Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Ankara'da Erdal Eren anmalı 23 Nisan

2 Şubat 1980'de bir korsan gösteri sırasında askeri inzibat er Zekeriya Önge'yi öldürdüğü iddiasıyla tutuklanarak, alelacele yap...

2 Şubat 1980'de bir korsan gösteri sırasında askeri inzibat er Zekeriya Önge'yi öldürdüğü iddiasıyla tutuklanarak, alelacele yapılan bir yargılamanın ardından idam cezasına mahkum edilen ve 12 Eylül darbesini takiben 18 yaşından küçük olmasına rağmen asılarak idam edilen Erdal Eren dün Ankara 'da sıradışı bir yöntemle anıldı.

12 Eylül sonrası gerçekleşen idamların sembol ismi haline gelen Erdal Eren’in posteri, başkentin merkezi Kızılay’da bir üstgeçidin merdivenlerine yapıştırıldı. 17 yaşında olmasına rağmen, mahkeme kararıyla "18 yaşından büyük olduğuna hükmedilerek 13 Aralık 1980'de asılarak öldürülen Erdal Eren'in, hukuken 'çocuk' olduğu bir yaşta öldürülmesi nedeniyle, afişli eylemin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'na bir gönderme olduğu tahmin ediliyor.

Hürriyet gazetesinden Mert Gökhan Koç'un haberine göre, çevredeki esnaf posterin gece hazırlandığını ve Konur Sokak’taki üst geçidin merdivenlerine parça parça yapıştırıldığını söyledi. Erdal Eren’in büyük bir fotoğrafı, alt kısmında ise Kenan Evren ve çevresindeki inzibatların fotoğrafının yer aldığı posteri kimin yapıştırdığı belirlenemedi.