Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Sokakta kazanan, direnen kadınlar

Bir yıl boyunca direnen, mücadele eden kadınların biriktirdiklerini, deneyimlerini, kazanımlarını derledik. AKP’nin tüm saldırılarına k...

Bir yıl boyunca direnen, mücadele eden kadınların biriktirdiklerini, deneyimlerini, kazanımlarını derledik. AKP’nin tüm saldırılarına karşı, farklı kesimlerden birçok kadının aynı mücadelede, “kadın mücadelesinde” birleşti. Derlememizde en somut haliyle göstermeye çalıştık
Bir yıl boyunca sokakları terk etmeyen, haklarını almak için militan ve kitlesel eylemleri sergileyen kadınlar, 8 Mart’ta alanları bir kez daha hakları için dolduracak. 8 Mart yaklaşırken kadın mücadelesinin sokakta kazanan, sokakta ustalaşan bir yılından hatırlatmalar. 

Kadınlar Fatma Şahin’in peşini bırakmadı
Kadınlar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in peşini hiç bırakmadı.
7 Haziran’da İstanbul Feminist Kolektif üyesi kadınlar, 15 Haziran’da Halkevci Kadınlar Şahin’e kadın düşmanı politikalarının hesabını sordu.
Şahin gittiği sempozyumlar, paneller dışında İstanbul Tenis Turnuvası finalinin ardından düzenlenen ödül töreninde de 16 bin kişi tarafından ıslıklarla protesto edildi.
“Benim annem Cumartesi”
Cumartesi Anneleri bir yıl boyunca her hafta cumartesi günü Galatasaray Meydanı'ndaydı. Cumartesi Anneleri'nin simgesi haline gelen ve 33 yılını oğlu ve oğlu gibi kaybedilen-katledilenler için adalet aramakla geçiren 105 yaşındaki Berfo Ana 21 Şubat'ta yaşamını yitirdi.
Cumartesi Anneleri bir yıl boyunca her hafta cumartesi günü Galatasaray Meydanı’ndaydı. Cumartesi Anneleri’nin simgesi haline gelen ve 33 yılını oğlu ve oğlu gibi kaybedilen-katledilenler için adalet aramakla geçiren 105 yaşındaki Berfo Ana 21 Şubat’ta yaşamını yitirdi.
Aşk adı altında 14 Şubat
"En yakınımızdaki, sevdiğimiz erkekler tarafından 'aşk adı altında'  baskıya, şiddete maruz kalmaya, emeğimizin sömürülmesine karşı isyanımızı dile getiriyoruz" diyen İstanbul Feminist Kolektif, 14 Şubat Sevgililer Günü'nde eylemdeydi. SDP’li Kadınlar, Taksim’de Demirören’i işgal ederek, “Erkeklerin aşkı, her gün beş kadın öldürüyor” dedi.
“En yakınımızdaki, sevdiğimiz erkekler tarafından ‘aşk adı altında’ baskıya, şiddete maruz kalmaya, emeğimizin sömürülmesine karşı isyanımızı dile getiriyoruz” diyen İstanbul Feminist Kolektif, 14 Şubat Sevgililer Günü’nde eylemdeydi. SDP’li Kadınlar, Taksim’de Demirören’i işgal ederek, “Erkeklerin aşkı, her gün beş kadın öldürüyor” dedi.
‘Külkedisi değil, ev işçisiyiz’
İmece Kadın Sendikası, 16 Haziran Dünya Ev İşçileri Günü’nde sokaktaydı. Evdeki emeğin değerinin görülmesi ve ev emeğinin Anayasa'da toplum için ‘değer üreten emek’ olarak kabul edilmesi gerektiği 16 Haziran'da dile getirildi.
İmece Kadın Sendikası, 16 Haziran Dünya Ev İşçileri Günü’nde sokaktaydı. Evdeki emeğin değerinin görülmesi ve ev emeğinin Anayasa’da toplum için ‘değer üreten emek’ olarak kabul edilmesi gerektiği 16 Haziran’da dile getirildi.
Kadının adı iş kazalarında da yok
Bir yandan kadının ev içi emeği görünmezken, emek sarf ederken geçirdiği kazalar da iş kazası sayılmıyor. İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin Kadın Çalıştayı raporuna göre, 2012'de iş cinayetlerinde ölen en az 868 işçiden 61'ini kadınlar oluşturuyor. SGK’nın istatistiğine göre, 2011'de toplam 69 bin 227 iş kazası oldu ve 4 bin 168 kadının iş kazasına uğradı.
