Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

TUĞLA İŞÇİLERİNİ 1 MAYIS HEYECANI SARDI

Diyarbakır’ın Kabi (Bağıvar) Beldesindeki tuğla işçileri il kez 1 Mayıs’ı kutlayacak olmanın heyecanını yaşıyor. Cam Keramik İş Sendikas...

Diyarbakır’ın Kabi (Bağıvar) Beldesindeki tuğla işçileri il kez 1 Mayıs’ı kutlayacak olmanın heyecanını yaşıyor. Cam Keramik İş Sendikası Diyarbakır Temsilciliği ve Emek Partisi Diyarbakır İl Örgütünün çağrısıyla yarın yapılacak kutlama beldedeki sağlık ocağı yanındaki alanda gerçekleşecek. Kutlamaya Cam Keramik İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Turp da katılacak.

Diyarbakır’da İstasyon Meydanı’nda yapılacak 1 Mayıs mitingi öncesi tuğla işçileri bir kutlama gerçekleştirecek. Kabi’de ilk kez yapılacak olan 1 Mayıs kutlaması öncesi görüştüğümüz işçiler ağır çalışma şartlarına karşı, sendika ve sigorta hakkı için 1 Mayıs’ı kutlayacaklarını söyledi. Bu yıl tuğla patronlarının işçi ücretlerine % 5 zam dayattığını ancak tuğla fiyatlarına ortalama % 100 zam yaptığını söyleyen işçiler insanca yaşayabilecekleri bir ücret talep ediyor.
‘BİRLİĞİMİZ GÜÇLENECEK’
Tuğla işçilerinin yoğun yaşadığı Kabi bölgesinde ilk kez 1 Mayıs kutlayacak olmanın heyecanını yaşadıklarını söyleyen Cam Keramik İş Sendikası Diyarbakır Temsilcisi Salih Karagöz, “Bu bölgede tuğla işçileri çok ağır koşullarda çalışıyor. Sigortalı işçi sayısı çok az. Bu duruma karşı tüm işçiler 1 Mayıs’ta bir olmalıyız” dedi.
Öncelikli taleplerinin sigorta olduğunu söyleyen Karagöz, “İşçilere dayatılan düşük zamları da kabul etmiyoruz. Artık kimse işçiye veresiye vermiyor. Her gün iş kazası yaşanıyor. Astım hastası olan onlarca arkadaşımız var. Burada yapacağımız 1 Mayıs kutlaması birliğimizi güçlendirecek” dedi.
‘HAKKIMIZI VERSİNLER’
12 yıllık tuğla işçisi Savaş Ihlamur bu güne kadar hiç 1 Mayıs’a katılmadığını belirterek, “1 Mayıs’ı işçi bayramı olarak biliyordum. Ancak hiç katılamamıştım. Bu yıl burada kutlama olacak. Arkadaşlarımla katılacağım. Bu bizim için güzel olacak” dedi.
Patronların bu yıl işçilere %5 zam dayattığını söyleyen Ihlamur, “Biz fabrikada cayır cayır yanıyoruz. Tozun dumanın arasında kalıyoruz. Ama ne sigorta var ne de doğru dürüst bir ücret veriyorlar. Hakkımızı versinler, sigortamızı yapsınlar istiyoruz. Ben sussam, o sussa hakkımızı alamayız. Birlik olalım 1 Mayıs’a katılalım” dedi.
‘KÖLELİĞE KARŞI BİRLİK OLALIM’
Şeyhmus Kara isimli işçi de bu güne kadar 1 Mayıs’a katılmadığını belirterek, “1 Mayıs’ın bize bir faydası olduğunu düşünmüyordum. Sıradan bir gündü. Biz kölelik şartları altında çalışıyoruz. Bunu değiştirmek için birlik olmalıyız. Düşük zammı kabul etmiyoruz. Hakkımızın istiyoruz. 1 Mayısı gerçek bayram gibi kutlamak istiyoruz” şeklinde konuştu.

‘1 MAYIS İŞÇİNİN OLDUĞU HER YERDE KUTLANMALI’
1 Mayıs kutlamalarının işçilerin emekçilerin bulunduğu her alanda kutlanmasınını esas aldıklarını belirten Emek Partisi Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Aslanoğlu, “Diyarbakır’da Çarşamba günü yapılacak olan 1 Mayıs mitingi öncesinde Cam Keramik İş Sendikasıyla ve tuğla işçileriyle birlikte Kabi bölgesinde yerel bir kutlama yapacağız. Bu kutlama tuğla işçilerinin örgütlenmesine ve sorunlarının çözümüne katkı sunacaktır” dedi.
Türkiye’nin yeni bir sürece girdiğini ifade eden Aslanoğlu, “30 yıllık çatışma dönemini artık geride bırakacağımız bir sürecin arifesindeyiz. Bu yeni süreçte Kürtler haklarını demokratik siyasetle elde edecekse bunun en önemli ayaklarından biri işçi ve emekçilerin örgütlenmesi olacak. Diyarbakır’da binlerce işçi güvencesiz, sigortasız, düşük ücretlerle çalıştırılıyor. Bir örgütlülük söz konusu değildir. Esas olarak bu potansiyeli açığa çıkartıp örgütlemek, Kürt halkının hem ulusal hem sınıfsal mücadelesini ilerletecektir. Kabi’de tuğla işçileriyle yapacağımız 1 Mayıs kutlaması buna hizmet edecektir” dedi. Tuğla fabrikalarında 2 bin işçinin çalıştığını söyleyen Aslanoğlu, “Burada iş güvenliği, sigorta gibi haklar göz ardı ediliyor. Sakatlanmalara neden olan ciddi iş kazaları ve ağır iş koşulları nedeniyle birçok hastalıkta yaşanıyor. Bunlar devlet görevlilerinin gözü önünde oluyor. Hiçbir önlem alınmıyor. Bunlara karşı tüm Kabi halkını cumartesi günü yapılacak 1 Mayıs kutlamasına davet ediyoruz” dedi.

2010’DAKİ TUĞLA GREVİ KAZANIMLA SONUÇLANMIŞTI
Diyarbakır’ın Kabi bölgesinde kurulu 12 tuğla fabrikasında ağır şartlarda, sigortasız ve düşük ücretle çalıştırılan 2000’i aşkın işçi 15 Nisan 2010 yılında ‘çalışma koşullarının düzeltilmesi, insanca yaşayacak bir ücret ve sigorta’ talepleriyle greve gitmişti. Beldedeki tüm fabrikalarda iş bırakan işçiler, patronların tüm bölme çabalarına karşı da direnerek birliğini korumuştu. 5 gün süren grevin ardından işçiler sıfır zam dayatmasını boşa çıkartarak %25 zam almayı başarmıştı. (Diyarbakır/EVRENSEL)


1 MAYIS ÇALIŞMALARI HIZLANDI
Diyarbakır’da 1 Mayıs hazırlıkları sürüyor. HDK bileşenleri ve sendika temsilcileri AZC Plaza önünde bir açıklama yaparak, halkı 1 Mayıs’a çağırdı. Açıklamada konuşan HDK Diyarbakır Sözcüsü Mehmet Aslanoğlu bir çözüm süreci başladığına dikkat çekerek, “Bu süreçte Kürt halkının, emekçilerinin taleplerini dile getirmek adına 1 Mayıs mitingini önemsiyoruz” dedi. Açıklamanın ardından sendikacı ve kurum temsilcileri 1 Mayıs bildirisi dağıttı. (Diyarbakır/EVRENSEL)