Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

'2 bin Lübnanlı militan savaşmak için Suriye’ye girdi'

Suriye Ordusu'nun Asi Nehri'nin iki kıyısı arasında uzanan ve stratejik bir alan olan Kusayr'da muhaliflere karşı kontrolü e...

Suriye Ordusu'nun Asi Nehri'nin iki kıyısı arasında uzanan ve stratejik bir alan olan Kusayr'da muhaliflere karşı kontrolü ele geçirmesi üzerine Lübnanlı selefi lider Kusayr için cihat çağrısı yaptı. İki binden fazla silahlı militanın ise orduyla savaşmak üzere Lübnan’dan Suriye’ye girdiği iddia edildi.

Suriye Ordusu son günlerde düzenlediği operasyonlarla stratejik bir nokta olan Kusayr'da muhaliflere karşı üstünlüğü ele geçirmiş ve muhalefetin Lübnan sınırındaki beslenme kanallarına büyük bir darbe vurmuştu.
Suriye Ordusu'nun bu ilerleyişi karşısında ise, Lübnanlı gerici odaklar Suriye yönetimine karşı savaşa katılmak üzere şeriat çağrısında bulundu.
Lübnan'dan yayın yapan el-Menar televizyonundan aktaran YDH'nin haberine göre, Lübnanlı Selefilerden Bilal Bin Rabah Camisi imamı Şeyh Ahmet el-Esir, 5 bin savaşçıyla el-Kusayr'a giderek çatışmalara katılmak için hazır olduğunu ilan etti.
Sayda şehrindeki taraftarlarına hitaben konuşan el-Esir, Hizbullah'ın el-Kusayr'daki çatışmalara doğrudan müdahale ettiğini ileri sürerek, bunun Lübnan'daki iç huzuru bozduğunu ve fitneye yol açtığını öne sürdü.
Sayda şehrinde Özgür Direniş Tugayı'nı kurduğunu belirten el-Esir, Hizbullah'ın tehdidini hisseden herkese 5 kişiden oluşan bölükler kurması çağrısında bulundu.
El-Esir ayrıca, Lübnan ya da diğer ülkelerde yaşayan gençler için el-Kusayr'daki çatışmalara katılmaları fetvasını verdi.
"2 bin militan Suriye'de"
Öte yandan, Hizbullah’ın Lübnan parlamentosundaki milletvekillerinden Velid Sekeriya el-Menar televizyonuna yaptığı açıklamada Humus kentinin Suriye açsısından stratejik önemine değinerek son dönemde bölgedeki operasyonlarını arttıran Suriye ordusunun bölgeyi kontrol altına alması durumunda silahlı grupların militan ve lojistik temin ettikleri Lübnan’la bağlantılarının kesileceğini söyledi.
Lübnan’daki 2 binden fazla silahlı militanın Kusayr bölgesinde Suriye ordusuyla savaşmak üzere Suriye’ye geçtiğini belirten Lübnanlı milletvekili, Suriye’deki silahlı grupların Lübnan’ın Hermel kentine yönelik füze saldırılarına da dikkat çekerek “Suriye ordusu, silahlı unsurları Kusayr kentinde kuşatma altına aldı. Bu yüzden onlar da hedef saptırmak ve Suriye’yi baskı altına almak için Lübnan topraklarına füzelerle saldırıyorlar” dedi.
Hizbullah milletvekillerinden Hüseyin Musevi de Suriye’deki silahlı grupların füze saldırısı sonucu Hermel kentindeki 2 Lübnanlının hayatını kaybettiğine dikkat çekerek Lübnanlı yetkilileri, Lübnan vatandaşlarının güvenliğini korumak için somut adımlar atmaya çağırdı.
Lübnan’ın güneyindeki Sayda kentindeki selefi liderlerden Ahmed Esir, bugün Suriye’nin Kusayr kentinde savaşmak üzere 5 bin savaşçı göndermeye hazır olduklarını açıklamıştı.