Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

EMEK/SINIF/HALK

DÜNYA BİZİ KONUŞUYOR!

PKK’nın ellindeki 8 kamu görevlisinin serbest bırakılması, yabancı medyada geniş yankı buldu. Yabancı medya kuruluşları, salı verilmeyi ...

PKK’nın ellindeki 8 kamu görevlisinin serbest bırakılması, yabancı medyada geniş yankı buldu. Yabancı medya kuruluşları, salı verilmeyi Öcalan ile yapılan müzakerelerin “ilk somut sonucu”, "iyi niyet jesti" olarak değerlendirirken atılan adımın müzakerelere “ivme kazandıracağı” yorumlarını da yaptı. Buna karşın, yabancı medya, Öcalan ile temasların “son derece hassas” olmayı sürdürdüğü uyarısında da bulundu.

WSJ: “MÜZAKERELERE İVME KAZANDIRACAK”

ABD’nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, rehinelerin Salı verilemesini “yeni barış görüşmelerinden çıkan en somut sonucu” olarak niteledi. “Haber, muhtemelen Eylül ayında başlayan müzakerelere ivme kazandıracak” görüşünü dile getiren gazete, “Barış anlaşmasına hala engeller var” dedikten sonra birçok Türkün sürece ilişkin “derin kuşkularının sürdüğünü” de savundu.

NYT: “MÜZAKERELER EN AGRESİF VE KAPSAMLI BARIŞ GİRİŞİMİ”

New York Times gazetesi, rehinelerin salıverilemesini “barış görüşmelerinin ivme kazandığının son işareti” olarak görüyor. Analistlerin müzakere sürecini, “40 bin insanın ölümüne neden olan bir savaşa son vermeye yönelik tarihi bir girişim” olarak nitelediklerini belirten gazete, “Barış çabası, analistler ve hükümet yetkililerince Türkiye’nin bölgesel kudret simsarı olabilmesi için olmazsa olmaz bir adım olarak görülüyor” diye yazdı.

Haberde Türkiye’nin “Kürt azınlığı” ile barışı daha önce de aramıştı ancak bu çaba, yıllardır çatışmalara son vermeye yönelik en agresif ve kapsamlı girişim olarak görülüyor” dedi.

FİNANCİAL TİMES: “GÜVEN ARTIRICI ADIM”

Rehinelerin serbest kalmasının yaygın biçimde “güven artırıcı bir adım” olarak değerlendirdiğine dikkat çeken Financial Times ise “Türk devleti ile ABD, AB ve Ankara tarafından terör grubu olarak nitelendirilen PKK arasındaki temaslar, son derece hassas olmayı sürdürüyor” diye yazdı.
İngiliz gazete, bu çerçevede Başbakan Erdoğan’ın İmralı tutaknaklarının yayımlanmasına gösterdiği sert tepki ve Öcalan’ın af talebini vurguladığına ve tutanaklarda görüşmelerin sonuçsuz kalması halinde yeniden savaşı başlatmakla tehdit ettiğinin altını çizdi.

GUARDİAN: “ERDOĞAN, MÜZAKERELERİN KOŞULLARINI DİKTE ETMEYE ÇALIŞIYOR”

“PKK, rehineleri Erdoğan hükümeti ile barış görüşmelerini güçlendirmek için serbest bıraktı” başlığını kullanan İngiliz Guardian gazetesi de, rehineler Salı verilirken “gelecek hafta bir ateşkes umudu arttı” dedi; “Salıverilme, müzakere yoluyla bir anlaşma girişiminin ilk elde tutulur sonucudur” değerlendirmesinde bulundu.

Gazete, Erdoğan hükümetinin nasıl bir reaksiyon göstereceğinin ise henüz belli olmadığını vurgularken, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, müzakereleri kontrol etmek ve koşullarını dikte etmek için agresif bir çaba gösterdiğine ilişkin işaretlerin bulunduğu” yorumunu yaptı.

EL CEZİRE: “İYİ NİYET JESTİ”

El Cezire kanalı ise, rehinelerin 29-yıllık bir ihtilafa son vermek amacıyla Türk hükümeti ile yürütülen barış süreci kapsamında salıverildiğini belirterek, “Rehinelerin serbest bırakılmasının Öcalan tarafından yapılan bir önerideki iyi niyet jesti olarak değerlendirildi” yorumu yaptı. Haberde, “Türkiye, bunun karşılığında ne yapacağını henüz açıklamadı ancak Türk anayasasında bazı değişiklikleri yapabileceği yönündeki spekülasyon var” denildi.

SON YAZIDAN