HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Şerafettin Halis'ten BDP'ye ittifak soruları

BDP eski Dersim Milletvekili olan ve kısa süre önce BDP Dersim İl Başkanlığı'ndan istifa eden Şerafettin Halis, BDP yönetimine sert...

BDP eski Dersim Milletvekili olan ve kısa süre önce BDP Dersim İl Başkanlığı'ndan istifa eden Şerafettin Halis, BDP yönetimine sert tepki gösterdi.
Dersim'de BDP, EMEP ve AKP ittifakı haberleri sonrası, BDP Dersim İl Örgütü bir açıklama yaparak İl Genel Meclisi'nde AKP ile ittifak yapmadıklarını, istifa eden il Başkanı Şerafettin Halis'in yanlış
yönlendirmesinin söz konusu olduğunu duyurdu.
Bu açıklamanın ardından sert bir yanıt veren Halis, BDP yönetimine 8 soru yöneltirken, “Partimizin merkezi ittifak politikasıyla bağdaşmayan tutum içerisine girmesi” diyerek beni mahkûm ettiğinizi söylüyorsunuz. Bu sürecin hassasiyetinden dolayı buna dair söz etmeyeceğim. Benim de Meclis’te olduğum dönemde -parti programına ters düşerek- Diyanet İşleri Başkanlığı’nı büyütme yasasına AKP’yle beraber kim oy verdi? Oradan çıkan tek bir ret oyu vardı, o oy kime aitti? Türban vb. konularda AKP’yle ortaklaşmak nasıl bir ittifaktı? Öte yandan “dindar gençlik” yetiştirmeyi amaçlayan 4+4+4eğitim yasasına AKP’yle beraber parmak kaldırmak doğru bir ittifak politikası mıydı?" sorularını sordu.
Radikal'de yer alan habere göre Halis'in BDP'ye yanıtının bir kısmı ve soruları şöyle:
BDP Dersim İl Başkanlığı’ndan istifa edişimden tam 26 gün sonra MYK kararıyla Dersim İl Örgütü adına basına yapılan açıklamada; bir siyasetçi olarak AKP İl Örgütü’yle olan ilişkilerimin “partimizin merkezi ittifak politikasıyla bağdaşmayan tutum içerisine girmesi” şeklinde bir cümleyle ifade edilerek görevimin dondurulduğu veya istifa ettiğim iddia edilmektedir. Bununla birlikte başka birçok dayanaksız neden ve gerekçe…
Söz konusu basın açıklamasının tüm detaylarından net olarak anlaşılacağı üzere tam bir itibarsızlaştırılma kampanyasıyla karşı karşıyayım. Şu an için bu konuda bir savunma yapmayacağım. Şimdilik sadece birkaç soru soracağım.
Kime?
Bu gelişmelerde rol ve sorumluluk alan Genel Merkez Yöneticilerine…
Bir: Bu süreye kadar diğer illerde ve Dersim’de il genel meclisi başkanlığı ve daimi encümen seçimlerini nasıl yaptınız? Bu çerçevede AKP’yle ilişkileriniz nedir?
İki: Dersim’de il örgütü bu kararı alırken, toplantıda ve kararın alınmasında genel merkez yöneticisi var mıydı? Vardıysa ne yaptı? Bu açıklama partinin merkezi iradesiyle mi, yoksa yerelin tasarrufuyla mı yapıldı?
Üç: Şahsıma yönelik “…Kafana kurşun sıkarım. Kafana şarjör boşaltırım…” diyen genel merkez yöneticisi ve onunla birlikte bana küfürlü ve fiziki olarak saldıran kişilerin kimler olduğunu ve geçmişlerini açıklayabilir misiniz? Onlara nasıl bir yaptırım uyguladınız?
Dört: Kendi partisinde siyaset yapan bir insanın kafasına kurşun sıktıran öfkeyi, kini ve zihniyeti açıklayabilir misiniz?
Beş: Bir il yöneticisini toplantıdan gerekçesiz dışarı atmak, bir başka yöneticiye küfürle fiziki saldırma hakkını merkezi yönetici nereden alıyor? Bunu her yerde mi yapıyorsunuz yoksa sadece Dersim’de mi? O il yöneticilerden neden söz edilmiyor?
Altı: Dersim toplumsal gerçekliğine rağmen, bu güne kadar “her şeyi biz belirleriz herkes de uymak zorundadır” tarzı hizaya çekme anlayışınız Dersim’e ve BDP’ye ne kazandırdı?
Yedi: Partide İslami şeriat hukukunu her fırsatta açıkça savunanlar adeta ödüllendirilirken, benim Aleviler’in kaygılarını dillendirmemden duyulan rahatsızlığın ve bu tahammülsüzlüğün nedeni nedir?
Sekiz: “Partimizin merkezi ittifak politikasıyla bağdaşmayan tutum içerisine girmesi” diyerek beni mahkûm ettiğinizi söylüyorsunuz. Bu sürecin hassasiyetinden dolayı buna dair söz etmeyeceğim. Benim de Meclis’te olduğum dönemde -parti programına ters düşerek- Diyanet İşleri Başkanlığı’nı büyütme yasasına AKP’yle beraber kim oy verdi? Oradan çıkan tek bir ret oyu vardı, o oy kime aitti? Türban vb. konularda AKP’yle ortaklaşmak nasıl bir ittifaktı? Öte yandan “dindar gençlik” yetiştirmeyi amaçlayan 4+4+4eğitim yasasına AKP’yle beraber parmak kaldırmak doğru bir ittifak politikası mıydı?
Kamuoyu ve Dersim halkı şimdilik bunları bilmek istiyor.

Business News