HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Muhalifler zayıfladıkça kimyasal silah yalanları artıyor

Emperyalistlerin Suriye’ye askeri müdahaleyi temellendirmek için kimyasal silah yalanını kullanmaya devam ediyor. Daha önce Irak ve Lib...

Emperyalistlerin Suriye’ye askeri müdahaleyi temellendirmek için kimyasal silah yalanını kullanmaya devam ediyor. Daha önce Irak ve Libya’da da gördüğümüz senaryolar Suriye’de de karşımıza çıkıyor.
Son iki haftadır ÖSO, Suriye ordusu tarafından birçok kez yenilgiye uğratıldı. Şam ve yakınlarından ÖSO
tamamen çıkarılırken, Suriye ordusu Humus’u ve Suriye-Lübnan sınırını da yeniden kontrol altına aldı.
Tüm bu gelişmeler ve sürecin bu denli uzaması Batı’nın sabrını taşırmaya devam ediyor. ÖSO ve muhalifler Suriye’de güç kaybetmeye devam ettikçe emperyalizm Libya’da olduğu gibi askeri müdahale kanalını açmak için daha fazla güç sarf etmeye başladı.
Kimyasal silah yalanı pompalanmaya devam ediyor
Suriye’ye müdahaleyi meşrulaştırmak için Batı medyasının en fazla kullandığı silah Esad hükümetinin kimyasal silah kullandığı yalanı. Süreç emperyalizmin aleyhine seyretmeye devam ettikçe bu yalan da daha şiddetli bir şekilde pompalanmaya başlandı.
Geçtiğimiz günlerde ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, ABD istihbaratının, Suriye yönetiminin 2 yıldır süren çatışmalarda kimyasal silah kullandığı "sonucuna vardığını" söyledi.
Bu açıklama bir İsrail istihbarat yetkilisinin "Şam silahları uluslararası hukuk altında kullanıyor" şeklindeki sözlerinden birkaç gün sonra yapıldı. Suriye Hükümeti ise kimyasal silahların muhaliflerce kullandıklarını söylüyor.
Obama da bu tartışmalar üzerine daha önce "Suriye’nin kimyasal silah kullanımı"nın, ABD'nin tutumunda değişikliğe yol açacak bir "oyun bozan" olacağını söyleyerek emperyalizmin esas niyetini ortaya koymuştu.
Kimyasal silah yalanı yalnızca Suriye’ye özgü değil. Irak savaşının ardından ABD’nin 2003’te Irak’a müdahale edebilmesi için nasıl sahte kimyasal silah senaryoları hazırladığı birçok kez gündeme geldi ve kanıtlandı.
Hagel’in bahsettiği ABD’nin elinde bulunan ve Suriye’nin kimyasal silah kullandığını kanıtlayan veriler hakkında Beyaz Saray, Washington Post’a bir mektup yolladı. Mektupta "istihbarat örgütünün, çeşitli gizli bilgiler ışığında, Suriye rejiminin, özellikle sarin olmak üzere küçük ölçekte kimyasal silah kullandığı değerlendirmesini yaptığını" yazıyor. İstihbarat birimlerinin bu bilgiye psikolojik örnekleri inceleyerek vardıkları da belirtiliyor.
Psikolojik vakalara dayandırılan bilgiler Beyaz Saray için de yetersiz bulunmuş olacak ki mektubun devamında istihbaratın değerlendirmelerini güvenilir ve onaylanmış gerçeklere dayandırması gerektiği fakat delillerin toplanıp değerlendirmesi sürecinin tam olarak açık olmadığı ve kimyasal silahlara maruz kalmanın ne ölçüde ve nasıl olduğunu onaylayamadıkları belirtiliyor.
Tüm bu belirsizliklere rağmen mektubun sonunda Suriye’deki herhangi bir kimyasal silah kullanımının Esad rejimi tarafından gerçekleştirildiğine inanıyoruz demekten de geri durulmuyor.
Libya’da da aynı yalanlar söylenmişti
Libya’da Kaddafi güçlerine karşı savaşan El Kaide militanları bugün Suriye’de Nusra Cephesi içinde NATO’nun vekil güçleri olarak savaşmaya devam ediyor. Kaddafi hükümeti düştükten sonra Libya’dan Suriye’ye yalnızca küçük bir ordu ve para değil aynı zamanda çok sayıda kimyasal silah stokunun El Kaideciler tarafından taşındığı iddia ediliyor.
Libya’ya askeri müdahaleyi Kaddafi’nin sivil ölümlerine yol açtığı ve kimyasal silah kullandığı yalanı üzerine şekillendiren emperyalistler Kaddafi düştükten sonra El Kaide bağlantılı milislerin Beni Velid’i kuşatarak yaptığı katliama ve sivil halk üzerinde kimyasal silah kullanmasına seyirci kalmıştı.
Tüm bu örnekler göz önüne alındığında Libya’dan El Kaideciler tarafından getirilen kimyasal silahların Suriye’de muhalifler tarafından kullanıldığı iddiasını güçlendiriyor.
Curveball'u hatırlayan var mı?
Sürecin benzerliği akıllara Irak’a yapılan askeri müdahalenin en önemli propaganda kampanyası Curveball’u getiriyor. Curveball lakaplı Irak’lı Refid Ahmet Elvan El Yanabi kendisinin Irak’ta mobil biyolojik silah laboratuvarında kimya mühendisi olarak çalıştığını iddia etmiş ve emperyalizm tarafından Irak’ta kimyasal silahlar bulunduğu iddiasının en önemli kaynağı olmuştu.
British Independent da bu olayla ilgili olarak “Kimyasal Silah yalanları 100 bin ölüme sebep olan adam itiraf ediyor: Taraf değiştiren, ABD yetkililerinin 2003 müdahalesini nasıl kurguladıklarını anlatıyor” isimli bir haber yayınlandı.
Haberde Curveball olayı şu şekilde anlatılıyor:
“Curveball, Irak’ta kitle imha silahı bulunduğu iddiasının inşa edilmesini sağlayan Irak’lı, herşeyi uydurduğunu anlattı. Refid Ahmet Elvan El Yanabi’nin yalanları Irak savaşını haklı çıkarmak için kullanıldı. ”
Yanabi ABD yetkililerinin kendi uydurmalarını nasıl gerçekçi hale getirmelerine yardım ettiğini de anlattı. Albay Lawrence Wilkerson da bunları doğrulayarak bir beyaz saray ekibinin mobil biyolojik silahlar laboratuvarına ait çizimlerinin grafiklerini yapmak için görevlendirildiğini söyledi.
(soL - Dış Haberler)

Business News