Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

"Bu proje BOP’un içinde lokal proje"

ABD Dışişleri Bakanlığı’nda Orta Doğu ve Türkiye alanında analist olarak görev yapmış olan CIA ajanı Henri Barkey, yine Türkiye’ye yol ...

ABD Dışişleri Bakanlığı’nda Orta Doğu ve Türkiye alanında analist olarak görev yapmış olan CIA ajanı Henri Barkey, yine Türkiye’ye yol haritası önerdi. Graham Fuller ile “Türkiye’nin Kürt Meselesi” adlı kitabın yazarlarından. Barkey, Milliyet’te yer alan söyleşisinde, terör örgütüyle müzakereler ve sonuçları üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Barkey, “Sınırda turnikeler yok, ‘Silahlı mı geçiyorsun silahsız mı geçiyorsun, silahlı geçiyorsan silahları şuraya göm de öyle geç’ demeyecekler. Dolayısıyla silahlar gömüldükten sonra iki üç silah geçerse kim fark edecek ki? Burada ABD’nin oynayabileceği bir rol var. PKK kime teslim edecek bu silahları? Türk hükümetine vermeyecek, Kürtlere de vermeyecek. Bunun için ABD güvenilir bir güç. Silah meselesi en son, bir yandan da en kolay mesele. Şimdiden silah meselesini konuşmak iyi değil. Çünkü çok erken bir beklenti yaratmış oluyorsunuz. Tabii ki silahlar bir ara bırakılacak” ifadelerini kullandı.

AKP’ye öneriler

Pazarlık sürecinde ’akil adamların yanında yabancılar da olmalı’ diyen Barkey, “Zira hepsi Türkiye vatandaşı olduğu için kendilerini zor bir durumda bulabilirler. Bu yüzden başka bağımsız aktörler de olmalı” dedi.

Barkey, AKP iktidarına da önerilerde bulunarak, MHP’de ve CHP’de çözülme olacağını öne sürdü. Barkey bu konuda şunları söyledi: “Başkanlık sistemi Erdoğan açısından o kadar önemli değil. İlk defa 2014’te halk oyuyla cumhurbaşkanı seçilecek. Bu cumhurbaşkanı yüzde 50’den fazla oy almalı. Yüzde 65-70 oyla cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan, Çankaya’ya çıktıktan sonra, başbakana ’dediğimi yapacaksın’diyebilir. Yüzde 65-70’i nasıl elde edecek? Kürt açılımının çok önemli bir faktörü var. Seçimlere kadar tek bir asker ölmezse o zaman hava nasıl olacak? Millet rahatlayacak. Kürtler, Erdoğan’a oy verecek.”

Cesur lider

ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Morton Abramowitz’in isteği üzerine Barkey, 1997’de AKP iktidarının bugünkü açılım söylemi ile bire bir örtüşen bir Kürt raporu hazırlamıştı. CIA Orta Doğu Şefi Graham Fuller’i de yanına alan Barkey, raporda PKK’ya af getirilmesini ve siyasete girmesinin gerektiğini belirtiyordu. Barkey imzalı raporda ABD’nin PKK sorunu için o dönemde cesur bir lider arayışında olduğu ifade ediliyordu. İşte rapordaki o cümleler: “Sivil politik liderler çok zayıflar ve Kürt sorununa girmeyi arzulamıyorlar. Türkiye’de bu sorunu askeri olmayan yöntemlerle çözme cesaretini gösterecek lider yoktur.”

“Yarın askerleriyle gelirler”

Prof. Henri Barkey’in “pazarlık sürecinde yabancılar da olmalı” açıklamasına muhalefetet tepki gösterdi.

CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün, “Hükümet politikaları doğru yönlendiremediği için uluslararası aktörler artık devreye girdi. Bugün akil adamlar olarak gelirler, yarın askeri güçleriyle gelirler. Bu da Türkiye’nin bölünme sürecinin başladığı anlamına gelmektedir.” dedi. MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan da, AKP’nin araladığı kapıdan ABD’nin girmek istediğini belirtti.

MHP Antalya Milletvekili Tunca Toskay ise projenin en başta BOP kapsamında lokal bir aşama olarak AKP’ye verildiğini ifade etti. “Bu proje AKP’nin değil” diyen Toskay “Bu proje BOP’un içinde lokal proje. Bunu isteyecekler tabii ki” diye konuştu.

http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=83293

http://gundem.milliyet.com.tr/baris-surecinde-yabancilar-olmali/gundem/gundemdetay/18.04.2013/1695046/default.htm