Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

ÖDP açılıma nasıl bakıyor?

Taş, "Kürt sorunun çatışmalı olarak gelişmesinin hep karşısında durduk. Yani silahların susmasını istedik" dedi. Alper Taş Kü...

Taş, "Kürt sorunun çatışmalı olarak gelişmesinin hep karşısında durduk. Yani silahların susmasını istedik" dedi.

Alper Taş Kürt sorununun görüşmelerle çözülmesinin hep yanında olduklarını belirterek, "Çünkü bunun başka bir çözümü yok. Yani 1938'deki gibi bir çözümü olamaz. Sri Lanka gibi bir çözümü asla ve asla olamaz. Bunu zaten kabul etmiyoruz" diye konuştu.

AKP'nin Amerikan çıkarları çerçevesinde bölgesel güç olmaya çalıştığını anlatan Taş, AKP-PKK görüşmelerinin nedenini iki tarafın da birbirini yenememesiyle açıkladı.

ÖDP Eş Genel Başkanı, "AKP ile PKK'yı bu sürece getiren faktörlere bakmak lazım birincisi iki tarafın da birbirini yenememesidir aslında" ifadelerini kullandı. Alper Taş'a göre diğer iki faktör ise halkın barış talebi ve Amerika'nın baskısı. Taş, AKP-PKK görüşmelerine ÖDP'nin çekince koyduğu noktayı ise şöyle anlattı.
"Bu barışın başka halklarla savaşa dönüşmesine asla izin vermeyeceğimizin altını çizdik. Yani Kürtlerle barışın karşılığı Suriye halklarıyla ve aynı zamanda İran'la savaş asla ve asla olmamalıdır."
Taş, Kürtlerin demokratik haklar kazanmasının bedelinin başkanlık sistemi olamayacağını da ifade ederek yeni anayasaya karşı çıktı ve şunları söyledi:
"AKP'nin anayasası öz itibariyle; birincisi laiklik denen bir kavramın ortadan kalktığı bir anayasa olacak. Piyasacı bir anayasa olacak. Ve merkezin yetkilerinin daha da artırıldığı, yürütmenin güçlendipildiği ve tabi niyet ifadesi olarak ortaya çıkan bir nokta, başkanlık sistemine dayalı bir anayasa olacak. Şimdi bu anayasa Kürtlere demokratik haklar verse bile öz itibariyle gerici bir anayasa olacak."

SON YAZIDAN