Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Hükümetin Eğitimi Elitler İçinse, Sokaklar Öğrencilerindir!

Barselona'da binlerce öğrenci kemer sıkma politikalarına karşı sokağa çıktı. Katalan kamu üniversitelerini...

Barselona'da binlerce öğrenci kemer sıkma politikalarına karşı sokağa çıktı.

Katalan kamu üniversitelerinin öğretim üyeleri ve üniversite çalışanları yeni İspanyol Eğitim Yasası (LOMCE)’ya karşı, eğitimin piyasalaşması, kamusal eğitim hakkının ellerinden alınmasına karşı, Çarşamba ve Perşembe günü 48 saatlik grevdeydi. Düne kadar öğrencilerle birlikte eylemler devam etti. Eyleme yüksek okul ve meslek okulu öğrencileri de destek verdi.



Eylemde üniversite harçlarının artışı, çok sayıda üniversite çalışanın işine son verilmesi ve yeni çıkacak yasa protesto edildi. Tüm bu gelişmelerin piyasalaşma eğilimiyle kemer sıkma politikalarından kaynaklandığının ifade edildiği eylemde öğrenciler, “krizin faturasını biz ödüyorsak, paralı hale gelen eğitim masraflarımızı kim ödeyecek?” dedi. 



“Kapitalizme karşı öğrenciler var” afişiyle miting alanına yürüyen öğrenciler, “bugün grev günü, eğitim paralı olamaz”, “kemer sıkmaya karşı süresiz grev, kapitalizme karşı devrim” sloganları eşliğinde yürüyüşü tamamladı.

Eylem şehir merkezi alanında mitingle sonlanırken, öğrencilerin Rovira i Virgili Üniversitesi Rektörlüğünü işgal etmesiyle son buldu.

Sivil polislerin müdahalesiyle karşılaşan öğrenciler zorla, saçlarından tutulup yerde sürüklenerek  polis araçlarına bindirilerek gözaltına alındı.



Polisin şiddetli müdahalesine karşılık, öğrenciler Borsa binasını ve Dünya Kongre Salonu’nu işgal etmeye başladı. Yaklaşık 22 öğrenci gözaltına alındı.


SON YAZIDAN