Bir yandan kadının ev içi emeği görünmezken, emek sarf ederken geçirdiği kazalar da iş kazası sayılmıyor. İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin Kadın Çalıştayı raporuna göre, 2012′de iş cinayetlerinde ölen en az 868 işçiden 61′ini kadınlar oluşturuyor. SGK’nın istatistiğine göre, 2011′de toplam 69 bin 227 iş kazası oldu ve 4 bin 168 kadının iş kazasına uğradı.
Kadınlar bir yıl boyunca mahkeme kapılarında, davalardaydı
Tayyip Erdoğan'ın "Her kürtaj bir Uludere’dir" sözünün ardından, Eskişehir Demokratik Kadın Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen kadınların eylemine polis biber gazı ve copla saldırdı. Ardından 55 kişi hakkında dava açıldı. Mersin Kadın Platformu’nun geçtiğimiz 8 Mart'ta yaptığı mitinge polis saldırmış ve 4 kadını gözaltına almıştı. Mersin 11. Asliye Ceza Mahkemesi, 8 Mart Tertip Komitesi üyelerine 5’er yıl olmak üzere toplam 35 yıl hapis istemiyle dava açmıştı. 22 Şubat'ta görülen son duruşmada 7 kadın tahliye edildi. KESK’e yönelik operasyonlar kapsamında  13 Şubat 2012’de tutuklanan ve 10 aydan fazla süredir tutuklu kalan üç kadın 13 Aralık'taki ikinci duruşmasında tahliye oldu. 4 Ekim’de 6'sı tahliye olan 9 KESK’li kadının Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşması öncesi Adliye önünde buluşuldu. 10 aydır süren davada 3’ü tutuklu 12'si tutuksuz toplam 15 sendika yöneticisi kadın yargılanıyordu.
Tayyip Erdoğan’ın “Her kürtaj bir Uludere’dir” sözünün ardından, Eskişehir Demokratik Kadın Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen kadınların eylemine polis biber gazı ve copla saldırdı. Ardından 55 kişi hakkında dava açıldı.
Mersin Kadın Platformu’nun geçtiğimiz 8 Mart’ta yaptığı mitinge polis saldırmış ve 4 kadını gözaltına almıştı. Mersin 11. Asliye Ceza Mahkemesi, 8 Mart Tertip Komitesi üyelerine 5’er yıl olmak üzere toplam 35 yıl hapis istemiyle dava açmıştı. 22 Şubat’ta görülen son duruşmada 7 kadın tahliye edildi.
KESK’e yönelik operasyonlar kapsamında 13 Şubat 2012’de tutuklanan ve 10 aydan fazla süredir tutuklu kalan üç kadın 13 Aralık’taki ikinci duruşmasında tahliye oldu. 4 Ekim’de 6′sı tahliye olan 9 KESK’li kadının Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşması öncesi Adliye önünde buluşuldu. 10 aydır süren davada 3’ü tutuklu 12′si tutuksuz toplam 15 sendika yöneticisi kadın yargılanıyordu.
Kadın cinayetlerinin, tecavüzlerin hesabı soruldu
AKP'lilere göre; kadın cinayetleri, istatistiklerini tutmaya başladıkları için bu denli yüksek görünüyor. Oysaki Fatma Şahin'nin girişimleri ile birlikte kadın cinayetleri, tecavüzler, kadına yönelik şiddet oldukça azaldı. Şahin herhangi bir veri sunmadan yalan üstüne yalan söyledi. Çünkü, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun verilerine göre, 2012'nin ilk altı ayında 92 kadın öldürüldü. İşkence edilerek öldürülen kadın sayısı  yüzde 100 arttı. 2008-2011 yılları arasında kadınların yüzde 88’i tanıdıkları erkekler tarafından öldürülüyordu, bugün de yüzde 100’ü tanıdıkları erkekler tarafından öldürülüyor. 2008-2011 veriler raporunda kocası ya da eski kocası tarafından öldürülen kadınların oranı yüzde 47, şimdi yüzde 69. Koruma talep eden kadınların yüzde 75’ine kağıt üzerinde tedbir kararı çıkarıldı. Bu kadınlar öldürüldü. Sığınma evine yerleştirilen kadınların yüzde 37,5’u öldürüldü. Fatma Şahin'in yalan verileri yetmezmiş gibi 6411 sayılı yeni Denetimli Serbestlik Yasası, kadın örgütlerinin kısmi veto çağrısına rağmen Cumhurbaşkanı’nın onayından geçti. Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte, 1 Şubat'ta infazda erteleme hükmünce aralarında kadına yönelik suç işleyenlerin de bulunduğu 15 bin tutuklunun tahliyeleri başladı.
