Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

EMEK/SINIF/HALK

MİT Müsteşarı, Yemen'den Suriye'ye cihatçı taşıyor

Dün Yemenli bir güvenlik görevlisi, Yemen'deki cihadcıların MİT aracılığıyla Türkiye üzerinden Suriye'ye sokulduğunu iddia etmiş...

Dün Yemenli bir güvenlik görevlisi, Yemen'deki cihadcıların MİT aracılığıyla Türkiye üzerinden Suriye'ye sokulduğunu iddia etmişti. Yemen medyasında yer alan haberlerde ise bahsi geçen tarihte, MİT müsteşarı Hakan Fidan'ın Yemen'de gizli görüşmeler gerçekleştirdiği ortaya çıktı.
Dün Suriye resmi haber ajansı SANA'da çıkan bir haberde, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) Yemen'deki Müslüman Kardeşler'e bağlı silahlı militanları Suriye'de yönetime karşı savaşmaları için Yemen'de temaslarda bulunduğu iddia edilmişti.
Yemenli bir güvenlik görevlisine dayandırılan haberde, bir MİT heyetinin geçtiğimiz ay Yemen'e ziyarette bulunduğu ve burada Müslüman Kardeşler komutanlarıyla görüşerek söz konusu silahlı militanların Türkiye üzerinden Suriye'ye geçirilmesinin planlarının yapıldığı ifade edilmişti. Yetkili, görüşmelerin ardından çok sayıda MK militanının Türkiye'de aldığı eğitimin ardından Suriye'ye sokulduğunu belirtmişti.
Hakan Fidan'dan Yemen'e gizli ziyaret
O tarihlerde Yemen medyasına yansıyan bir haber ise, Yemenli güvenlik görevlisinin bir Türk istihbarat heyetinin geçtiğimiz ay Yemeni ziyaret ettiği yönündeki iddiasını doğruluyor.
Felix News Agency Yemen'in 12 Şubat tarihli haberine göre, 10 Şubat 2013'te Mit Müsteşarı Hakan Fidan Yemen'i ziyaret etti. Ancak Yemenli yetkililerin gizli tutmaya çalıştığı ziyaret, Yemen Devlet Televizyonu ve bazı resmi haber ajansları tarafından yayımlanınca, Ulusal Güvelik servisi ve üst düzey yetkililer haberlerin derhal yayından kaldırılmasını istedi. Ziyaretin gizli tutulmaya çalışılması ise Fidan'ın ziyareti konusundaki şüpheleri artırıyor. Diğer bir önemli nokta da, Fidan'ın ziyaretinin Türkiye basınına yansımamış olması.
Vizeler niye kalktı?
Dün Resmi Gazete'de çıkan haberde, Türkiye ile Yemen arasında vizelerin karşılıklı olarak kaldırılmasına dair anlaşmanın onaylandığı duyuruldu.
Yemenli gazeteci Nasser Arrabyee de Fidan'ın ziyaretinin ardından 12 Şubat'ta yazdığı bir makalede, Yemen Devlet Başkanı Abdu Rabu Mansour Hadi'inin Türkiye ile vizelerin kaldırılacağı yönündeki açıklamasına işaret ederek, bu adımın Yemenli gençlerin Türkiye üzerinden Suriye'deki cihada katılmasının kolaylaştırılması için atıldığını söylemişti.
Arrabyee, Aden havalimanındaki kaynaklara göre, Katar ve Suudi Arabistan tarafından finanse edilen 5 binden fazla militanın son dört ayda Türk Hava Yolları ile Aden'den İstanbul'a taşındığını belirtmişti.
Dün SANA'nın iddialarına yer verdiği Yemenli güvenlik görevlisi de THY'nin Yemen'e direk uçak seferleri başlattığına dikkat çekmiş, “daha önceleri teröristlerin Yemen’den ferdi olarak taşındıklarını, ardında ise toplu olarak Türkiye'ye ve oradan da Suriye'ye aktarıldıklarını” ifade etmişti.
(soL- Dış Haberler)

SON YAZIDAN