Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

EMEK/SINIF/HALK

Dünya çapında yapılan araştırmada 92. sıradayız

Inter Parlamentary Union’un araştırması, Türkiye’nin kadın temsil oranında dünyada 92. sırada yer aldığını ortaya koydu. Türkiye, kadınl...

Inter Parlamentary Union’un araştırması, Türkiye’nin kadın temsil oranında dünyada 92. sırada yer aldığını ortaya koydu.

Türkiye, kadınların Meclis’teki temsili konusunda yine sınıfta kaldı. Inter Parlamentary Union adlı kuruluş tarafından dünya çapında yapılan araştırmanın Türkiye ile ilgili tespitleri hiç de iç açıcı değil. 500 sandalyeli Türk parlamentosunda sadece 78 kadın vekil bulunduğuna işaret eden Inter Parlamentary Union bunun yüzde 14.2’lik bir kadın temsili anlamına geldiğine dikkat çekti. Kurum, Türkiye’nin bu temsil oranıyla dünyada 92’nci sırada yer aldığını belirledi.

Bir kötü haber daha

Bu arada Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’ne (OECD) üye ülkeler arasında yapılan karşılaştırmada da Türkiye kırık not aldı. OECD ülkeleri arasında maaşsız işlerde çalışan kadınların oranının en yüksek olduğu ülke Türkiye çıktı. OECD özellikle kırsal kesimdeki kadınların durumuna dikkat çekti.

Afrika ülkeleri önde

Inter Parlamentary Union’ın tespitine göre kadın temsilinde ilk 10 sırada yer alan ülkeler şöyle:

1) Ruanda: Yüzde 56.3
2) Andorra: Yüzde 50
3) Küba: Yüzde 45.2
4) İsveç: Yüzde 44.7
5) Seyşeller: Yüzde 43.8
6) Senegal: Yüzde 42.7
7) Finlandiya: Yüzde 42.5
8) Güney Afrika: Yüzde 42.3
9) Nikaragua: Yüzde 40.2
10) İzlanda: Yüzde 39.7

SON YAZIDAN