Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

RTÜK Başkanı'ndan Behzat Ç. ve Muhteşem Yüzyıl açıklaması

RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, RTÜK'ün bazı dizilere verdiği cezalara yapılan eleştiriler için “kanuna uymazsanız cezasını çe...

RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, RTÜK'ün bazı dizilere verdiği cezalara yapılan eleştiriler için “kanuna uymazsanız cezasını çekersiniz” dedi. Dursun, “ilkelere” uyulması için daha “etkin” bir ceza müeyyidesi planladıklarını bildirdi.
Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, 6112 Sayılı Radyo ve
Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun ile belirlenen ilkelere aykırı yayınların önlenmesine yönelik daha etkili bir ceza müeyyidesi planladıklarını bildirdi.
AA'nın haberine göre, gıda takviyelerini ilaç gibi tanıtan ve izleyiciyi yanıltan kanallara çok sayıda müeyyide uyguladıklarını belirten Dursun, bu tür ihlallere verilen cezaların en düşüğünün 10 bin lira olduğunu vurgulayarak, "Bu rakamın 50 bin lira, 100 bin lira gibi biraz yukarı çekilmesi ve bir yıl içinde, bir konuda ısrarla ihlal yapmaya devam eden kuruluşun lisansını belli bir süre için geri alma ya da iptal etme gibi bir müeyyidenin etkili olacağını düşünüyoruz" dedi.
Bu konuda RTÜK’ün tek başına mücadele edemeyeceğini belirten Dursun, “Bu konuda Sağlık Bakanlığının kendi yasasından, mevzuatından kaynaklanan bu tür ürünleri toplatma, reklamları yasaklama gibi yetkileri var. Bu yetkileri kullanması gerekiyor. Belki Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının kendi lisansıyla üretilen bu ürünlerin gıda takviyesi olarak değil ilaç olarak pazarlanmasına da karşı çıkıp, karşı bir mücadele yürütmesi gerekiyor. Bu komplike bir problem. Sadece bizim çabamızla önlenmesi mümkün değil” dedi.
“Behzat Ç. ve Muhteşem Yüzyıl konusunda hatamız yok”
RTÜK’ün Behzat Ç. ve Muhteşem Yüzyıl'a uyguladığı müeyyidelerden dolayı eleştirilmesinin doğru olmadığını savunan Dursun “Orada eleştirilecek bir şey yok. Behzat Ç'ye uyguladığımız müeyyidelerde niye eleştiriliyoruz, oradaki yanlış nedir? Yanlış olduğunu düşünmüyorum. Eleştiriler gereksiz gibi geliyor bana. Eleştiri yapanlar şu açıdan baksın, uygulanan müeyyidenin yasal bir dayanağı yok mu? Bir keyfilik, yanlışlık var mı? Meseleye şöyle bakmak gerekir: kanun koyucu Türkiye'de yayın yapacak kuruluşların, yayınlarda dikkat etmesi gereken ilkeleri tek tek saymış. Sen bu ilkelere uymamışsın, RTÜK de bu ilkelere uymadığından seni uyarmış. Burada hata nerede? Hukuka uyacaksak, yayıncıların da hukuka uymaları gerekiyor” dedi.
“Kamu spotları bıktırdı” 
Son yıllarda kamu spotlarının üretiminde artış olduğunu da belirten Dursun, her hafta üst kurul toplantısında 5-6 kamu spotunun gündeme geldiğini söyledi. Bu kadar çok kamu spotunun izleyiciyi biraz rahatsız ettiğini belirten Dursun “İzleyiciden önce yayıncıyı rahatsız ediyor. Çünkü onlarca kamu spotu, yayın içinde bir hoşnutsuzluk oluşturuyor. Bazı bakanlıklar zorunlu yayın yetkisi aldılar yasalarla. Bu zorunlu yayın yetkisi, belli programların üretimi ve yayınlanması amacına yönelikti. Fakat zorunlu yayın yetkisi almış olan kuruluşlar, bu zorunluluğu kamu spotu üretme şeklinde kullanıyor. Dolayısıyla bir karmaşa yaşanıyor. Burada bir düzenlemeye ihtiyaç var” dedi.