Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

DİSK'den baskınlara sert tepki

Genel-İş Sendikası'na yönelik baskına tepki gösteren DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, "Sözde şahıs araması adı altında 5 katın bü...

Genel-İş Sendikası'na yönelik baskına tepki gösteren DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, "Sözde şahıs araması adı altında 5 katın bütün kapıları kırılarak içeriye girilmiştir. Bu baskın sadece Genel-İş Sendikası'na yönelik değil. Demokrasi mücadelesi veren bütün muhalif kesimlere yönelik bir baskındır" dedi.

Adalet Bakanlığı ve AKP Genel Merkezi'ne yönelik saldırının ardından DHKP-C'ye yönelik olduğu iddia edilen operasyon kapsamında DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası ve Liman-İş Sendikası'nın da bulunduğu 21 ayrı yere baskın düzenlendi. Özel Hareket Timleri'nin de katılımıyla gerçekleşen operasyonda 10 kişi gözaltına alındı. Sendika binalarında yapılan aramalarda ise, binaların kapıları kırıldı. Sendika binasına yapılan operasyonun bir kişi için olduğu öne sürüldü. Genel-İş Sendikası'nda arama devam ettiği sırada DİSK Genel Başkanı Erol Ekici ve CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu sendika binasına geldi. Burada konuşan Genel-İş Sendikası Genel Örgütleme Sekreteri Remzi Çalık, operasyonun sabahın erken saatlerinde başladığını belirterek, "Ankara'da Ulus'ta bulunan Genel Merkez binamızda kendi ifadelerine göre şahıs araması yapmışlardır. Yapılan arama kurumsal olarak DİSK/Genel-İş Sendikası ile ilgili olmadığı gibi aranan kişilerin de sendikamızla üyelik de dahil hiçbir ilişkisi bulunmamaktadır. Yapılan aramada ne yazık ki sendikamız binasında tüm kapılar kırılmış ve ağır bir maddi hasar oluşmuştur" dedi.

Tanrıkulu: Arama hukuk dışılık

Daha sonra açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Genel-İş Sendikası'nda yapılan aramayı kınadığını belirterek, "Bugün yapılan arama yöntemi tam bir pervasızlık, tam bir hukuk dışılık. Bütün kapılar kırılmış, hiçbir belgeye el konmadı, hiçbir bilgisayara bakılmadı. Aradıkları şahısların bu sendikayla hiçbir alakası yok. Sendikanın üyesi, yöneticisi değiller. Ama bununla bu sendikayı ve Türkiye'deki demokrasi mücadelesini itibarsız hale getirmeye çalışıyorlar. Bu operasyonu ve yöntemini şiddetle kınıyorum" diye konuştu.

'Lanet olsun böyle demokrasi anlayışına'

Yaklaşık 6 saat süren aramalardan sonra yapılan operasyonu kınamak amacıyla sendika binasında basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya DİSK Genel Başkanı Erol Ekici ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen katıldı. Açıklamayı yapan DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, sendika çalışanlarının adreslerinin polisin elinde olmasına rağmen kapıların kırılarak içeriye girildiğine vurgu yaparak, "Sözde şahıs araması adı altında 5 katın bütün kapıları kırılarak içeriye girilmiştir. Bu baskın sadece Genel-İş Sendikası'na yönelik değil. Demokrasi mücadelesi veren bütün muhalif kesimlere yönelik bir baskındır. Bu da AKP'nin ileri demokrasi anlayışı. Eğer AKP'nin ileri demokrasi anlayışı buysa lanet olsun bu anlayışa" dedi. Ekici, kolluk kuvvetlerinin tavır ve uygulamalarının sendikal hak ihlali olduğunu söyledi. Ekici, arama yönteminin sendikal örgütlenmeye vurulmuş bir darbe olduğuna dikkat çekerek, "Kamuoyunun gözünde sendikamız sanki yasadışı bir örgütlenme odağıymış gibi gösterilmiş ve mahkum edilmeye çalışılmıştır" dedi. Ekici'nin konuşması sırasında salonda bulunan sendika üyeleri sık sık "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganı attı.

Özgen: Hükümet faşizan tutumlarına son versin

Daha sonra konuşan KESK Genel Başkanı Lami Özgen ise, aramanın hukuksuz keyfi bir şekilde olduğunu belirterek, yaşanan durumu kınadı. Özgen, KESK emekçilerinin ve demokrasi mücadelesi yürütenlerin bu tür baskınlara yabancı olmadığını ifade ederek, "Yaşanalar darbe döneminin yönelimleridir. Hükümet artık faşizan tutumlara son vermelidir. Biz emek ve demokrasi mücadelesi yürütenler daha önce de çok bedel verdik. Bedel ödemeye de devam edeceğiz. Hükümetin bize karşı geliştirdiği baskı ve yönelimlere boyun eğmedik, eğmeceğiz" diye konuştu. Emek ve demokrasi güçleri olarak bu yönelimlere karşı ortak hareket edeceklerini belirten Özgen, DİSK ile mücadelelerini birleştireceklerini ve yönelimlere karşı birlikte hareket edeceklerini kaydetti.

Sendika binasında aramanın sona ermesiyle, sendika üyeleri tekrar binalarına geçti.

SON YAZIDAN