HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Microsoft ve Bakanlığın TUROPA yalanı

Dün birçok haber kaynağında “Türkiye – AB ilişkileri çerçevesinde oluşturulmuş, sınırları ve engelleri ortadan kaldıran, tüm cihaz ve s...

Dün birçok haber kaynağında “Türkiye – AB ilişkileri çerçevesinde oluşturulmuş, sınırları ve engelleri ortadan kaldıran, tüm cihaz ve sistemlere uyumlu, sosyal medya ile entegre olma özelliğine sahip olduğu” iddia edilen, ama ne olduğu tam olarak anlaşılmayan bir projenin Microsoft ve AB Bakanlığı ortaklığında hayata geçirildiği duyuruldu.
Yazılanlara bakılırsa, “Türkiye - AB arasında sınırları kaldıracak” olan şey ya bir yazılımdı, ya da bir web sitesi. Nedense ortada ne bir uygulama dosyası ne de bir web bağlantısı vardı.
Bakanın söylediğine göre, “vatandaşlarımızın Avrupa Birliği süreci hakkında görüşleri, reformlar konusunda gördüğü eksiklikler ve tavsiyeler artık aynı platformda buluşarak bizim çalışmalara” yön verecek, “Siirt’in Pervari’sinden de Mardin’in Kızıltepe’sinden de Niğde’nin Bor’undan da Samsun’un Terme’sinden de vatandaşlarımız” görüşlerini iletebilecekti.
Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen’e göre ise Türkiye, “bireylerin sorularını, görüşlerini ve yorumlarını özgürce ve cihaz bağımsız paylaşabilecekleri bir platform olan TUROPA adlı” son derece yenilikçi ve eşitlikçi bir uygulamayla buluşmuştu.
Biz de bu “muhteşem” uygulamayı görmek, denemek istedik. Gel gör ki, gerçekler söylenenlere pek uymuyormuş.
“Özgürce” kullanmaktan anlaşılan...
Bu sitenin düzenli okurlarının, AKP hükümetinin hayata geçirdiği bir uygulamanın düşüncelerimizi özgürce paylaşmamıza ne kadar izin vereceği hakkında bir fikri olmalı. Bu uygulamanın, halkın soracağı; fakat bakanlığın hoşuna gitmeyen soruların göz ardı edilmesine olanak veren, yalnızca bilgisayarı olan ve internet sitesi kullanmayı bilen kişilerin görüşlerinin yer alabileceği, şeffaflıktan yoksun ve özgürlükle ilgisi olmayan bir sistem olması kuvvetle muhtemel.
Ancak burada, büyük olasılıkla Microsoft tarafından atılan ve bakanlık tarafından fark edilmeyen, fark edilse bile önemsenmeyen başka bir nokta daha var.
TUROPA adlı uygulamanın özgürce kullanılabileceği koca bir yalan. Zira bu uygulamaya erişmek için Windows 8 veya Windows RT kullanıyor olmalısınız. Bilindiği üzere, birincisi Microsoft’un donanım tekelleri ile işbirliği içinde kullanıcıların yönlendirilmesine ve reklam kampanyaları ile pohpohlanmasına rağmen kullanıcılar tarafından beğenilmeyen yeni sürüm Windows’u, ikincisi de bu işletim sisteminin tabletler için tasarlanan sürümü.
İşin ilginç tarafı hükümetin, sadece Linux veya diğer Windows-dışı işletim sistemlerini değil, eski Windows sistemlerini de gözden çıkarmış olması.
Üstüne üstlük, teknik olarak herkesin istediği işletim sistemini kullanarak girip etkileşime girebileceği bir web sitesi hazırlamak günümüz teknolojileriyle mümkün. Buna rağmen, insanları Microsoft’un kendi platformuna hapseden bir çözümü tercih etmeye akılsızlık mı, işgüzarlık mı demeli?
BilimsoL ekibi tarafından hazırlandı.
facebook.com/BilimsoL
twitter.com/BilimsoL

Business News