Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

EMEK/SINIF/HALK

"Vereceği mesaj yeni dönemin rotasını değiştirecek"

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 2013 Newroz’una ilişkin yaptığı açıklamada, Öcalan’ın Newroz vesilesiyle vereceği mesajın yen...

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 2013 Newroz’una ilişkin yaptığı açıklamada, Öcalan’ın Newroz vesilesiyle vereceği mesajın yeni dönemin rotasını değiştireceğini söyledi.
2013 Newroz’u öncesi DTK ve BDP Eş Başkanları bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Demirtaş, buradan çıkacak mesajın yeni dönemin rotasını değiştireceğini söyledi.
ANF’de yer alan habere göre, 2013 Newrozu’nun siyasete doğru yolu gösteren halkın taleplerini ortaya koyan, çözüm noktasında adım atılmasının istendiği bir Newroz olacağını söyleyen Demirtaş, “Bu Newroz yeni başlayan bir dönemde de halkın inisiyatif aldığı, temel aktör olduğu bir Newroz olacak. Her yıl önceki yıllara nazaran daha fazla kitleselleşiyor. Bu yılki Newroz yapılmış en büyük kutlamalara sahne olacaktır. Bölgenin her yerinden bu yılın Newrozunda çıkacak mesaj, Sayın Öcalan’ın Newroz vesilesiyle verecek mesaj, yeni dönemin rotasını değiştirecek. Bölge dengelerini etkileyecek bir mesaj olacaktır.
“Umut ve kaygı bir arada”
Birçok defa isyana, kanlı bastırmalara, kana, gözyaşına vesile olmuş yüzyıllık Kürt sorununda umutlar ve kaygıların bir arada olduğunu söyleyen Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu umutlar ve kaygılar bir arada yürümek zorundadır. Ne tam anlamıyla büyük bir umutla sürece herkes yaklaşabilir, ne de umudu bir kenara bırakıp korkuyla yaklaşabilir. Umut ve kaygı birlikte yürüdüğü oranda çözüm mümkün olacaktır. Barışa ve özgürlüğe inanan herkesin bu topraklarda artık kan akıtmadan, özgürce yaşayabilmektir. Mademki bu süreci hep birlikte destekliyorsak, bu kaygıları gidermek de hepimizin boynunun borcudur. Bizler Kürt bileşenleri olarak başından beri bu ciddiyetle yaklaştık ve karşıdan da bu ciddiyeti bekliyoruz. Unutulmasın ki bu sorunun adı Kürt sorunudur ve sorunun kaynağı da Kürt halkının temel haklarının gasp edilmiş olmasıdır.
Kürt halkının özgürlüğe kavuşmadığı bir süreçten barış çıkmayacaktır. İçinde demokrasi ve barış süreci barındırmayan bir süreç aldatma olur. Atılan her pratik adımın içinin doldurularak gitmesi, sürecin kaygılarını azaltacaktır. 1993’ten bu yana değişik ateşkesler, çözüm arayışları başarısızlıkla sonuçlanmış olsa da, bu kez iyi değerlendirilirse kalıcı bir barışın fırsatı vardır. Bütün analar akan kanın durmasını haklı olarak istiyorlar. Her şeyden önce bu savaşın en çok acısını çeken kadınların istemleri bizim için talimattır. Bizim barıştan anladığımız şey onurlu bir yaşamdır. İçi doldurulmadan, olmaz.”
"Her türlü gerilime ve provokasyona açık"
Demirtaş, sürecin her türlü gerilime ve provokasyona açık olduğunu ifade ederek ancak kendilerinin açık ve şeffaf bir tartışma ile bu sürece yaklaşacaklarını belirtti. Ve “Önemli olan kan akmadan, acılar olmadan siyasi zeminde bütün sorunlarımızı tartışabilir hale getirmektir, çözüm yoluna getirebilmektir. Burada kritik nokta şudur; hepimiz demokratik siyaset kanallarının açık olması konusunda hemfikir miyiz? Savaşın ve çatışmaların bitmesini istemek hepimizin talebidir. Ama bununla birlikte demokratik siyaset kanallarının açılması hükümettedir. İktidarın tekelleştirdiği siyaset alanı muhalefete açabilecek mi? Elindeki tekeli, medya, yargı tekelini, yasama tekelini bu açıdan demokratikleştirebilecek mi? Sürecin sağlıklı gelişmesi için bütün bunlar önemlidir” diye sözlerini tamamladı.
Kışanak: Müzakere bir yoldur
BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak ise, “Müzakere bir yoldur, bir yolculuktur, bir süreçtir. İlk adım atılmıştır ancak bunun devamının gelmesi gerekir. Müzakerenin koşullarının kurulması gerekir, müzakerenin kurumlarının, koşullarının oluşturulması gerekiyor. Bu yolun sonuç alıcı noktaya gelmesi için bu mekanizmaları kurmak gerekiyor. Bu ilk adımdan itibaren kendi gücünü, kendi politikasını, iradesini ortaya çıkararak bu yola katkı sunacağına inanıyorum.”
Türk: Türkiye kamuoyuna beklenen mesaj gelmiştir
Dünyanın her yerinden özgürlükleri savunan şahsiyetler siyasi partiler davet edildiğini belirten DTK Eş Başkanı Türk, “Türkiye kamuoyuna beklenen mesaj gelmiştir, Sayın Öcalan demokratik bir ülkede halkları buluşturmaya yönelik bir çalışmanın içinde olduğunu beyan ettiler. Bu sürecin kalıcı barışa dönüşmesi için aslında burada yapılması gerekenler var. Ortak hassasiyetlere ihtiyaç var. Kürt halkının taleplerini içselleştiren bir mantığa ihtiyaç var. Adalet, eşitlik hukuk, demokratik siyasetin geliştirilmesi konusunda ifadeler de var, mesajlar da var. Sayın Öcalan her şeyden önce yeni bir süreç, yeni bir anlayış, yeni bir diyalog. Gerçekten Cumhuriyet dönemindeki meşrutiyet dönemindeki ilişkilere benzemeyen, yeni bir diyalogu gelişmesi için mesajını vermiştir” dedi.

SON YAZIDAN