Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

"Başbakan kendi memleketinde işçinin sorununu çözemiyor"

ÇAYKUR'a bağlı 58 işletmede çay işçileri bugün sabah yapılan basın açıklamasının ardından greve başladı. Bir ay önce grev kararı ala...

ÇAYKUR'a bağlı 58 işletmede çay işçileri bugün sabah yapılan basın açıklamasının ardından greve başladı. Bir ay önce grev kararı alan ve işyerlerinde duyurusunu yapan Tek Gıda-İş Sendikası, 60 yıldır örgütlü olduğu ÇAYKUR'da bugün ilk kez greve çıkıyor.

Güncelleme 15:30
Kristal-İş Sendikası Genel Başkanı ve Sendikal Güç Birliği Platformu Dönem Sözcüsü Bilal Çetin ise yaptığı konuşmada, “Sendikal Güç Birliği Platformu’nu oluşturan sendikalar olarak grevin sadece başlangıcında değil, grev başarıya ulaşıncaya dek Tek Gıda-İş Sendikası ve ÇAYKUR işçisinin yanında olacağız” dedi.
ÇAYKUR işçisinin insanca yaşamaya yetecek bir ücret ve kayıplarının telafi edilmesini istediğine dikkat çeken Çetin, işverenin uzlaşmaz tutumu nedeniyle işçilere ve sendikaya grev hakkını kullanmaktan başka yol kalmadığını vurguladı. Çetin, ÇAYKUR işverenini uzlaşmaz tutumundan vazgeçmeye, işçilerin ve sendikanın taleplerini yerine getirmeye davet ettiklerini bildirdi.
"Başbakan kendi memleketinde işçinin sorununu çözemiyor"
Çetin’den sonra söz alan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, “Metal işçileri olarak sizlerden güç almaya geldik” dedi. Bu ülkenin Başbakanın kendi memleketinde çay işçisinin sorunlarını çözmekten uzak olduğunu vurgulayan Serdaroğlu, AKP hükümetinin grev nedeniyle sendikaya ve çay işçisine uyguladığı baskıya dikkat çekti. Başbakanın kendi memleketinde çay işçisinin greve gitmek durumunda kaldığını belirten Serdaroğlu, AKP iktidarını çay işçisinin sorunlarına kulak vermeye çağırdı.
Öte yandan, yapılan basın açıklamalarında 329 gündür Atatürk Havalimanı’nın Dış Hatlar Geliş kapısı önünde işe dönüş mücadelesi veren havayolu emekçilerine de selam iletildi.

Tek Gıda-İş Sendikası ile ÇAYKUR ve Kamu İşverenleri Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması ardından kuruma ait 58 işletmede grev bugün başladı. Bugün saat 08.00'de ÇAYKUR Genel Müdürlüğü önünde toplanan işçiler bina girişine "Bu iş yerinde grev vardır" yazısı astı. Türk-İş yönetimine muhalif olan sendikalardan oluşan ve Tek Gıda-İş’in de mensubu olduğu Sendikal Güç Birliği Platformu'na üye Hava-İş, Kristal-İş, TGS, TÜMTİS, Deri-İş, Petrol-İş, Belediye-İş, Tez Koop-İş ve Basın-İş genel başkanları da ÇAYKUR Genel Müdürlüğü önüne gelerek çay işçisine destek verdi.
Bugün başlayan ÇAYKUR grevinin tarihi bir grev olduğuna dikkat çeken Tek Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel yaptığı konuşmada, “Bu grev kanundan doğan bir haktır. Tek Gıda-İş ve ÇAYKUR işçisi grevi asla bir amaç olarak görmemektir. Ancak, talep ettiği hakları elde etmek için kanuni grev hakkını kullanmaktan başka bir yol bırakılmadıysa elbette ki kullanmaktan kaçınmayacaktır” şeklinde konuştu. Grevi bilerek yaş çay kampanyasının başladığı döneme getirmediklerini belirten Türkel, ''Bu bir hukuki süreç, grev kararı almak zorundaydık'' dedi.
Türkel, “ÇAYKUR grevi Türkiye’deki son 20 yılın en büyük grevi olacak! Ortaya çıkacak sorunların ve olumsuz koşulların asıl sorumlusu ÇAYKUR yöneticileri olacaktır” dedi.
AA’nın haberine göre Türkel, ''Artık bu grevi bitirecek olan kamu işverenleridir. Bizim amacımız birilerine ders vermek değildir ancak kimsenin de bizi tehdit etmeye hakkı yok. ÇAYKUR tarihinde ilk defa 7 bin mevsimlik işçiyi 20 Nisan'da işbaşı yapmaya çağırdı. Bu birgrev kırıcılığıdır ancak grev kırıcılığı da olsa işçilerimizin bir ay daha fazla maaş almasından memnuniyet duyarız. İşçilerimizi işbaşı yaptıktan sonra greve destek olmaya çağırıyoruz'' diye konuştu.
Türkel, her gün grevle ilgili Artvin'den Tirebolu'ya kadar çalışmalarını sürdüreceklerini de kaydederek, ''50 kişi, 150 kişi, 350 kişi artarak işçilerin hakkını alıncaya kadar bu grevi sürdüreceğiz. Bizim amacımız işçinin masasına bir simit daha fazla gitmesidir. İşveren gerekli şartlarda anlaşmaya yanaşsın, biz bir dakikada grevi bitirmeye hazırız'' dedi.
Çaykur grevi kırmak için ilk adımı attı
Öte yandan, ÇAYKUR’un dün Tek Gıda-İş Sendikası’nın uygulayacağı grev öncesi ani bir karar aldığı öğrenildi. ÇAYKUR, tarihinde ilk kez yaş çay kampanyası başlamadan önce mevsimlik işçilere işbaşı yaptırdı. Çaykur’da çalışan mevsimlik işçilerin cep telefonlarına önceki akşam geç saatlerde gönderilen SMS’lerde işbaşı yapılması istendi.