Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

EMEK/SINIF/HALK

Hacettepe Rektörü öğrencileri yurttan kovuyor!

Haftaya polis ve faşistlerin saldırısıyla başlayan Hacettepe Üniversitesi öğrencilerinin başı şimdi de Rektörlükle belada. Öğrencilerin...

Haftaya polis ve faşistlerin saldırısıyla başlayan Hacettepe Üniversitesi öğrencilerinin başı şimdi de Rektörlükle belada. Öğrencilerin olaya tepki göstermek için düzenleyeceği eylemi engellemek için okulu tatil eden Rektörlük, dün de bazı öğrencilere yurttan atıldıklarına dair tebligat yolladı.
Hacettepe Üniversite'nde hafta başından beri süren gerginlik bizzat Rektörlük eliyle tırmandırılıyor. 18 Mart günü polisin okula girmesinden sonra yaptığı açıklamalarla tepki çeken Rektörlük, daha sonra öğrencilerin saldırılara karşı yapacağı eyleme katılımı engellemek için okulu iki gün tatil ettiğini duyurmuştu. Ancak bununla yetinmeyerek adeta "yargısız infaz" yapan Rektörlük bazı öğrencilere yurttan atıldıklarına dair tebligat gönderdi.
"Hocamızın katillerini okulda görmek istemiyoruz"
Olaylarla ilgili TKP'li Öğrenciler adına görüştüğümüz Mutlu Güler, ''Okulumuzda daha önceki yıllarda da 18 Mart kutlamaları yapılmaktaydı. Ancak bu sene rektörlüğün izni ile 18 Mart anması Ülkü Ocakları üyesi olduğunu bildiğimiz kişilerden oluşan Türk Dünyası ve Araştırmaları Topluluğu tarafından yapılmak istendi. Bu durum okulumuzda tepkiye neden oldu haliyle. Rektörlük bu tepkiyi bastırmak için okula polisin girmesine izin verdi. Bu anlamıyla 18 Martta yaşananların tek sorumlusu 18 Mart etkinliğinin 300 polisin, 6 TOMA'nın gölgesinde yapılmasına izin veren okul yönetimidir” açıklamasında bulundu.
Hafta başında yaşanan olaylardan sonra okulun devrimci öğrencileri olarak, Hacettepe Üniversitesi’nde akademisyenken katledilen Bedrettin Cömert’in katili faşistlerin okulda ellerinin kollarını sallayarak dolaşmasına izin vermeyeceklerini ifade ettiklerini söyleyen Güler, “Bunu duyurmak için 21 Mart günü bir yürüyüşle Rektörlük önüne gitmeyi planlıyorduk. Yaptığı açıklamayla okulunun aydınlanmacı, ilerici değerlerine sahip çıkan öğrencilerini zan altında bırakmak için fotoğraf ve videolar paylaşan Rektör Murat Tuncer, bununla yetinemeyeceğini düşünmüş olmalı ki herhangi bir nedene dayandırmadan okulun iki gün tatil edildiğini duyurdu. Yapacağımız eylemi dönük bir engellemeyi de içinde barındıran bu keyfi hareketi protesto etmek için önümüzdeki hafta çarşamba günü, yine türkülerimizle, kitaplarımızla ve Bedrettin Cömert hocamızın portresiyle Rektörlük önüne yürüyeceğiz. Okulumuzun sahibinin AKP tarafından atanan Murat Tuncer değil, bu ülkenin aydınlık gençleri olduğunu göstereceğiz'' diye konuştu.
Öğrencilere "yurttan atıldınız" tebligatı!
Bugün alınan bilgilere göre ise Murat Tuncer'in faaliyetlerine bir yenisi daha eklendi. Beytepe Kampüsü’ndeki öğrenci yurtlarından bugün çok sayıda öğrenci kendilerine verilen bir tebligat ile yurttan atıldı. Beytepe yurtlarında çalışan bir görevli ile yaptığımız görüşmede, "Beytepe yurtlarından atılması için 16 kişilik bir listenin kendilerine ulaştığını ve sayının artacağını bildiğini" dile getirdi.
Yurttan atılmalarla ilgili herhangi bir soruşturma açılmadan yapılan bu uygulamanın Rektörlüğün niyetini gösterdiğini belirten öğrenciler, yurttan atılan arkadaşlarının uğradığı haksızlığa karşı pazartesiden itibaren yurtların önünde çadır kuracaklarını belirttiler.
"Hakkımızı arayacağız"
Olayla ilgili konuştuğumuz ve Beytepe Kampüsü erkek öğrenci yurtlarından atılan Haydar Şahin, "Yurda giriş yapmak için öğrenci kartımı okuttuğumda turnike açılmadı. Sonrasında yanıma güvenlik görevlileri gelerek beni yurt gözetmenin yanına çıkardılar. Yurt gözetmeni hiçbir açıklamada bulunmadan elinde bulunan tebligatı vererek yurttan çıkarıldığımı söyledi ve yurt müdürünün bugün olmaması sebebiyle resmi olarak ilişkimin yarın kesileceğini belirtti" dedi.
Bundan sonra barınma ihtiyacını nasıl karşılayacağını sorduğumuz bir öğrenci ise şu şekilde cevap verdi, “Birkaç günü arkadaşlarımda geçireceğim ondan sonra ne yapacağımı bende bilmiyorum fakat yurttan atılmam ile hakkımı aramaya devam edeceğim. Gereken hukuki süreci de başlatacağım. Okul yönetimi de bu işten bu kadar rahat bir şekilde sıyrılamaz.’’
"Okula Ülkücüler gelecek evinize gidin"
Diğer yandan okul yönetimi öğrencilerin eylemlerini engellemek için elinden geleni yapıyor. Dün bütün öğrenciler atılan "eyleme katılmayın" mailinden sonra, gece boyunca yurtta kalan öğrencilere görevliler aracılığıyla uyarı gönderildi. Görevlilerin öğrencilere, “Yarın okulumuzda izinsiz bir gösteri yapılacak, gidebilecek olanların memleketine gitsin, gidemeyenler Ankara içinde kalacak yer bulsun" dediği öğrenildi. İddiaya göre okula Gazi Üniversitesi’nden ülkücülerin geleceği söylentisi yine görevliler eliyle yurda yayıldı.
Okul yönetimi tarafından öğrencilere gönderilen tebligat:
004.jpg
(soL - Ankara)

SON YAZIDAN