Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Bosch İşçileri Direniş Çadırı Kurdu

Birleşik Metal İş’te örgütlenen Bosch ve Bosch Rexroth işçisi Metin Gürgün, Akan Yılmaz ve Serkan Erbay şirketin İstanbul'daki gene...

Birleşik Metal İş’te örgütlenen Bosch ve Bosch Rexroth işçisi Metin Gürgün, Akan Yılmaz ve Serkan Erbay şirketin İstanbul'daki genel merkezi önünde çadır kurarak direnişe başladı.
bianet’e konuşan işten atılan işçilerden Metin Gürgün 14 Mart 2012’de 3800 işçi olarak Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na geçtiklerini söyledi.
“Önceki sendika dilimizden anlamadı. Altı yıldır doğru düzgün zam alamadık. Ben 12 yıllık işçiyim ama 1500 TL maaşım var. Ete suya zam geliyor, bizim maaşlara gelmiyor. Bunu işverene söylediğimizde kabul etmiyor, sendikanız var sendikanıza söyleyin diyordu. Sendikaya söylediğimizde de ‘Bizim anlaşmamış böyle’ diyorlardı.”
“2012’nin Mart’ında sadece üç günde 3800 kişiyi örgütleyerek Birleşik Metal İş’e geçtik. O zamandan beri sürekli baskı altındayız. İşverenle yaptığımız üç toplantıda bize “taraflı” olduklarını açık açık söylediler Metal İş’i övdüler.”
“Bizim kararlılığımızı kıramayacaklarını anladıklarında önce örgütleyici arkadaşlardan Serkan Erbay işyerinde üzerinde sendikanın yayımladığı bir dergi olduğu gerekçesiyle işten çıkarıldı. Sonra iş yerinde kaza geçirmiş, dizinden iki kere ameliyat olmuş, üç ay raporu olan arkadaşımız Akan Yılmaz da raporlu olduğu sürede işten çıkarıldı. En son ben, haftasonu mesaisinde işverenle anlaşmış olmamıza rağmen erken ayrıldığım gerekçesiyle işten çıkarıldım.”

"Sendika seçme hakkına baskı sona ermeli"


Bugün İstanbul’a gelen işçiler Bosch Genel Merkezi önünde açıklama yaparak şu taleplerde bulundular:
* Bosch’ta ve Rexroth’ta sendika seçme hakkını kullanan üyelerimiz üzerinde uygulanan baskılar sona erdirilmeli.
* Bosch, altına imza attığı çerçeve sözleşmenin ve sosyal sorumluluk ilkelerinin gereğini yerine getirmeli.
* İşçilerin sendika seçme özgürlüğünün teminatı olacak yetkili sendikayı belirlemede referandum uygulanmalı.
* İşten çıkarılan üyelerimiz derhal işbaşı yaptırılmalıdır.
Gürgün işe talepleri yerine gelene kadar direnişlerini sürdüreceklerini ifade etti. (EA)