Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

ALTINA İNAT YAŞASIN HAYAT

Vali meclisi altın madeni için tehdit etmiş! Güzelbahçe’de yapılan “altına inat yaşasın hayat” başlıklı panelde ilçe merkezine kuş uçu...

Vali meclisi altın madeni için tehdit etmiş!
Güzelbahçe’de yapılan “altına inat yaşasın hayat” başlıklı panelde ilçe merkezine kuş uçuşu 10 km uzaklıkta olan Efemçukuru altın madeninin yarattığı tehdit tartışıldı. Panelde konuşan İl Genel Meclisi üyesi H. Emre Özel, maden konusunu 3 kez meclise getirdiğini valinin buna karşın meclisi feshetmekle tehdit ettiğini söyledi.

SİYASİ GELECEĞİMİ BİTİRMEKLE TEHDİT ETTİLER
Gülder ve Güzelbahçe Kent Konseyi tarafından gerçekleştirilen panel Belediye Düğün Salonu’nda yapıldı. Kent Konseyi Başkanı Özan Parlar’ın yönettiği panelde ilk konuşan Gülder Başkanı Turgut İnel, ilçeye çok yakın olan Efemçukuru Altın Madeninin içme sularını kirletme riskinin büyüklüğüne dikkat çekti. Gazetemiz muhabiri ve EGEÇEP Yürütme Kurulu üyesi Özer Akdemir, Lefke, Balya, İliç ve Kışladağ’da ki altın madenleri ile ilgili gözlemlerini fotoğraflar eşliğinde aktarırken, altın madenine topraklarını satmayan tek Efemçukuru köylüsü Ahmet Karaçam’ın direnişine dikkat çeken bir video gösterisi de yaptı. Panelin en önemli konuşmalarından birisi İzmir İl Genel Meclisi üyesi H. Emre Özer’inki oldu. Maden ruhsatlarının belediyelerden alınarak İl Özel İdaresine verildiğini hatırlatan Özel, “Bizim bu konuda hiç yetkimiz yok. İl Özel İdaresi noter gibi, buna onay vermek zorunda. Hem de bir hafta içerisinde. Bu ruhsatlar hiçbir zaman İl Genel Meclisine gelmiyor” dedi. Özel, kendisinin Efemçukuru madenini meclis gündemine üç kere getirdiğini belirterek; “Siyasi geleceğimle ilgili tehditler aldım. Vali konu sizin konunuz değil diye meclisi feshetmekle tehdit etti” diye konuştu.

BIRAKIN MADENİ KAZMA SAPLANSA BİLE…
Dokuz Eylül Ü. Çevre Müh. Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Enver Yaser Küçükgül, “Kıymetli Metal üretimi ve siyanürün çevresel etkileri” başlıklı sunumunda “şu anki yasalarla Sultan Ahmet Camii’nin bahçesi, mili parklar dahil her tarafta altın çıkarılabilir. Yeter ki yabancı şirket olsun” dedi. Küçükgül altın işletmeciliğinin madencilik değil hidrometalurjik bir olay olduğunu söyledi. E.Ü. Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı EGEÇEP Eş Sözcüsü Prof. Dr Ali Osman Karababa Efemçukurundaki madenciliğin İzmir açısından son derece tehlikeli olduğunu belirterek, “Bu bölgede bırakın maden işletmeyi toprağa kazmayı saplasanız bile ağır metaller açığa çıkar. Bölgenin jeolojik yapısı bu” dedi.

ÖZGÜVEN’İN ÇİÇEĞİ’NE ALKIŞ
Bir kısmını Güzelbahçe belediye başkanı Mustafa İnce’nin de izlediğin panele halen İsveç’te bulunan Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven’in gönderdiği çiçek büyük alkış aldı. Panelin ardından söz alan Elele Hareketi sözcüsü Oya Otyıldız, madenin 1.5 yıldır üretimde olduğunu aktararak, İzmir’lileri madene karşı harekete geçirmeyen büyükşehir belediyesini eleştirdi. EGEÇEP eski Sözcülerinden Ertuğrul Barka’da halka çaresizliğin öğretilmeye çalışıldığını söyledi. Toplantıda önümüzdeki haftalarda Efemçukuru’nda kitlesel bir eylem gerçekleştirilmesi kararı alındı.

Öte yandan komşumuz Yunanistan Halkidiki bölgesinde altın madeni işletmeye çalışan TÜPRAG’ın bağlı olduğu Eldorado Madenciliğin, bölge halkını ikna edebilmek için 8-9 Nisan’da Efemçukuru’na bir ‘ikna gezisi’ne getirmeyi planladığı öğrenildi. (İzmir/EVRENSEL)

Hiç yorum yok