AKP’lilere göre; kadın cinayetleri, istatistiklerini tutmaya başladıkları için bu denli yüksek görünüyor. Oysaki Fatma Şahin’nin girişimleri ile birlikte kadın cinayetleri, tecavüzler, kadına yönelik şiddet oldukça azaldı. Şahin herhangi bir veri sunmadan yalan üstüne yalan söyledi.
Çünkü, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre, 2012′nin ilk altı ayında 92 kadın öldürüldü. İşkence edilerek öldürülen kadın sayısı yüzde 100 arttı. 2008-2011 yılları arasında kadınların yüzde 88’i tanıdıkları erkekler tarafından öldürülüyordu, bugün de yüzde 100’ü tanıdıkları erkekler tarafından öldürülüyor. 2008-2011 veriler raporunda kocası ya da eski kocası tarafından öldürülen kadınların oranı yüzde 47, şimdi yüzde 69. Koruma talep eden kadınların yüzde 75’ine kağıt üzerinde tedbir kararı çıkarıldı. Bu kadınlar öldürüldü. Sığınma evine yerleştirilen kadınların yüzde 37,5’u öldürüldü.
Fatma Şahin’in yalan verileri yetmezmiş gibi 6411 sayılı yeni Denetimli Serbestlik Yasası, kadın örgütlerinin kısmi veto çağrısına rağmen Cumhurbaşkanı’nın onayından geçti. Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte, 1 Şubat’ta infazda erteleme hükmünce aralarında kadına yönelik suç işleyenlerin de bulunduğu 15 bin tutuklunun tahliyeleri başladı.
Devlet razı, kadınlar değil
AKP’nin iddia ettiğinin aksine, son bir yılda tecavüze uğrayan kadınların sayısında bir azalma olmadı. Devlet tecavüze uğrayan kadını değil, tecavüzcüleri korudu. Mahkemeler tecavüzcüler lehine kararlar aldı. Bianet'in tuttuğu “kadına yönelik şiddet çetelesine” göre göre, erkekler 2012'de 165 kadın öldürdü; 150 kadına tecavüz etti, 210 kadını yaraladı, 137 kadına taciz etti. Utanç davası olarak simgeleşen N.Ç davasında mahkeme "beklenen" kararı aldı. Yargıtay’ın ”kısmi bozma” kararıyla yeniden görülmeye başlanan davada, 26 sanıktan 25'i 7 ile 9 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme bir sanık hakkında ise "düşme kararı " verdi. Mahkeme, N.Ç’nin rızası olduğu gerekçesi ile cezalar alt sınırdan verdi.
AKP’nin iddia ettiğinin aksine, son bir yılda tecavüze uğrayan kadınların sayısında bir azalma olmadı. Devlet tecavüze uğrayan kadını değil, tecavüzcüleri korudu. Mahkemeler tecavüzcüler lehine kararlar aldı. Bianet’in tuttuğu “kadına yönelik şiddet çetelesine” göre göre, erkekler 2012′de 165 kadın öldürdü; 150 kadına tecavüz etti, 210 kadını yaraladı, 137 kadına taciz etti.
Utanç davası olarak simgeleşen N.Ç davasında mahkeme “beklenen” kararı aldı. Yargıtay’ın ”kısmi bozma” kararıyla yeniden görülmeye başlanan davada, 26 sanıktan 25′i 7 ile 9 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme bir sanık hakkında ise “düşme kararı ” verdi. Mahkeme, N.Ç’nin rızası olduğu gerekçesi ile cezalar alt sınırdan verdi.
