Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Türkiye için 'kriz' çanları çalıyor

Gelişmiş ülkelerde atılan adımlar ile risk altına giren gelişmekte olan ülkelerde yeniden kriz çanlarının çalacağı uyarısı geldi. T...


Gelişmiş ülkelerde atılan adımlar ile risk altına giren gelişmekte olan ülkelerde yeniden kriz çanlarının çalacağı uyarısı geldi.
The Lira'nın haberine göre büyük ekonomilerin piyasalar para pompalaması bununla birlikte yeniden gündeme gelen gelişmekte olan ülkeler tarafında işlerin zorlaşacağı belirtiliyor.
İlk etapta sıcak paranın yaratacağı olumsuzlukların altı çizilirken bu süreçte iki ülkenin büyük risk altında olduğu belirtiliyor.
Capital Economics gelişmekte olan piyasalar ekonomisti David Reese  5 temel gerekçeye dayanarak ülkelerin ekonomilerinde aşırı ısınmaya dikkat çekti. Gelişmiş ülkelerinin kendilerini toparlama çabalarının yarattığı olumsuzluklara dikkat çeken Reese, iyi haberin acil bir önlem alınmasını gerektiren konu olmadığını ama orta vadede sıkıntıların gözleneceğini dile getirdi.
Reese’in risk altında gördüğü iki ülkenin Türkiye ve Venezüella olduğunu belirtti.
Türkiye’de hisse senedi piyasalarının 2013’ün başından bu yana yüzde 7.3 yükseldiğini belirten Reese,  geçtiğimiz 112 aylık dönemde yüzde 42’lük yukarı yönlü hareketin gözlendiğini hatırlattı. 2012’de diğer gelişmekte olan ülkeleri geride bıraka Türkiye’nin yüksek  performans ve büyüme yanlısı olduğunu kaydeden ekonomist Venezülla tarafında da benzer bir tablonun olduğunu kaydetti.
Venezülla tarafında Caracas borsasının yüzde 37 yükselirken, geçtiğimiz 12 aylık dönemde yüzde 200 artış yaşadığına dikkat çekildi. Hugo Chavez’in ölümü ile kısa süre dalgalanma yaşansa da iyimserlik hız kesmedi.
Reese’e göre bu hızlı yükselişe rağmen 5 önemli faktörden biri gösterge bu iki ülkenin krizin yeni adayları olduğunu ortaya koyuyor.
Büyüyen cari açık, hızlı kredi büyümesi, kısa vadeli borçlarda gözlenen kabarma ve hisse sendi piyasalarında yaşanan hızlı yükseliş önemli göstergeler olurken döviz kurlarında değerlenme de 5 faktörün içinde yer alıyor.
Gelişmiş ekonomilerden gelen parayı iki ucu keskin kılıca benzeten Reese,  ekonomilerde aşırı ısınma ve varlık balonlarının tetiklendiğini belirtti.
S&P, VENEZUELA'NIN GÖRÜNÜMÜNÜ 'NEGATİF'E İNDİRDİ
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Venezuela'nın yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunu B+ olarak teyit ederken, görünümü ise 'durağan'dan 'negatif'e indirdi. S&P, bu kararına neden olarak devlet başkanlığı seçimi sonrasında ortaya çıkan politik belirsizliği gösterdi.