Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Pisa’da eğitim hakkı isyanı

İtalya’da eğitimi piyasalaştıran ve paralılaştıran uygulamaların altında imzası bulunan bakanlar ve sermaye temsilcileri Pisa’da bir ar...

İtalya’da eğitimi piyasalaştıran ve paralılaştıran uygulamaların altında imzası bulunan bakanlar ve sermaye temsilcileri Pisa’da bir araya geldi. Söz hakları olduğunu söyleyen üniversiteliler toplantıya alınmayınca eyleme geçti. Polis ise üniversitelilere çok sert saldırdı

İtalya’da eğitimde yaşanan kesintilere ve eğitimin her alanında yaşanan paralılaştırma uygulamalarına karşı bir
süreden bu yana üniversitelerde kampanyalar örgütleyen üniversitelilerin isyanı Pisa kentinde patlak verdi. İtalya Eğitim Bakanı Francesco Profumo ile daha önce iki dönem Başbakanlık ve bir dönem İçişleri Bakanlığı yapmış, bugünlerde ise eğitim reformu üzerine çalışan heyette yer alan Giuliano Amato’nun sermaye temsilcileri ile yaptığı toplantı protestolara sahne oldu.
Eğitim haklarının sermayeye peşkeş çekildiğini söyleyen yaklaşık 300 üniversiteli, toplantının yapılacağı Sant Anna Üniversitesi binasının önüne yürüdü. Marşlar okuyarak, sloganlar atarak ve meşaleler yakarak yapılan yürüyüşün sonunda üniversitelileri yaklaşık 500 polis ve 5 panzer aracı karşıladı.
‘Söz hakkımız yoksa, her eylemimiz meşrudur’
Profumo ve Amato’nun binaya girişlerine izin vermeyeceklerini belirten üniversiteliler, her iki ismin arka kapıdan binaya sokulması üzerine toplantıya girmek ve taleplerini dile getirmek istedi. Polisin izin vermeyeceğini söylemesi üzerine “Madem geleceğimiz hakkında söz hakkımız yok, o zaman her türlü eylemimiz meşrudur. Toplantıyı yaptırmamak için isyan çıkarıyoruz” konuşması yapıldı.
Konuşmanın ardından üniversiteliler ellerindeki sopalar ve taşlarla polis barikatına yüklendi. Polisin öğrencilere saldırısı ise sert oldu. Öğrencilerin etrafını kuşatan polisler, coplarıyla sıkıştırdıkları üniversitelileri kameraların önünde dakikalarca dövdü. Üniversite binası önünde başlayan çatışma, kovalamaca sonucunda ara sokaklara yayıldı ve saatlerce sürdü.
Olayların sonunda 28 öğrenci gözaltına alınırken, 40’a yakın öğrenci yaralandı. Bir öğrenci başına aldığı cop darbeleriyle beyin travması geçirdi. Öğrencinin durumunun ağır olduğu belirtildi.