Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

DTK Olağanüstü Genel Kurulu Sonuç Bildirgesi açıklandı

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Olağanüstü Genel Kurulu sona erdi. 20-21 Nisan’da arasında yapılan Genel Kurul’un sonuç bildirgesi açı...

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Olağanüstü Genel Kurulu sona erdi. 20-21 Nisan’da arasında yapılan Genel Kurul’un sonuç bildirgesi açıklandı. BDP Diyarbakır İl binası Vedat Aydın konferans Salonu’nda düzenlenen basın toplantısında, bildirge Türkçe ve Kürtçe okundu.
Genel Kurul Rojava direnişi selamlarken, Kürt sorununda 2012 yılının topyekun direniş yılı olduğunu belirtti.
Bildirgede Şemdinli-Çele pratiklerinin, kentlerdeki serhıldanlar ve açlık grevleri sürecinin bu direnişin önemli unsurları olduğu vurgulandı.
Bildirgede demokratik siyasetin ön plana çıkmasının devletin demokrasiye duyarlı hale gelmesi ve özgür yaşamın demokratik zeminde inşa edilmesi gibi yönleri olduğu belirtilirken Kürt siyasi hareketinin temel mücadele alanlarından birinin anayasa süreci olduğu belirtildi.
Demokratik Anayasa ve Demokratik Cumhuriyet vurgularının öne çıktığı bildirgede Çerkezlerden Alevilere, Musevilerden Ezidilere, cumhuriyet tarihi boyunca dışlanan tüm kesimlerle ortak özgür bir yaşam kurma talebi ifade edildi.
Bildirgede, DTK’nin demokratik siyasetin diğer yönü olarak tanımladığı halkın kendi özgür yaşamını inşa etmesi yönünde demokratik siyasetin önündeki en büyük engelin liberal yaşam formu ve muhafazakarlaşma olduğu belirtildi.
Bildirgede ortak demokrasi mücadelesi hattının ve demokratik siyaset pratiğinin 1 Mayıslara Newroz ruhuyla katılım sağlanarak gösterileceği ifade edildi.
Bildirgede Kürdistan’da yaşayan her kesimin ortak bir mekanizmada buluşturulması için Kuzey Kürdistan Demokratik Ulus Konferansı düzenlenmesi kararı alınırken Süreç İzleme Komiteleri kurulması ve “Demokratik Çözüm İçin Alanlardayız” mitingleri düzenlenmesi kararlaştırıldı.
Olağanüstü Genel Kurulda şu kararlar alındı:
  • Olağanüstü Genel Kurulumuz Paris katliamında şehit düşen üç kadın devrimci Sakine Cansız, Leyla Şaylemez, Fidan Doğan ‘a atfedilmiştir.
  • Süreçle ilgili olarak DTK’nın ilgili bileşenlerinin iç ve dış diplomasi çalışmalarını artırması ve yoğunlaştırması kararı alınmıştır.
  • DTK genel kurulu, başta AB ve ABD olmak üzere tüm uluslararası güçler ve devletler Türk devletiyle PKK karşıtlığı üzerinden kurdukları ilişkiyi gözden geçirme ve  PKK’yi terör örgütleri listesinden çıkarması çağrısında bulunur.
  • Demokratik Çözüm sürecinin ikinci aşaması temel olarak Kürt sorunun çözümü önünde engel yasaların değiştirilmesi ve kaldırılması şeklinde ilerlemelidir. TMK’nın kaldırılması, Yüzde 10 seçim Barajının düşürülmesi, Hazine Yardımlarının adil bir hale getirilmesi, Koruculuk sistemine son verilmesi gibi pratik adımlardan oluşan bir demokratikleşme paketinin hazırlanması gerekmektedir.Bu temelde etkin bir çalışmanın yapılması için acil olması nedeniyle belirlenen paketin sürekli gündemleştirilmesi için eylem ve etkinliklerin düzenlenmesi kararlaştırılmıştır.
  • Tüm siyasi tutsakların özgürlüğe kavuşması için kampanyalar, mitingler gibi etkinlikler düzenlenmesi karar altına alınmıştır.
  • DTK Genel Kurulu Amed E tipi cezaevinin müze yapılaması için eylemlerin yoğunlaşarak sürdürmesine karar altına almıştır.
  • Tekirdağ’da 28. gününe giren Açlık Grevi için kitlesel yaygın eylemler yapılması çağrısında bulunulmuştur.
  • DTK Kadına yönelik şiddete karşı mücadeleyi temel görevi bilir ve tüm bileşenlerini kadına yönelik şiddete karşı mücadeleyi yükseltmeye davet eder. Özellikle son dönemde Siirt kadına yönelik şiddettin yoğunlaştığı bir yer olmuştur. Genel Kurulumuz bu noktaya özellikle dikkat çeker.
  • Demokratik kurtuluş perspektifinin tüm toplumsal kesimlerle paylaşılacağı ve  bu sürece dahil olmaları temelinde diyalog, işbirliği çalışmalarının yürütülmesi kararlaştırılmıştır.