Kadın düşmanı sözler AKP’lilerin dilinden düşmedi
Başbakan'dan bakanlara, belediye başkanlarından müftülere, emniyet amirinden futbolculara kadar tüm kadın düşmanları akla ziyan açıklamalarıyla kadınları hedef aldı.  Sağlık Bakanı Recep Akdağ tecavüz sonrası hamilelikle ilgili “gerekirse öyle bir bebeğe devlet bakar” açıklamasının ardından hızını alamayıp, “kürtaj 12 Eylül’ün ürünü” dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2012 Uluslararası Parlamenterler Konferansı'nın kapanış oturumunda yaptığı konuşmada sezaryen doğuma karşı olduğunu ve kürtajın cinayet olduğunu söyledi. Ertesi gün kürtaj açıklamalarına devam eden başbakan, AKP Kadın Kolları 3. Olağan Kongresi'nde "Her kürtaj bir Uludere'dir” dedi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Başbakan vajina bekçiliğini bıraksın" diyen CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka'ya "Evli bir bayan milletvekili, çocuğu olan milletvekili organını nasıl böyle açıkça konuşabilir, nasıl bundan yüzü kızarmaz" dedi. Nazlıaka, 20 Aralık'ta Ankara Adliyesi önünde milletvekilleri, parti teşkilatı ve kadın örgütlerinin desteğiyle Arınç hakkında suç duyurusunda bulundu.
Başbakan’dan bakanlara, belediye başkanlarından müftülere, emniyet amirinden futbolculara kadar tüm kadın düşmanları akla ziyan açıklamalarıyla kadınları hedef aldı.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ tecavüz sonrası hamilelikle ilgili “gerekirse öyle bir bebeğe devlet bakar” açıklamasının ardından hızını alamayıp, “kürtaj 12 Eylül’ün ürünü” dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2012 Uluslararası Parlamenterler Konferansı’nın kapanış oturumunda yaptığı konuşmada sezaryen doğuma karşı olduğunu ve kürtajın cinayet olduğunu söyledi. Ertesi gün kürtaj açıklamalarına devam eden başbakan, AKP Kadın Kolları 3. Olağan Kongresi’nde “Her kürtaj bir Uludere’dir” dedi.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Başbakan vajina bekçiliğini bıraksın” diyen CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka’ya “Evli bir bayan milletvekili, çocuğu olan milletvekili organını nasıl böyle açıkça konuşabilir, nasıl bundan yüzü kızarmaz” dedi. Nazlıaka, 20 Aralık’ta Ankara Adliyesi önünde milletvekilleri, parti teşkilatı ve kadın örgütlerinin desteğiyle Arınç hakkında suç duyurusunda bulundu.
‘Erkek adalet değil gerçek adalet!’
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü için sokağa çıkan kadın örgütleri "Erkek adalet değil gerçek adalet istiyoruz", "Ailenin değil kadının güçlenmesi için buradayız" dedi. Birçok şehirde eylemler, yürüyüşler düzenlendi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kadınların sorunlarını çözmek yerine sosyal sorumluluk projeleriyle sahnedeydi. 24 Kasım'da düzenlenen etkinlikle erkek şiddetine karşı "Beyaz Kurdele" kampanyasına girişen Fatma Şahin karşısında kadınları buldu. "Aileye değil kadına destek" pankartı açan kadınlar, Şahin'in şiddeti aile içinde çözme çabalarını protesto etti.
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü için sokağa çıkan kadın örgütleri “Erkek adalet değil gerçek adalet istiyoruz”, “Ailenin değil kadının güçlenmesi için buradayız” dedi. Birçok şehirde eylemler, yürüyüşler düzenlendi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kadınların sorunlarını çözmek yerine sosyal sorumluluk projeleriyle sahnedeydi. 24 Kasım’da düzenlenen etkinlikle erkek şiddetine karşı “Beyaz Kurdele” kampanyasına girişen Fatma Şahin karşısında kadınları buldu. “Aileye değil kadına destek” pankartı açan kadınlar, Şahin’in şiddeti aile içinde çözme çabalarını protesto etti.
