Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Faşist Di Canio, Sunderland'lileri kızdırdı

İngiltere Premier League ekiplerinden Sunderland kulübü yönetimi, geçtiğimiz Cumartesi günü kendi evinde Manchester United'a 1-0 mağ...

İngiltere Premier League ekiplerinden Sunderland kulübü yönetimi, geçtiğimiz Cumartesi günü kendi evinde Manchester United'a 1-0 mağlup olunca, kötü gidişten sorumlu tutulan teknik direktör Martin O'Neill'in görevine son vermişti. O'Neill'in yerine gelen isim, Lazio'dayken tanınan eski İtalyan futbolcu Paolo Di Canio oldu.
Ancak bu hamleyle birlikte tartışmalar başlamış oldu. Di Canio, futbolculuk döneminde oynadığı kulüplerde hocalarıyla iyi geçinememiş ve asla İtalya Milli Takımı'nda forma giyememişti. Kariyerinin son dönemnde, İngiliz kulüpleri olan Sheffield United, West Ham United ve Charlton Athletic'te de istenen performansı gösterememişti.
Mussolini hayranı bir faşist
Ancak Di Canio'nun, kuruluşundaki ismi "Sunderland ve Çevresi Öğretmenler Atletik Futbol Kulübü" olan İngiliz kulübünün taraftarlarından tepki çekmesinin esas nedeni, politik açıklamaları ve tavırları.
2004 yılında Lazio'ya dönen Di Canio, gol sevinçleri sırasında sıklıkla Nazi selamı veriyordu. Ceza almasına rağmen bu hareketi yapmayı sürdüren eski futbolcu, faşist diktatör Benito Mussolini'nin Latince lakabını vücuduna döve yaptırmıştı.
Di Canio'nun Mussolini sevgisi bundan ibaret de değil. Otobiyografisinde Mussolini için şunları yazmıştı:
"Mussolini'den çok etkilendim. Onun bir hayli yanlış anlaşılmış bir kişi olduğunu düşünüyorum. O insanları kandırdı. Davranışları çoğunlukla aşağılıktı. Ancak bütün bunları yüce bir amaç uğruna yapıyordu. O temel olarak çok ilkeli birisiydi. Sonra doğru ve yanlış hakkındaki hislerine karşı geldi. Kendi etiğinden taviz verdi."
'Faşistim ama ırkçı değilim'
Di Canio'nun en ilginç açıklaması ise 2005 yılında bir İtalyan gazeteciye verdiği demeçti. Canio, Nazi selamı verdiği için FIFA'nın ömür boyu futboldan men edilmesini görüştüğü sırada, "Ben bir faşistim, ırkçı değilim" deyivermişti.
Di Canio, Sunderland'in başına geçtikten sonra kendisine yönelik yapılan suçlamalara karşı ise, "Irkçılık iddiaları saçma. Benim İtalya'daki en iyi arkadaşlarım siyahlardı" cevabını verdi.
Sunderland'de istifalar
Di Canio'nun gelişi ile birlikte, Sunderland'de iki sezondur 2. Başkanlık görevini yürüten eski Dışişleri Bakanı David Miliband, İtalyan teknik direktörün geçmişteki politik açıklamalarını gerekçe göstererek istifa ettiğini duyurdu.
Sunderland'in futbol dergisi A Love Supreme'in editörü Martyn McFadden da, taraftarlar arasında Di Canio'nun "aşırı görüşleri"ne karşı büyük bir tepkinin bulunduğunu kaydetti.
(soL - Spor)