  • Süreci halkla tartışmak ve halkla sürece müdahil olmak için örgütlü olduğumuz en küçük birime kadar her alanda halk toplantılarının programlanması ve hayata geçirilmesini kararlaştırılmıştır. Bu halk toplantılarında Sayın Abdullah Öcalan’ın Newroz’da okunan mesajı, DÖKH’ün ara dönem sonuç bildirgesi ve DTK’nin olağan üstü kurulu sonuç bildirgesi temel perspektif olarak dikkate alınarak işlenecektir.
  • Şehit düşüp yerleri bilinmeyen gerillaların, gözaltında kaybedilenlerin, faili meçhul cinayetlere uğrayanların ve toplu mezarların bulunması konusunda ailelere yardımcı olmak ve hakikatleri açığa çıkartmak amacıyla bir komisyonun DTK bünyesinde ve ilgili kurumların katılımıyla kurulmasını kararlaştırılmıştır.
  • Müzakere sürecinin daha sağlıklı yürümesi, barışçıl rolünü daha etkin oynayabilmesi ve Kürt halkının temel taleplerinden biri olduğu için Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan’ın öncellikle tüm kesimlerle diyalog kurmasının önünün açılması ve özgürlüğüne kavuşması için yapılan çalışmaları, eylem etkinliklerin sürekli hale getirilmesi karar altına alınmıştır.
  • Barış umutlarının yeşerdiği KCK’nin ateşkes ilan ettiği bu süreçte askeri operasyonlar Genel Kurulumuzun yapıldığı bugün bile sürmektedir. Bu süreçte bir gerillanın kaybı veya siyasi bir polis operasyonunun DTK tarafından kabul edilmeyeceği Genel Kurulumuzca netlikle ifade edilmiştir. Bu nedenle Olası bir Geri Çekilme sürecinde geçişinde sorunları yerinde giderecek, müdahale edip, bu sürecin sağlıklı bir biçimde işlemesini sağlayacak, tüm yerel dinamikler ve sivil toplum örgütlerinden oluşacak “Süreci İzleme Komitelerinin” Kurulması karar altına alınmıştır.
  • DTK Genel Kurulu Kürdistan’da inşa edilen karakol, cezaevi çalışmalarının ve koruculaştırma politikasının ivedilikle durdurulması gerekmektedir. Bu temelde başta kadın, gençlik hareketleri olmak üzere demokratik siyasetim tüm kurum ve bileşenlerini bu askeri işgal politikasını yaygın ve radikal bir şekilde protesto eden eylem ve etkinlikler yapılması çağrısında bulunur.
  • Önümüzdeki dönemde halkımızın taleplerinin (başta anadilde eğitim, yerel ve kültürel özerklik, kültürlerin ve dillerin kendini yaşatma ve geliştirme hakkı, düşünce ifade ve örgütlenme özgürlüğü vb.) Anayasal yansımalarını ve kendi önerilerimizi kamuoyu ile daha etkin paylaşmamız karar altına alınmıştır.
  • Kürt sorununun demokratik çözümüne katkı sunmak amacıyla kurulmuş olan akil insanlar heyetine Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan ve KCK yönetimi başta olmak üzere, zindanlarda bulunan PKK’li tutsaklar ile de görüşme gerçekleştirmeleri, demokratik çözüm sürecinin gelişmesi adına bu dinamiklerin de yaklaşım ve değerlendirmelerini Türkiye kamuoyuna yansıtmaları çağrısı yapılması kararlaştırılmıştır.
  • DTK Genel Kurulu zorla göçertilen herkesi kendi topraklarına dönmesi için çağrı kararı yinelemiştir.
  • Köye dönüşlerle ilgili DTK ve ilgili kurumların bölge geneli çalışacak ve bu konuda yapılması gerekenleri dile getirecek, çıkan sorunlara çözüm arayacak “Köye Dönüşleri İzleme Komitesi”
  • DTK bünyesinde Mezopotamya Ekolojik Hareketi kurma karar altına alınmıştır.
  • Newrozun sürece nasıl bir ivme kattığı göz önüne alınarak Türkiye ve Kürdistan’ın tüm bölgelerinde “Demokratik Çözüm İçin Alanlardayız” şiarıyla büyük mitingler düzenlemesi karar altına alınmıştır.
  • DTK Genel Kurulu tüm bileşenleriyle yeni dönemi başarıyla götürmek için örgütlülük düzeyini yükseltmeye ve örgütlülüğün toplumun en küçük birimine kadar taşırılmasını karar altına almıştır.
  • Demokratik Kurtuluş Hamlesinde başarının önemli bir etkeni ulusal birlik ve ortak demokratik tutumunun gelişmesi için “Kuzey Kürdistan Demokratik Ulus” konferansının yapılması Genel Kurulumuz tarafından kabul edilmiştir.