Kürtaj haktır, engellenemez
Kürtaj hakkına yönelik saldırılara karşı kadınlar, kitlesel ve militan mücadele örnekleri sergiledi. Birbiri ardına eş zamanlı eylemler yapan kadınlar kürtaj hakkı için İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Mersin ve Eskişehir gibi birçok ilde sokaklara döküldü. İstanbul'da kürtaj karşıtı binlerce kadının buluştuğu en kitlesel eylem 3 Haziran Kadıköy mitingiydi. Kadınlar; 7 ve 17 Haziran'da İzmir'de, Ankara'da ve İstanbul'da eş zamanlı yapılan oturma eylemlerinde bir araya geldi. 30 Mayıs'ta Eskişehir'de kürtaj yasasına karşı AKP İl Başkanlığı'na yürümek isteyen kadınlara polis saldırdı. Polis barikatını aşmak isteyen 8 kişi gözaltına aldı. Binlerce kadının katıldığı eylemlerin ortak sloganı "Kürtaj haktır, engellenemez" oldu. Kürtaj Yasaklanamaz kampanyası çerçevesinde bir hafta içinde kurtajyasaklanamaz.com sitesi üzerinden toplanan yaklaşık 55 bin imza, 19 Haziran'da kürtaj tartışmasını başlatan ve alevlendiren AKP'lilere gönderildi. Kürtajın yasaklanması tartışmalarına ek olarak gebelik testi sonuçlarının aile hekimlerine gönderilmesi ve bu bilginin kadınların aileleriyle paylaşılması gündeme geldi. Kürtaj Haktır Karar Kadınların Platformu, 29 Haziran'da İstanbul'da bu durumu protesto etti.
Kürtaj hakkına yönelik saldırılara karşı kadınlar, kitlesel ve militan mücadele örnekleri sergiledi. Birbiri ardına eş zamanlı eylemler yapan kadınlar kürtaj hakkı için İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Mersin ve Eskişehir gibi birçok ilde sokaklara döküldü. İstanbul’da kürtaj karşıtı binlerce kadının buluştuğu en kitlesel eylem 3 Haziran Kadıköy mitingiydi. Kadınlar; 7 ve 17 Haziran’da İzmir’de, Ankara’da ve İstanbul’da eş zamanlı yapılan oturma eylemlerinde bir araya geldi. 30 Mayıs’ta Eskişehir’de kürtaj yasasına karşı AKP İl Başkanlığı’na yürümek isteyen kadınlara polis saldırdı. Polis barikatını aşmak isteyen 8 kişi gözaltına aldı. Binlerce kadının katıldığı eylemlerin ortak sloganı “Kürtaj haktır, engellenemez” oldu.
Kürtaj Yasaklanamaz kampanyası çerçevesinde bir hafta içinde kurtajyasaklanamaz.com sitesi üzerinden toplanan yaklaşık 55 bin imza, 19 Haziran’da kürtaj tartışmasını başlatan ve alevlendiren AKP’lilere gönderildi.
Kürtajın yasaklanması tartışmalarına ek olarak gebelik testi sonuçlarının aile hekimlerine gönderilmesi ve bu bilginin kadınların aileleriyle paylaşılması gündeme geldi. Kürtaj Haktır Karar Kadınların Platformu, 29 Haziran’da İstanbul’da bu durumu protesto etti.
“Melih Gökçek’i yumurtaladık. Sıra kimde?”
2 Haziran'da "Ankara Shopping Festivali" hazırlıkları kapsamında mağaza ziyaretleri yapan Ankara Büyükşehir Belediyesi başkanı Melih Gökçek Üniversiteli Kadın Kolektifi'nin yumurtalarından kaçamadı. Kadınlar, "Anası olacak kişinin hatasından dolayı çocuk niye suçu çekiyor. Anası kendisini öldürsün" açıklaması üzerine Gökçek’i yumurta atarak protesto etti. Kadınlar gözaltına alındı, yumurtalardan kaçmaya çalışan Gökçek'in korku dolu gözlerle korumasına sarıldığı fotoğraf ödül aldı.
2 Haziran’da “Ankara Shopping Festivali” hazırlıkları kapsamında mağaza ziyaretleri yapan Ankara Büyükşehir Belediyesi başkanı Melih Gökçek Üniversiteli Kadın Kolektifi’nin yumurtalarından kaçamadı. Kadınlar, “Anası olacak kişinin hatasından dolayı çocuk niye suçu çekiyor. Anası kendisini öldürsün” açıklaması üzerine Gökçek’i yumurta atarak protesto etti. Kadınlar gözaltına alındı, yumurtalardan kaçmaya çalışan Gökçek’in korku dolu gözlerle korumasına sarıldığı fotoğraf ödül aldı.
Yaşam alanlarını savunanların en önünde kadınlar var
Derelerine, doğasına, yaşam alanlarına sahip çıkan kadınlar, her zaman barikatın en önündeydi. Lapseki'de köylerine termik santral yapılmasını istemeyen kadınlar, Antalya'da 2B arazisi diye evlerine, tarlalarına el koyulmak istenen kadınlar, Tonya'da taş ocaklarına karşı çıkan kadınlar, HES inşaatının olduğu her yerde sularına sahip çıkan kadınlar, kentsel dönüşüm adı altında yapılan yıkımlara karşı kadınlar barikatlara direndi.
