Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

EMEK/SINIF/HALK

Sarkozy’nin “Zavallı Aptal” Afişi AİHM’de

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Nicolas Sarkozy ’nin kendisini protesto eden bir çiftçiye karşı kullandığı “Defol ol git, zavall...

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Nicolas Sarkozy’nin kendisini protesto eden bir çiftçiye karşı kullandığı “Defol ol git, zavallı aptal” sözlerini bir pankartla eski Fransa Cumhurbaşkanına iade eden insan hakları savunucusu Hervé Eon’nun mahkum edilmesiyle ilgili dosyayı karara bağlayacak.
Nicolas Sakozy, 28 Ağustos 2008’de ziyaret ettiği Mayenne kentinde, Eon’un hazırladığı “Casse  toi  pov’con” (Defol ol git, zavallı aptal) yazılı A4 kağıdı boyutundaki bir pankartla karşılanmıştı.
Bu sözleri, devlet başkanı olduğu dönemde Sarkozy, ziyaret için gittiği Tarım Fuarı’nda kendisiyle tokalaşmayı reddeden bir çiftçiye bizzat söylemişti. Hakkında, “devlet başkanına hakaret” iddiasıyla dava açılan Hervé Eon’u Laval Asliye Ceza Mahkemesi, ertelemeli 30 avro para cezasına mahkum etmişti.
İnsan hakları aktivistinin avukatı, yasalarda 45 bin avro öngören bir eylemden müvekkilinin ertelemeli 30 avroya mahkum olmasının eylemin suç olmaktan çıkarılması gerektiğinin açık göstergesi olduğuna inanıyor.

Eon: Bu işin peşini bırakmam

Eon da, mahkum olurken medyaya, “Bana verilen ceza, sembolik de olsa yine de bir ceza. Madem sembolik alandayız, beraat etmek istiyorum. Ben hak savunucusuyum, niyetim de bu işi burada bırakmak değil” demişti.
AİHM şimdi, 14 Mart’ta Hervé Eon’un Fransa mahkemesince mahkum edilmesinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 10. maddesine uygun olup olmadığına hükmedecek. (BİANET)

SON YAZIDAN