konuyu iç siyasetin malzemesi yapan ve son anda ABD 'artık tamam' dediğinde 'tamam' diyen AKP'den gelmesini bekliyoruz."
"İSRAİL ÖZÜR DİLEMİŞTİR, ÇÜNKÜ ABD ÖYLE İSTEMİŞTİR"
AK Parti ve bazı basın kuruluşlarının durumu AKP'nin ve Davutoğlu'nun başarısı ve zaferi olarak takdim ettiğini belirten Loğoğlu, şöyle konuştu:
"Soruyorum; bu sonuç gerçekten AKP'nin politikasının bir zaferi midir, İsrail pes mi etmiştir? Yoksa işin aslı başka mıdır? Şimdi de yanıtlıyorum; İsrail özür dilemiştir, çünkü ABD öyle istemiştir. İsrail özür dilemiştir, çünkü İsrail'in çıkarları onu gerektirmiştir. İsrail özür dilemiştir, çünkü İsrail ABD'den bölgede İran konusunda, Suriye konusunda, diğer bölgesel dinamikler bağlamında Türkiye'nin İsrail'le birlikte hareket edeceği, hatta Başbakan Erdoğan'ın İsrail'e yönelik sert sözler etmeyeceği garantisini almıştır. İsrail bunun için özür dilemiştir. Bu gelişme 'İsrail'in bölgede karşılaştığı birçok sorunu aşmasına yardımcı olacaktır' diyen ABD Dışişleri Bakanı Kerry tarafından bizzat teyit edilmiştir. Diğer bir deyişle ABD özre İsrail'in ve kendisinin çıkarlarından hareketle aracı olmuştur."
Loğoğlu, Türkiye- İsrail yakınlaşmasının bölgede İran ve Suriye'ye karşı yeni bir cepheleşmenin adımı olma ihtimali konusunda kaygılı olduklarını belirterek, "İran'a bir ABD veya İsrail saldırısında AKP'nin tutumu ne olacaktır? Suriye rejimini her türlü yoldan devirmeye ahdeden AKP, İsrail'le işbirliği mi yapacaktır? Kürt meselesinin bölgede yeni bir evreye girmekte olduğu bilinmektedir. Bölgede Kürt meselesinin daha ileri noktalara taşınması için ABD'nin hem Türkiye, hem İsrail'e ihtiyacı vardır. Hedef İsrail'e dost bir Kürt varlığı oluşturmaktır. AKP, Kuzey Irak'ın Türkiye'ye bağlanması düşüncesinin ve bir sonraki aşamada Türkiye topraklarının bir kısmını da içine alacak daha büyük bir Kürt devletinin öncüsü olduğunun farkında mıdır?" diye konuştu.
"CHP'NİN VE AKP'NİN AKİL ADAMLAR ÖNERİSİ BİRBİRİNDEN FARKLI"
Başbakan Erdoğan'ın akil adamlar komisyonu kurulmasına ilişkin açıklamaları ve ortaya çıkan isimlerle ilgili bir soru üzerine Loğoğlu, Başbakan Erdoğan'ın dile getirdiği akil adamlar kavramı ile CHP'nin önerisi arasında hiçbir benzerlik olmadığını söyledi. CHP'nin önerisinin TBMM'de kurulmasını önerdikleri Toplumsal Mutabakat Komisyonu'na bağlı olarak ve o komisyonun belirleyeceği görev tanımına göre çalışacak bir 'akil insanlar grubu' olduğunu belirten Loğoğlu, hükümetin öngördüğü şeyin ise hükümete servis yapacak, hükümetin emrinde olacak bir grup olduğunu söyledi. Loğoğlu, gündeme gelen isimlere saygı duyduklarını ancak kendi önerileri kabul edildiği takdirde isimler gündeme getireceklerini söyledi.

SON YAZIDAN