Derelerine, doğasına, yaşam alanlarına sahip çıkan kadınlar, her zaman barikatın en önündeydi. Lapseki’de köylerine termik santral yapılmasını istemeyen kadınlar, Antalya’da 2B arazisi diye evlerine, tarlalarına el koyulmak istenen kadınlar, Tonya’da taş ocaklarına karşı çıkan kadınlar, HES inşaatının olduğu her yerde sularına sahip çıkan kadınlar, kentsel dönüşüm adı altında yapılan yıkımlara karşı kadınlar barikatlara direndi.
Amfide, yurtta, sokakta isyan
Tüm kesimden kadınların mücadelelerine sahne olan bu bir yıllık sürecin en dinamik kesimlerinden birini de kuşkusuz üniversiteli kadınlar oluşturdu. Kadınlar üniversitelerinden başlayarak tüm kadın düşmanlarına, AKP gericiliğine, erkek şiddetine, yasaklara meydan okudu. Bunun son örneği, KTÜ'de 8 Mart etkinliği için istenen salonun verilmemesi üzerine Üniversiteli Kadın Kolektifi'nin salonun önünde günlerdir süren oturma eylemiydi. Defalarca saldıran özel güvenlikçiler, üniversiteli kadınları yıldıramadı.
Tüm kesimden kadınların mücadelelerine sahne olan bu bir yıllık sürecin en dinamik kesimlerinden birini de kuşkusuz üniversiteli kadınlar oluşturdu. Kadınlar üniversitelerinden başlayarak tüm kadın düşmanlarına, AKP gericiliğine, erkek şiddetine, yasaklara meydan okudu. Bunun son örneği, KTÜ’de 8 Mart etkinliği için istenen salonun verilmemesi üzerine Üniversiteli Kadın Kolektifi’nin salonun önünde günlerdir süren oturma eylemiydi. Defalarca saldıran özel güvenlikçiler, üniversiteli kadınları yıldıramadı.
Katledilen Kürt kadınların tabutu, kadınların omzunda
Fransa’nın Paris kentinde 9 Ocak tarihinde uğradıkları suikast sonucu yaşamlarını yitiren PKK kurucularından Sakine Cansız, Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Gençlik Hareketi Üyesi Leyla Şaylemez’in 17 Ocak'ta cenaze töreni yapıldı. Üç kadının tabutu ise kadınların omuzları üzerinde taşındı.
Fransa’nın Paris kentinde 9 Ocak tarihinde uğradıkları suikast sonucu yaşamlarını yitiren PKK kurucularından Sakine Cansız, Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Gençlik Hareketi Üyesi Leyla Şaylemez’in 17 Ocak’ta cenaze töreni yapıldı. Üç kadının tabutu ise kadınların omuzları üzerinde taşındı.
Ermeni kadınlar yalnız değildir
İstanbul’un Samatya semtinde Ermeni kadınlara yönelik saldırılar, 3 Şubat'ta İstanbul Feminist Kolektif’in çağrısıyla Kocamustafapaşa Meydanı’nda protesto edildi. Kadınlar, saldırıların sistematik olduğunu belirterek, "Ermeni kadınlar yalnız değildir" dedi.
İstanbul’un Samatya semtinde Ermeni kadınlara yönelik saldırılar, 3 Şubat’ta İstanbul Feminist Kolektif’in çağrısıyla Kocamustafapaşa Meydanı’nda protesto edildi. Kadınlar, saldırıların sistematik olduğunu belirterek, “Ermeni kadınlar yalnız değildir” dedi.
Direnişte de en önde kadınlar
Hem ucuz emek hem de işten atılacaklar listesinde ilk sırada olan kadınlar, direnişleriyle de örnek oldu. KTÜ Farabi Hastanesi'nde, THY grevinde, Deri İş'te direnen işçiler arasında kadınlar, işten çıkarmalara karşı mücadele etmeye devam ediyor.
Hem ucuz emek hem de işten atılacaklar listesinde ilk sırada olan kadınlar, direnişleriyle de örnek oldu. KTÜ Farabi Hastanesi’nde, THY grevinde, Deri İş’te direnen işçiler arasında kadınlar, işten çıkarmalara karşı mücadele etmeye devam ediyor.SENDİKA.ORG

SON YAZIDAN