Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Açlık grevindeki Filistinli tutsak eylemini zaferle bitirdi!

Yaklaşık 8 aydır açlık grevinde bulunan Filsitinli tutsak Samir İssavi, İsrailli yetkililerin Batı Şeria'daki protestoların büyümes...

Yaklaşık 8 aydır açlık grevinde bulunan Filsitinli tutsak Samir İssavi, İsrailli yetkililerin Batı Şeria'daki protestoların büyümesinden çekinmeleri nedeniyle serbest bırakılacak.
2011'de, Gilad Şalit'e karşılık olarak "şartlı" tahliye edilen Filistinli tutsak Samir İssavi, tahliyesinden 10 ay sonra şartlı tahliye hükümlerine uymadığı gerekçesiyle tekrar tutuklanmıştı. İssavi, 2. kez tutuklanmasının
ardından, yaklaşık 8 ay boyunca açlık grevindeydi.
Bugün gelen bir habere göre, İssavi'nin avukatıyla yapılan pazarlıklar sonucunda Filistinli tutsağın serbest bırakılmasına karar verildi. Haaretz'e konuşan İsrailli yetkililer, İssavi'nin İsrail hapishanesinde ölme ve Batı Şeria'da İsrail karşıtı eylemlerin artma ihtimallerini gözeterek bu kararın alındığını söylediler.
İsrail'deki Kaplan Hastenesi'nde bulunan İssavi ile İsrail arasında imzalanan anlaşma şöyle:
1) İssavi anlaşma imzalandıktan sonra 8 ay daha cezaevinde kalacak. Böylece, şartlı tahliyeyi ihlal nedeniyle 18 ayını cezaevinde geçirmiş olacak.
2) İssavi açlık grevini derhal bitirecek.
3) İssavi yıl sonunda serbest bırakıldığında, yaşadığı yer olan Doğu Kudüs'ün İssaviye mahallesi civarından ayrılmayaya söz verecek. Batı Şeria veya Gazze'ye girişi yasak olacak ve hiçbir "terör" örgütüyle ya da "terör" faaliyeti yürüten kimselerle temas kurmayacak.
4) Eğer İssavi şartlı tahliye şartlarını yine ihlal eder veya 3 aydan daha fazla cezayı gerektiren herhangi bir suç işlerse 14,5 yıllık cezası aktive edilecek.
İssavi'nin zaferi
İsrail'in bu kararı, İssavi'nin Pazartesi günü yaptığı "İsrail mahkemelerinin maşruiyetini tanımayacağım" açıklamasının ardından geldi. Filistinli tutsağın imzaladığı anlaşma, ilk başta kafalarda soru işaretleri uyandırsa da, özellikle "sınırdışı" ve "sürgün" kararı yerine Filistinlilerin yıllardır mücadele ettikleri "geri dönüş hakkı"na işaret eden bir kararla açlık grevinin sonuçlandırılması, bir "zafer" sayılıyor.
İsrail daha önce İssavi'ye, Gazze'ye 10 yıllık sürgün ve 5 yıl İsrail hapishanelerinde ceza artı Avrupa'ya sürgün seçeneklerini önermiş, İssavi bunları reddetmişti.