Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

ÖSYM’de YDS skandalı

İzmir’de Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde doktora yapmak için YDS’ye (Yabancı Dil Sınavı) giren Gönül Telek, sınavdan sonra açıklanan s...

İzmir’de Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde doktora yapmak için YDS’ye (Yabancı Dil Sınavı) giren Gönül Telek, sınavdan sonra açıklanan soru ve cevapları kontrol etti ve 50 soruyu doğru yaptığını belirtti. Sınav sonuçları açıklandığında 37 doğrusu olduğunu gören Telek, ÖSYM’nin bireysel internet sayfasından kendisine ait olarak gösterilen kitapçığa baktı. Kitapçık numarasının aynı olmasına rağmen kitapçığın
kendisinin cevapladığı kitapçık olmadığını fark eden Telek, yayımlanan kitapçık görüntüsünün de kendi cevapladığı orijinal kitapçık olmadığını gördü. Telek, sınav kağıdının değiştirilmiş olduğunu belirterek “Hiçbir soru aynı yerde olmadığı gibi şıkların da yerleri uyuşmuyor” dedi.
ÖSYM’nin yayımladığı kitapçığın kendisine ait olmadığını belirten Telek, sınava giren diğer arkadaşları ile görüşüp durumu onlara aktardı ve diğer arkadaşlarının da aynı sorunu yaşadığını öğrendi.
ÖSYM’yi arayarak bir yetkili ile görüşmek isteyen Telek, yetkiliye kitapçık kodunun doğru olduğunu, ancak kitapçığın içeriğinin aynı olmadığını ifade etti. Bunun üzerine, Ebru Öztürk ile birlikte 18 Nisan’da ÖSYM’ye sınav sonucuna itiraz dilekçesi ve daha sonrasında işaretleme yaptıkları orijinal kitapçığın kendilerine gönderilmesini talep eden bir dilekçeyi gönderdi.
“Bu sınavdan mağdur olanların sayısı çok daha fazla…”
Gönül Telek, ÖSYM’nin yayınladığı kitapçıkta ilk sorunun farklı olduğunu belirterek, “Benim ilk sorum yanlıştı, cevap anahtarındaki ilk soru tesadüfen doğru görünüyor” dedi. Kendisiyle aynı durumda olan 7-8 arkadaşının daha olduğunu ifade eden Telek, sınavdan mağdur olan kişi sayısının artabileceğini, 7-8 kişinin de kendilerinin ulaşabildikleri insanlar olduğunu açıkladı.
ÖYP (Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı) ile atamalarının yılda sadece güz döneminde yapıldığını belirten Telek, “ÖSYM’nin bu hatası benim bir yılımın gitmesine neden oldu” dedi. Bu yaşadıkları nedeniyle psikolojisinin bozulduğunu ifade eden Ebru Öztürk ise “Yaşadığım travma yüzünden ALES’e çalışamaz oldum” dedi.
“Orijinal kitapçığımı görmek istiyorum”
Kendisinin cevapladığı orijinal cevap kitapçığını görmek istediğini belirten Telek, “Biz sadece kendimiz için değil, bu sınav yüzünden mağdur olan diğerleri için de mücadele ediyoruz” dedi. Sınavdan mağdur olan herkesin mücadele etmesi gerektiğini ifade eden Telek, 28 Nisan’ın ÖSYM’ye itiraz dilekçesi göndermek için son gün olduğuna dikkat çekti ve mağdur olanların itiraz dilekçelerini hemen ÖSYM’ye göndermeleri için çağrı yaptı.
Sendika.Org